10 motive ca să rămâi în acelaşi job pentru 10 ani
În mod clar, statisticile arată că angajaţii, în marea lor majoritate şi la fiecare nivel ierarhic, sunt suficient de nemulţumiţi în actualele poziţii ca să se gândească la varianta de a-şi căuta alt job.
Fiind noi înşine proprietarii unui business, suntem foarte motivaţi să facem tot ceea ce putem ca să-i păstrăm “lângă noi” pe oamenii noştri talentaţi. Dar, lăsând deoparte propriile motive, credem că adesea este bună pentru angajaţi şi varianta de a rămâne în jobul actual.
Iată 10 motive pentru care credem că directorii executivi şi angajaţii trebuie să se gândească foarte bine înainte de a face pasul şi a-şi căuta un alt job:
1. Vechimea: Directorii executivi care rămân în companie pot să urce în ierarhie mai uşor decât dacă ar fi nevoiţi, în fiecare nouă companie în care s-ar duce, să concureze pentru un rol mai important.
2. Oportunităţile de leadership: Odată cu vechimea în companie, vine şi şansa de a fi numit într-o poziţie în care să îi conduci pe alţii şi să devii un mentor pentru noii veniţi în perioada de tranziţie către noile lor joburi. Directorii executivi care îşi construiesc o bază de discipoli loiali sunt susţinuţi în mod natural de către echipele lor, în loc să fie nevoiţi să îşi apere autoritatea care le-a fost conferită “prin decret” într-o firmă în care sunt nou-veniţi.
3. Stabilitatea: Dacă directorii executivi sunt într-o perpetuă mutare dintr-o firmă în alta, le este greu să-şi facă planuri pe termen lung. Dar, dacă rămân în aceeaşi companie, cariera şi stabilitatea îi pot ajuta să facă faţă mai bine la factorii de stres din viaţa lor.
4. Condiţiile mai bune pentru împrumuturile girate cu locuinţa sau pentru economiile plasate în fondurile de pensii private: Job-hopperii plătesc în SUA un preţ mai mare pentru împrumuturile garantate cu propria casă şi cele luate în baza economiilor pe care le-au plasat în fonduri de pensii. Fiecare schimbare de job care impune mutarea într-o nouă locuinţă va atrage după sine şi un “cost de tranzacţie” ridicat implicat de schimbarea locuinţei, ceea ce nu este niciodată o situaţie ideală, cu excepţia cazului în care ai de fapt oportunitatea de a te muta într-o casă care este mai potrivită nevoilor tale.
Stabilitatea într-un job este mai atrăgătoare şi pentru bănci – finanţatorii îi văd într-o lumină mai favorabilă pe solicitanţii de împrumuturi care şi-au menţinut acelaşi job timp de minimum doi ani, preferabil mai mult. Stimulentele financiare oferite de companii prin contribuţiile egale cu ale angajatului aduse la fondul său de pensii şi programele de stock options (prin care angajaţii au dreptul să cumpere acţiuni ale companiei la un preţ preferenţial şi, numai după o anumită perioadă, să le vândă), sunt, în general, afectate negativ de perioadele scurte de angajare. Directorii executivi se gândesc că obţin un avantaj dacă “sar în altă barcă” atraşi de aşa-numitul bonus “sign-on” – oferit ca stimulent pentru a veni în companie – sau de un salariu mai mare, însă pe termen lung e mai probabil că vor excela angajaţii care îşi maximizează durata de timp în care beneficiază de contribuţia făcută de companie la fondul lor de pensii, astfel încât să ajungă la un anumit termen după care nu mai pierd contribuţia companiei dacă ar pleca şi să atingă suma completă în fondul de pensii, stabilită de reglementările din SUA.
5. Beneficiile mai mari: Multe companii majorează concediul plătit acordat angajaţilor care rămân în companie pentru un anumit număr de ani. Directorii executivi care rămân în companie pot petrece mai mult timp cu familiile lor şi, datorită duratei suplimentare de concediu, îşi pot atinge mai multe scopuri legate de stilul de viaţă pe care şi-l doresc, precum şi cele legate de numărul de acţiuni pe care le deţin în companie şi de suma plasată în fondul lor de pensii.
6. Dezvoltarea personală: Directorii executivi care demonstrează rezistenţa şi flexibilitatea necesară pentru a se ocupa de punctele lor slabe – în loc să “sară din barcă” şi să dea vina, pentru nemulţumirea lor, pe foştii colegi şi şefi – sunt, adesea, mult mai avansaţi profesional decât cei care preferă să plece.
7. Faptul că devii un om “de bază” în companie: Un director executiv care e dispus să stea în companie “la bine şi la rău” timp de 10 ani sau mai mult (ceea ce e tipic în Japonia şi Europa) demonstrează că trăsătura sa de a fi demn de încredere atinge un nivel pe care, de regulă, companiile îl vor răsplăti şi respecta.
8. Flexibilitatea: Majoritatea oamenilor care rămân într-o companie timp de un deceniu – sau mai mult – progresează trecând prin multe roluri dificile în acest răstimp. De regulă, ei “îşi încearcă mâna” lucrând în roluri variate pentru a-şi da seama ce îi pasionează cel mai mult. Diferenţa dintre a te muta dintr-un post în altul în aceeaşi companie şi a te muta într-un job din altă companie stă, în cazul directorilor executivi, în faptul că ei îşi pot păstra statutul câştigat în companie şi beneficiile, fiind, în acelaşi timp, liberi să experimenteze şi să încerce lucruri noi.
9. Perseverenţa: E uşor să renunţi şi să pleci din cauza percepţiei că eşti tratat incorect sau că ai probleme serioase. Dar demonstrezi că ai un caracter mult mai puternic dacă perseverezi, găseşti şi pui în practică soluţii la probleme, repari stricăciunile şi ai un rol activ în schimbarea în bine a situaţiei. Acestea fiind spuse, oricine lucrează într-un mediu corporatist care este cu adevărat toxic ar trebui să plece cât mai rapid posibil în altă parte.
10. Faptul că ai un cuvânt de spus în privinţa viitorului companiei: Directorii executivi pot avea o influenţă pozitivă asupra direcţiei în care se îndreaptă compania dacă sunt dispuşi să rămână în companie “la bine şi la rău”. Acest lucru e valabil şi pentru compania noastră: echipa noastră a avut un rol direct în răscumpărarea acţiunilor companiei de la un fost investitor, în luna mai a anului 2010. Acum suntem în curs de acordare de stock options către aproape jumătate din angajaţii noştri, iar mulţi alţi angajaţi vor primi acţiuni în următoarele luni. Acum compania noastră este deţinută integral de către angajaţi şi management. În principiu, creăm pentru angajaţii noştri oportunitatea de a se implica, la fiecare nivel al companiei, ca nişte antreprenori, dar fără riscurile şi dezavantajele pe care le-ar avea dacă ar înfiinţa un start-up pe cont propriu.
Ne străduim să le dăm angajaţilor noştri motive întemeiate ca să rămână în compania noastră pe termen lung, dacă nu chiar până la pensie. Şi sperăm şi credem că nu suntem, nici pe departe, singurii care procedează astfel. Date fiind numeroasele motive solide pentru a rămâne “la bine şi la rău” într-o singură companie, nu ar trebui să te mai gândeşti o dată, în cazul în care intenţionezi să pleci din compania în care lucrezi, la varianta de a rămâne în jobul actual?
David K. Williams şi Mary Michelle Scott sunt CEO-ul şi, respectiv, preşedintele ce reprezintă echipa de “lideri în pereche” a companiei Fishbowl, furnizorul Fishbowl Inventory Software.