3 paşi simpli pentru a rezolva problema lipsei de experienţă
În primul rând interacţionează cu profesionişti! Majoritatea angajatorilor nu recrutează tineri la târgurile de carieră sau pe site-urile de profil. Aceştia preferă să cunoască direct tineri talentaţi, să discute cu ei şi să vadă dacă se potrivesc sau nu profilului căutat. Dacă vei cunoaşte personal angajatorul vei reuşi să îi demonstrezi că eşti candidatul potrivit discutând faţă în faţă. Aşadar, caută angajatorii preferaţi de tine la evenimentele care îţi permit să interacţionezi în mod direct cu ei şi remarcă-te!
Continuă să te pregăteşti participând la sesiuni de training în cadrul cărora dezvolţi competenţe şi abilităţi prin metode de educaţie non-formală. Urmăreşte ca participarea la astfel de training-uri să te ajute să dezvolţi aptitudini relevante pentru domeniul de interes pentru tine şi pune în valoare noile cunoştinţe într-un CV profesionist. În acest fel vei reuşi să îi demonstrezi angajatorului că eşti pasionat şi că ai cunoştinţe în domeniu chiar dacă nu ai profesat până acum.
Nu în ultimul rând, lucrează alături de profesionişti şi tineri talentaţi! Participă la workshop-uri şi studii de caz care te ajută să înţelegi ce presupune activitatea într-un anumit domeniu, te învaţă să lucrezi în echipă şi îţi dau ocazia să colaborezi cu profesionişti şi specialişti. De cele mai multe ori pentru angajatori astfel de evenimente servesc drept interviuri de grup aşa că fă tot posibilul să ieşi în evidenţă şi să îţi demonstrezi potenţialul.
Deşi pare o piedică majoră în calea dezvoltării tale profesionale, problema lipsei de experienţă îşi găseşte o rezolvare foarte uşor. Interacţionând cu profesionişti la evenimente de profil, participând la sesiuni de training, workshop-uri şi studii de caz, vei compensa lipsa de experienţă şi vei demonstra că eşti candidatul potrivit.
Și cum în această perioada există o mulțime de oportunități, în condițiile în care se organizează o serie de târguri și evenimente de carieră, tot ce trebuie să faci este să alegi care dintre acestea sunt cele mai potrivite pentru tine.
Unul dintre aceste evemimente este și Career Leader. Ajuns la cea de-a treia ediție, proiectul oferă participanților șansa de a interacționa cu specialiști, de a obține stagii de practică la una din companiile prezente la eveniment, precum și traininguri și workshop-uri interactive în trei domenii diferite: consultanţă, IT şi banking. Participarea la eveniment este gratuită şi se realizează prin completarea aplicaţiei disponibile online, până vineri, 5 aprilie.
Care este următoarea etapă? Până se analizează aplicaţia ta pe site şi primeşti răspunsul dacă eşti pe lista de cursanţi nu sta degeaba! Regula este valabilă în cazul oricărui program la care vrei să aplici! Citeşte, consultă cărţi din domeniul pe care îl vizezi – bibliotecile facultăţilor sau cele mari, municipale, naţionale, sigur le au deja în „portofoliu”.
Nu ar strica să iei legătura şi cu colegi sau cunoştinţe de vârsta ta, care deja lucrează într-o companie de profil. Un insight – ca să vorbim puţin în limbajul de corporaţie – nu strică niciodată. Aşa vei vedea că anumite exerciţii din cadrul worshopurilor pe care le vizezi, fie că este vorba de programul Career Leader sau de alte asemenea programe, au mai mult sens. De ce trebuie să înveţi ceva, la ce anume îţi trebuie,de fapt, în mod practic nişte noţiuni sau deprinderi sunt întrebările ale căror răspunsuri cimentează primele „cărămizi” ale apetitului pentru experinţă, muncă, dezvoltare personală şi profesională.