67% dintre companii nu au o strategie de sustinere a femeilor in roluri de leadership
Mai mult de doua cincimi dintre intervievati (41%) nu ofera nici o activitate sau program orientat spre nevoile de dezvoltare ale femeilor ca lideri, in timp ce doar 21% dintre organizatii au declarat ca pun la dispozitie unele activitati sau programe, cum ar fi flexibilitate in stabilirea programului de lucru, mentoring si coaching. Doar 11% au declarat ca intentioneaza sa introduca aceste practici. La intrebarea referitoare la cat de mult sustine climatul organizational dezvoltarea femeilor, 48% dintre cei chestionati au raspuns ca acesta corespunde intr-o masura moderata, in timp ce 14% au declarat ca acesta este adaptat intr-o mare masura, iar 11% au declarat ca nu este sustinuta deloc dezvoltarea femeilor.
„Chiar daca exista o lipsa aparenta de interes legata de dezvoltarea leadershipului printre femei, exista semne ca acest aspect se schimba. Leadership-ul printre femei este un subiect din ce in ce mai dezbatut in intreaga lume de business si incepe sa castige teren in agendele directorilor generali”, a declarat Dagmar Wilbs, Senior Partner al Mercer Human Capital.
Top trei factori care impiedica femeile sa avanseze la nivelul urmator de conducere
1. Echilibrul viata profesionala – viata personala (52%)
2. Lipsa de sustinere din partea conducerii (43%)
3. Indisponibilitatea de a se muta (27%).
Multe tari iau in considerare, de asemenea, stabilirea unor cerinte care impun prezenta femeilor in managementul de top ca parte a obiectivului de crearea a diversitatii la acest nivel. La intrebarea referitoare la tipurile de programe oferite in prezent, cele orientate catre nevoile femeilor ca lideri, programele de top enumerate de catre angajatori au fost: flexibilitate in stabilirea programului de lucru, mentoring, coaching si diversitate in procesul de recrutare. Aceste patru programe au fost identificate de catre respondenti ca fiind si cele mai eficiente in dezvoltarea femeilor ca lideri.
Sondajul a fost realizat in luna decembrie a anului trecut, in colaborare cu revistele Talent Management si Diversity Executive, pe un esantion format din 450 de directori de resurse umane, management de top si diversi lideri din organizatii din EMEA (Europa, Orientul Mijlociu si Africa).