Află în ce țări se lucrează cel mai puțin
Conform studiului, Oslo, Zurich si Tokyo sunt cele mai scumpe oraşe din lume, informează CNBC, citat de Hotnews. Studiul a fost făcut examinând puterea de cumpărare a salariilor în 72 de oraşe din lume pentru un coş de consum format din 122 de bunuri şi servicii.
Cheltuielile lunare cu bunurile şi serviciile pentru o familie medie a fost de 4.569 dolari americani în Oslo, 4.334 dolari în Zurich şi 4.195 în Geneva, plasată pe locul 4. Media globala a fost de 2.686 dolari, scrie Swissinfo, citand acelasi studiu. Publicaţia nu precizează însă nivelul cheltuielilor lunare cu bunurile şi serviciile în cazul capitalei Japoniei.
Pe ultimele trei locuri în clasamentul întocmit de UBS se plasează Bucureşti, Mumbai şi Delhi.
Publicaţia citată scrie că există însă şi o parte plină a paharului – cel puţin pentru cei care trăiesc în Zurich, Sydney şi Luxemburg. Puterea de cumpărare, calculată pe baza salariilor orare, este cea mai ridicată în Zurich – rămânând la acelaşi nivel din 2011.
Instituţia financiară explică ce înseamnă acest lucru în practică: chiar dacă angajaţii din Zurich trebuie să muncească 22 de ore pentru a câştiga suficient pentru a cumpăra un iPhone, cei din Manila (Filipine) trebuie să muncească de 20 de ori mai mult pentru a fi capabili să cumpere gadget-ul.
În mod similar, în Tokyo, lucrătorii trebuie să muncească doar 9 minute pentru a cumpară un Big Mac, comparativ cu 81 de minute pentru muncitorii din Nairobi.
Nairobi, Manila şi Jakarta sunt orasele clasate pe ultimele locuri în topul puterii de cumpărare la nivel global.
Cele mai ridicate venituri sunt încasate de lucrătorii din Zurich, Geneva şi Copenhaga, în timp ce în Delhi şi Mumbai muncitorii au cele mai mici câştiguri, doar 6% din salariul mediu al unui angajat din Zurich.
Studiul realizat de UBS pare de asemenea să confirme şi un clişeu cu privire la cei care lucrează cel mai puţin: "De cele mai puţine ore de muncă şi de cele mai multe zile plătite de concediu se bucură muncitorii din Europa Occidentală".
Parisul, Lyon şi Copenhaga sunt orasele cu cele mai puţine ore de muncă. În acelaşi timp, cele mai multe ore sunt lucrate de oamenii din Asia, Africa, Orientul Mijlociu şi America de Sud, mai mult de 2.000 de ore pe an.
În Mexico City, muncitorii primesc cele mai puţine zile de concediu plătit dintre toate oraşele chestionate, cu o medie de şase zile de concediu pe an.