Ce vor românii de la liderii lor
Competenţa conduce cu 16% în topul trăsăturilor unui lider, indiferent de gen, vârstă, mediu, nivel de educaţie sau tip de ocupaţie. Este urmată îndeaproape de valori precum responsabilitate (14%) şi corectitudine (12%).
În descrierea liderilor perioadei următoare, 16% dintre respondenţi au spus că îi preferă pe cei care motivează oamenii, 15% pe cei care încurajează progresul, iar 14% vor lideri cu viziuni clare, care sunt repere pentru cei din jur.
Persoanele fără studii şi cele cu studii preuniversitare şi universitare preferă ca liderii să motiveze oamenii şi să încurajeze progresul. Cei cu studii postuniversitare pun pe primul loc viziunea clară. “Acest lucru sugerează că majoritatea respondenţilor au o nevoie reală de redare a încrederii şi speranţei, a convingerii că putem progresa la nivel social şi individual. Acest lucru poate fi realizat prin adaptarea discursului la cerinţele fiecărui grup”, spune psihologul Daniel Bichiş, autorul acestui sondaj de opinie.
Antreprenorii şi liber-profesioniştii consideră important ca liderul să fie un reper pentru cei din jur. Ei spun că nu mai sunt dispuşi să preia mesajele şi îndemnurile oricui.
Pe de altă parte, 39% dintre respondenţi consideră că liderilor actuali le lipsesc caracterul şi integritatea. 27% consideră că le lipsește conştiinţa faptului că se află în serviciul comunităţii, 12%- stabilirea şi îndeplinirea unor obiective concrete, iar 11%- viziunea pe termen lung.
Cei mai nemulțumiți de faptul că liderii actuali se simt în serviciul comunității sunt cei din grupa 35-45 ani. Sondajul mai arată că sunt nemulțumiți de lipsa de caracter și integritate a liderilor mai ales liber-profesioniştii, urmați de angajaţii full-time, antreprenorii şi studenții.
Sondajul de opinie a fost realizat în perioada 11-15 noiembrie 2015, cu scopul de a oferi românilor ocazia de a-și împărtăși părerea și așteptările de la cei care vor fi liderii perioadei următoare. La sondaj au participat 1243 de respondenţi, cu vârste între 16 şi 79 de ani, din toate regiunile țării. Marja de eroare este de 3%.