Ce zici de asta? Oamenii mai puţin încrezători au mai mult succes
După mulţi ani în care am făcut studii şi am oferit consultanţă în domeniul talentelor, am ajuns la concluzia că încrederea de sine e de ajutor numai atunci când e scăzută. Bineînţeles că o încredere de sine care e extrem de scăzută nu e bună: e ceva ce inhibă obţinerea de performanţe, fiindcă induce frică, îngrijorare şi stres, care îi pot face pe oameni să se dea bătuţi şi să renunţe la orice efort. Dar o încredere de sine care e exact-cât-trebuie-de-scăzută te poate ajuta să-ţi recalibrezi scopurile, astfel încât să fie mai realiste şi mai realizabile.
Dacă ai o încredere de sine care e mai degrabă scăzută, dar nu extrem de scăzută, ai o şansă mai mare să reuşeşti decât dacă ai avea o încredere ridicată. Uite care sunt cele trei motive principale pentru care se întâmplă aşa:
1. CÂND AI O ÎNCREDERE DE SINE MAI SCĂZUTĂ, EŞTI MAI ATENT LA FEEDBACK-UL NEGATIV ŞI EŞTI MAI CRITIC FAŢĂ DE TINE.
În marea lor majoritate, oamenii cad în capcana propriului optimism subiectiv, aşa că preferă să asculte doar feedback-urile pozitive şi să le ignore pe cele negative. Chiar dacă asta îi poate ajuta să pară încrezători în faţa altora, problema e că în orice domeniu de competenţă reuşita e doar 10% performanţă, restul de 90% ţine de partea de pregătire. Astfel, cu cât eşti mai conştient de punctele tale slabe, cu atât vei fi mai bine pregătit.
Încrederea scăzută te poate transforma într-un om pesimist, numai că pesimismul combinat cu ambiţia duce adesea la performanţe remarcabile. Ca să ajungi cel mai bun în orice, va trebui să fii cel mai aspru critic al tău, iar aşa ceva e imposibil dacă porneşti de la o încredere de sine ridicată. Oamenii cu realizări excepţionale au mereu niveluri scăzute de încredere, dar se instruiesc intens şi exersează continuu până când ajung la un nivel acceptabil de competenţă. Într-adevăr, succesul e cel mai bun leac pentru nesiguranţele tale.
2. O ÎNCREDERE DE SINE MAI SCĂZUTĂ TE POATE MOTIVA SĂ TE STRĂDUIEŞTI MAI MULT ŞI SĂ TE PREGĂTEŞTI MAI BINE.
Dacă eşti serios în privinţa scopurilor pe care ţi le propui, o să ai mai multe stimulente ca să te străduieşti atunci când nu ai încredere în abilităţile tale. De fapt, încrederea de sine scăzută nu te demotivează decât atunci când nu eşti serios în privinţa scopurilor tale.
În marea lor majoritate, oamenilor le place ideea de a fi excepţionali – supli, sănătoşi, atrăgători şi de succes. Dar puţini sunt dispuşi să şi facă ceea ce trebuie ca să le obţină, ceea ce sugerează faptul că nu îşi doresc lucrurile acestea chiar atât de mult pe cât cred ei. Aşa cum a remarcat legendarul Paul Arden, fost director de creaţie de la agenţia de publicitate Saatchi & Saatchi: “Vreau înseamnă că dacă vreau un lucru suficient de mult, o să-l obţin. A obţine ceea ce vrei înseamnă să iei deciziile care trebuie luate ca să obţii ceea ce vrei”. Dacă într-adevăr vrei ceea ce spui că vrei, atunci încrederea ta scăzută e tocmai cea care te va face să te străduieşti mai mult ca să obţii ce vrei – fiindcă îţi va indica discrepanţa dintre scopul dorit şi starea ta actuală.
3. O ÎNCREDERE DE SINE MAI SCĂZUTĂ ÎŢI REDUCE NU DOAR RISCUL DE A PĂREA AROGANT, CI ŞI CEL DE A TE AUTO-ILUZIONA.
Deşi trăim într-o lume care îi venerează pe cei care se auto-venerează, consecinţele aroganţei sunt incontestabile. Conform sodajelor Gallup, peste 60% dintre angajaţi spun fie că nu le place de şeful lor, fie că îl urăsc, iar motivul cel mai comun este că au şefi narcisişti. Dacă managerii ar fi mai puţin aroganţi, ar fi şi mai puţini angajaţi care stau pe Facebook în orele de serviciu, rata productivităţii ar urca iar fluctuaţia personalului ar scădea.
Oamenii cu încredere mai scăzută în ei sunt mult mai înclinaţi să îşi admită greşelile – în loc să dea vina pe alţii – şi rareori îşi asumă meritul pentru realizările altora. Acesta este, fără nici un dubiu, cel mai important beneficiu al încrederii scăzute, fiindcă indică spre faptul că încrederea de sine mai scăzută poate aduce succes nu doar indivizilor, ci şi organizaţiilor şi societăţii.
Dacă eşti serios în privinţa obiectivelor tale, încrederea scăzută poate fi aliatul tău cel mai mare în realizarea lor. Te va motiva să munceşti din greu, te va ajuta să lucrezi la limitările tale şi te va împiedica să fii un ticălos, să te auto-iluzionezi, sau amândouă. Deci e vremea să demolăm mitul: o încredere de sine ridicată nu e o binecuvântare, iar o încredere de sine scăzută nu e un blestem – de fapt, lucrurile stau invers.
(Tomas Chamorro-Premuzic este profesor la University College London şi profesor extern la New York University, iar înainte a predat la London School of Economics. Acum scrie o carte despre încredere şi competenţă).