Cine pierde mai mult timp la muncă: fumătorul sau nefumătorul
Majoritatea concluziilor acestor studii par să pună fumătorii corporatişti la “colţ”. „Lucrurile arată şi mai rău atunci când statisticile extrase şi analizate de aceste studii sunt traduse în bani: companiile înţeleg rapid cifrele şi tind să nu agreeze pierderile, oricât de mici ar fi acestea raportate la cifra de afaceri. De aceea, companiile care respectă prevederea legală de a crea spaţii de fumat, de exemplu, sunt foarte stricte în a crea un context «neprietenos» pentru fumători: un spaţiu foarte strâmt sau la care se ajunge cu dificultate, o monitorizare a pauzelor conectată cu sistemul de salarizare. Acestea sunt doar câteva exemple de descurajare indirecta a fumatului în cadrul organizaţional”, spune Alina Negrea, Senior HR Consultant al companiei Advice Human Resources.
Atunci când există performanţă nu conteză cum îţi petreci timpul
Însă, grija principală a companiilor este cea legată de fapt de performanţa profesională a angajaţilor, care se traduce mai departe în business în profit generat. „Atâta vreme cât aceasta este de fapt preocuparea principală, aş pune accentul în această zonă: în a aplica metode de menţinere şi încurajare a performanţei, pe lângă sistemele de evaluare. Daca porneşti de la efect, «pierdem bani din cauza fumătorilor, deci să descurajăm fumatul în companie», e posibil să tratezi un simptom şi nu boala în sine; cu atât mai mult cu cât metode de a «pierde timpul la job» sunt variate şi suficiente pentru ca un angajat să aleagă. Însă, atunci când există performanţă la nivel de top şi senior management, cine, când şi de ce fumează poate deveni o problemă de alegere personală care în mod evident nu impactează performanţa, ci eventual viaţa personală.”, mai spune Alina Negrea.
Fumatul dăunează grav productivităţii
Însă, Mihaela Stroe, general manager al companiei Acta Nonverbal din Bucureşti, este de părere că fumatul nu are ce să caute în mediul profesional, acest lucru dăunând grav productivităţii. „Cei care au acest viciu pierd vremea şi nu sunt absolut deloc eficienţi. Din opt ore de muncă, aproximativ două le pierd doar fumând“, atenţionează Mihaela Stroe.
Nefumătorii stau pe messenger sau Facebook
Pe de altă parte, sunt şi specialişi care susţin că şi cei care nu fumează pierd timpul, şi că eficienţa angajaţilor nu stă în faptul dacă au sau nu acest viciu.
„Cei care nu fumează îşi petrec majoritatea pauzelor pe internet, plătind facturi on-line sau discutând cu prietenii pe messenger ori pe Facebook. Impresia cuiva care trece pe lângă biroul unui nefumător, atunci când îl vede concentrat la calculator, este că persoana respectivă lucrează fără pauze. Deşi se pare că fumătorii muncesc mai puţin, aceasta este doar o impresie de suprafaţă. Am fost în ambele tabere, iar ca nefumător nu pot spune că am pauze mai puţine“, este de părere Silviu Crai, general manager al WeB Performance din Iaşi, companie furnizoare de internet.
Ne place munca, dar ştim să ne ferim de ea
Experţii susţin că indiferent dacă eşti sau nu fumător, este destul de dificil să te concentrezi opt ore zilnic, la o singură activitate: „Oamenii au nevoie de mai multe pauze în timpul zilei de lucru. Fumător sau nu, ai nevoie de pauze pentru a te relaxa. Unii aleg să fumeze, alţii stau pe internet, vorbesc cu colegii. Singura deosebire este că fumătorii sunt mai vizibili şi modul de petrecere al pauzei lor iese în evidenţă. Dar şi ceilalţi angajati petrec cel puţin o oră la serviciu făcând altceva, doar că nu ridică probleme, fiindca superiorii cred că muncesc”, spune Eduard Ezeanu, specialist în carieră.