Cum să ieşi câştigător în competiţia pentru un job intern
Interviurile interne impun acelaşi nivel de pregătire care este necesar pentru interviurile la care mergi într-o altă companie. De asemenea, îţi aduc în faţă un set unic de provocări pe care trebuie să le depăşeşti.
Ce spun experţii
Foarte mulţi candidaţi şi manageri responsabili cu recrutarea subestimează procesul de intervievare internă, tratându-l superficial; ei îl văd doar ca pe o formalitate şi cred că toate dovezile necesare există deja. Dar aceasta este o greşeală, spune Claudio Fernández-Aráoz, Senior Adviser la firma de Executive Search Egon Zehnder şi autor al cărţii It’s Not the How or the What But the Who, care urmează să fie lansată în curând: „Este în interesul tău şi al managerului responsabil de recrutare să treceţi printr-o evaluare profundă ca să vă asiguraţi că ai competenţele necesare şi eşti potrivit cu jobul pentru care aplici”, spune el.
John Lees – un expert în strategii de carieră, care îşi desfăşoară activitatea în Marea Britanie şi este autorul cărţii Just the Job!: Smart and Fast Strategies to Get the Perfect Job – gândeşte similar. El spune că prea mulţi candidaţi interni tratează aceste întâlniri ca pe nişte simple conversaţii pe tema dezvoltării în carieră, şi nu ca pe un adevărat interviu de angajare. „Oamenii neglijează, de obicei, necesitatea de a oferi nişte dovezi solide ale realizărilor lor, fiindcă ei cred că acestea sunt deja lucruri cunoscute pentru managerul care îi intervievează”, spune el.
Data viitoare când aplici pentru un post nou în interiorul companiei, aminteşte-ţi de aceste principii.
Să spun sau să nu spun?
Prima întrebare dificilă căreia va trebui să îi faci faţă va fi dacă să îi spui sau nu actualului tău manager că aplici pentru poziţia aceea. „Onestitatea este cea mai bună politică, nu doar din cauză că este foarte probabil ca şeful tău să afle destul de curând, dar şi din cauză că el va fi unul dintre oamenii-cheie de la care vor fi cerute referinţe despre tine în timpul procesului”, spune Fernández-Aráoz. Lees îţi sugerează să ceri sfatul managerului tău şi să îl întrebi cum ai putea să „te vinzi şi să te promovezi” cel mai bine pentru acea poziţie. Această solicitare te va ajuta să îţi dai seama care este atitudinea lui faţă de intenţia ta de a aplica pentru acel job. „Dacă şeful tău nu vrea să te muţi în alt job sau îţi va bloca în mod activ promovarea, trebuie să îţi regândeşti strategia”, spune el. Dacă ţi-e teamă că şeful tău se va răzbuna pe tine sau îţi va afecta şansele de a fi ales pentru job, vorbeşte cu managerul responsabil cu recrutarea şi află dacă îţi poate menţine aplicaţia secretă până la momentul potrivit.
Nu porni de la presupunerea că ai deja un avantaj
S-ar putea să gândeşti că, datorită faptului că eşti un candidat cunoscut, „ai pus deja un picior în uşă”. Ce e drept, în unele cazuri s-ar putea să fie adevărat. Fernández-Aráoz spune că firmele deştepte ştiu că selectarea unui angajat de-al lor este mai rapidă şi mai ieftină. Dar lucrul acesta nu garantează că angajatul va avea un avantaj în plus faţă de ceilalţi candidaţi. S-ar putea ca managerul responsabil cu recrutarea să vrea să aducă o perspectivă proaspătă sau nişte abilităţi pe care presupune că nimeni din organizaţie nu le are. Şi, aşa cum arată Lees, este foarte probabil să fie influenţat de ceea ce s-a întâmplat în trecut. „Dacă ultima dată când a făcut recrutarea pentru un job şi în acea poziţie a fost numit un candidat intern şi în cele din urmă a ieşit prost, s-ar putea ca de data aceasta să prefere un candidat extern”. Nu uita că este un proces competitiv şi nu ar trebui să te culci pe lauri, presupunând că jobul este deja al tău.
Fă-ţi temele, fă-ţi temele, fă-ţi temele
Fernández-Aráoz spune că una dintre cele mai mari greşeli pe care le fac candidaţii interni este „să nu pună suficiente întrebări despre noul job, despre provocările pe care le impune şi nici legat de aşteptările privitoare la performanţele pe care ar urma să le aibă cel selectat”. Dar, fără acele informaţii, nu vei fi în stare să te descurci bine la interviu sau să îţi dai seama dacă te vei potrivi foarte bine cu acel rol. Nu te baza pe fişa postului, care s-ar putea să nu-ţi ofere o imagine plină de acurateţe. Dacă este posibil, stabileşte o întâlnire cu managerul responsabil cu recrutarea, în avans faţă de cea în care ar urma să aibă loc interviul. „Fă-ţi temele, spune Fernández-Aráoz, şi vorbeşte cu oamenii care sunt în joburi similare şi cu oamenii care au îndeplinit înainte funcţia pentru care aplici”.
Fii conştient de reputaţia cu care vei intra în încăperea în care are loc interviul
„Candidatul extern are avantajul de a fi o persoană complet străină şi de a începe de la zero, «scriind pe o foaie nouă şi curată»”, spune Lees. Tu nu ai norocul acesta. Dacă oamenii te cunosc drept un om excelent în desfăşurarea operaţiunilor, s-ar putea să le fie greu să îşi imagineze că ai putea fi o persoană cu gândire strategică. Înainte de a începe procesul de intervievare, asigură-te că ştii ce cred ceilalţi despre tine. Roagă pe cineva în care ai încredere să fie sincer cu tine – un mentor, un coach extern sau cineva care îndeplineşte un rol în domeniul învăţare-şi-dezvoltare sau în cel al resurselor umane.
Apoi pregăteşte-te să îi faci pe ceilalţi să îşi pună sub semnul întrebării opiniile pe care le au despre tine sau chiar să le modelezi opiniile. Ai putea spune: „Dacă în trecut credeaţi că nu am abilităţile necesare pentru o gândire strategică, haideţi să vă spun la ce am lucrat în ultimul timp”. Bineînţeles, trebuie să faci lucrul acesta cu grijă, astfel încât să nu pari că eşti gata să declanşezi o confruntare sau că eşti defensiv. „Nu insinua că oamenii nu te înţeleg sau că nu ţi s-au oferit oportunităţile potrivite”, spune Lees.
Stabileşte regulile de bază pentru conversaţie
Poate fi stânjenitor să fii intervievat de către o persoană pe care o cunoşti. Dacă îl cunoşti bine pe cel care te intervievează, poţi să-l abordezi înainte de întâlnire şi să-l întrebi cum vrea să conducă interviul. Dacă relaţia ta cu el nu este apropiată, încearcă să atingi echilibrul în tonul tău. „Poţi şi ar trebui să fii prietenos cu cineva pe care-l cunoşti bine, dar trebuie în acelaşi timp să fii şi complet profesionist când îl abordezi”, spune Fernández-Aráoz.
S-ar putea, de asemenea, să te întrebi cum să vorbeşti despre „istoricul” recent al activităţii tale, dar pe care intervievatorul îl cunoaşte deja. Din nou, întreabă-l direct, spunând ceva de genul: „O să ofer acelaşi nivel de detaliere pe care l-aş oferi la un interviu extern, aşa că s-ar putea să îţi spun lucruri pe care le cunoşti deja. E în regulă să procedez aşa?”. Lees te sfătuieşte ca, dacă e să greşeşti exagerând, să greşeşti în direcţia oferirii a cât mai multe dovezi în favoarea ta. Fernández-Aráoz are o opinie similară: „Orice candidat serios ar înţelege că este în cel mai înalt interes al tuturor celor implicaţi să fie conştiincios”.
Ocupă-te de „petele” din cariera ta
Este foarte probabil să fii nevoit să vorbeşti despre câteva greşeli din trecutul tău.
Acesta este teritoriul în care este cel mai greu să păşeşti”, spune Lees. „E uşor să devii defensiv sau să-l faci pe şeful tău să pară că este un idiot”. Unele dintre greşeli nu pot, pur şi simplu, să fie «anulate» prin explicaţiile pe care le dai într-un interviu; dacă pari să nu fii tocmai un „proiect strălucit”, poate că ar trebui să te gândeşti dacă n-ar fi mai bine să mai aduni câteva experienţe pozitive înainte de a aplica pentru o nouă funcţie. Dar, dacă tu crezi sincer că eşti pregătit pentru noul job, vorbeşte cu sinceritate despre ceea ce a mers prost şi despre lecţiile valoroase pe care le-ai învăţat în urma acelor experienţe. Să sperăm că managerul responsabil cu recrutarea va înţelege. Fernández-Aráoz spune: „Nimeni nu e perfect, dar, atâta timp cât eşti calificat pentru job şi eşti dispus să înveţi din greşelile tale, eu nu aş ezita niciodată să te angajez”.
Principii de ţinut minte
Fă asta:
- Spune-i actualului tău şef că aplici pentru altă poziţie.
- Află cum anume te percep oamenii, astfel încât, dacă este necesar, să îţi remodelezi reputaţia.
- Întreabă-l pe managerul responsabil cu recrutarea cum vrea să conducă acea conversaţie, dacă îl cunoşti bine; altfel, străduieşte-te să vorbeşti pe un ton care să fie atât prietenos, cât şi profesionist.
Nu face asta:
- Nu presupune că eşti „ca şi ales” pentru job, chiar dacă simţi că tu eşti cel mai calificat dintre toţi candidaţii.
- Nu aborda interviul ca şi cum ar fi o conversaţie despre dezvoltarea carierei – tratează-l drept ceea ce este: un proces competitiv.
- Nu intra în defensivă în privinţa greşelilor din trecut – fii sincer şi explică ce anume ai învăţat din acele experienţe.
Amy Gallo este editor colaborator la Harvard Business Review