De ce tinerii manageri sunt mai buni decât cei trecuți de prima tinerețe
Cercetătorii de la Zenger/Folkman au strâns impresii de la 456 de manageri cu vârsta de până în 30 de ani și peste 4.000 de lideri de peste 45 de ani și le-au publicat într-un studiu HBR. Rezultatele arată că cei tineri au dat dovadă de mai mult pozitivism în situațiile simulate.
Printre ele, cei tineri s-au făcut remarcați la 6 aspecte la care colegii lor „mai trecuți prin viață” nu au excelat:
1. Sunt mai deschiși la nou
Cercetătorii au realizat că lipsa de experiență a tinerilor îi face să fie mai optimiști cu privire la schimbările pe care le propun. Mai mult, ei pot deveni cu ușurință „campioni ai schimbărilor”.
2. Inspiră
Când vine vorba să îi motiveze pe subalterni, aceștia excelează… din nou. În vreme ce colegii lor mai experimentați împing și forțează, tinerii te trag după ei, cu energia lor debordantă.
3. Sunt receptivi la feedback
Tinerii manageri cer feedback mai des decât cei în vârstă. În plus, ei țin mai mult cont de ceea ce li se sugerează.
4. Caută perfecționare
Tinerii manageri caută, în permanență, noi căi pentru a lucra mai inteligent și mai calitativ. „De vină”, spun cercetătorii, ar fi atașamentul mai mic pe care aceștia îl au pentru trecut.
5. Sunt concentrați pe rezultate
Comparativ cu managerii în vârstă care lucrează de mai mult timp pentru o companie, aceștia nu acceptă cu ușurință un statut și fac, tot ce pot, pentru a avea rezultate mai bune.
6. Își fixează targeturi „imposibile”
Spre deosebire de cei mai bătrâni, tinerii lideri sunt mai puțin speriați de ideea de a pierde. Prin urmare, își fixează targeturi mai ridicate și îi motivează, astfel, și pe cei din jur să accepte provocările.
Desigur, aceste rezultate nu înseamnă că poți câștiga titulatura de manager încă de la vârste fragede. Pentru a câștiga această titulatură trebuie să demonstrezi, în continuare, că ai potențial… și să muncești să îți câștigi și meriți statutul. Ce trebuie reținut însă este faptul că nu ar mai trebui să ne „temem” de tinerii manageri, ci să îi primim cu brațele deschise pentru pozitivismul și forța de lucru pe care o aduc.