Networking pentru introvertiți
La un moment dat, echipa diviziei noastre a fost invitată la o petrecere organizată pentru unul dintre directorii de top ai companiei, cu ocazia retragerii lui din activitate. Omul care urma să se pensioneze era o persoană pe care, în scurta perioadă cât lucrasem în companie, ajunsesem să o admir foarte mult. Şi îmi doream să ştie exact ce impact avusese asupra mea.
Voiam aşadar să mă duc la petrecere dar, ca toţi introvertiţii, evitam cât puteam genul acesta de evenimente, fiindcă nu mă făceau să mă simt în largul meu. În plus, ştiind că la petrecere vor fi prezenţi mai mulţi manageri seniori din conducerea companiei, îmi era şi mai teamă. Într-un final, mi-am depăşit temerile şi m-am dus. Când am ajuns acolo, sala în care avea loc petrecerea era aproape goală, fiindcă veniseră doar prietenii directorului şi câţiva colegi apropiaţi. În seara aceea, datorită faptului că au venit aşa de puţini invitaţi, am avut plăcerea – dar şi şansa– de a purta o discuţie ca „de la om la om“ cu unii dintre directorii de vârf, iar experienţa pe care am trăit-o atunci s-a dovedit a fi crucială pentru ascensiunea mea în carieră.
În seara respectivă am aflat cât de important este networkingul şi am înţeles că trebuie să îmi dau seama cum anume mă pot duce la evenimentele de business în aşa fel încât să mă simt în largul meu. Am continuat să dezvolt o serie întreagă de strategii de socializare pe care le pot folosi introvertiţii, iar în cele din urmă am scris cartea „Ghidul introvertitului pentru succes în Business şi Leadership“. Pentru că am înţeles ce e de făcut ca să fii deschis către networking, am ajuns, la numai 26 de ani, în rolul manager de marketing al unei companii foarte cunoscute pe care am reprezentat-o la conferinţa Naţiunilor Unite de la Geneva. Ulterior, am ajuns să condus o companie cu o cifră de afaceri de 750 milioane de dolari şi am negociat contractele de achiziţie a unor produse farmaceutice cu reprezentanţii unor companii globale de top. Toate acestea, păstrându-mi nealterată natura mea de introvertit.
Tactici care au funcţionat în cazul meu:
– Am ajuns să apreciez că sunt introvertită şi să nu mai neg acest lucru
Am cunoscut mulţi introvertiţi în business care vorbesc despre asta de parcă ar fi o boală de care trebuie neapărat să scape dacă vor să aibă succes. Mare greşeală! A fi introvertit înseamnă, pur şi simplu, să ai o înclinaţie pentru lumea interioară a ideilor. Înţelegând şi acceptându-şi această înclinaţie, introvertiţii îşi pot optimiza timpul pe care-l folosesc pentru a-şi analiza ideile, pentru a le rafina şi pentru a-şi reîncărca bateriile. Aceasta le permite să fie pe cât de puternici şi convingători este posibil în formularea şi expunerea ideilor lor atunci când se află în situaţia de a socializa.
Am înţeles că, de fapt, conversaţiile pe care le port individual – şi nu cele de grup – sunt colacul meu de salvare când fac networking. În general, evenimentele de business – şi cele în care trebuie să faci conversaţii în grup – sunt dificile pentru introvertiţi. Am aflat că antidotul pentru aşa ceva este să cauţi să discuţi cu o singură persoană pe rând. Când abordez evenimentele în felul acesta, am conversaţii mai productive şi îmi fac relaţii de business mai bune, fără să mă mai simt atât de epuizată de întreaga experienţă.
– Nu îmi mai este frică să fiu eu cea care iniţiază discuţia
Introvertitul din mine obişnuia să creadă că e riscant să fac eu efortul de a mă prezenta eu prima şi de a deschide conversaţia. Eram îngrijorată că oamenii la care vroiam să mă duc nu vor dori să discute cu mine şi că i-aş stânjeni. Am aflat, cu timpul, că dacă le întind mâna, zâmbesc şi mă prezint, oamenii îmi răspund la fel, chiar şi atunci când abordez directori care au funcţii mai mari decât a mea.
Social media face relaţionarea mai uşoară decât a fost vreodată. Abordează-i din timp pe LinkedIn, Twitter sau chiar Facebook, pe oamenii care urmează să participe la conferinţele la care te vei duce sau evenimentele la care vei face networking, şi spune-le că de-abia aştepţi să-i întâlneşti. Dacă te prezinţi astfel, o să constaţi că atunci când vă întâlniţi faţă în faţă vă veţi conecta într-un mod mai relaxat şi mai productiv. Fiind primul care se deschide, ai avantajul iniţierii unei colaborări de business cu potenţialul de a-ţi aduce mai multe recompense pentru eforturile tale şi, în plus, o faci în termenii tăi.
– Îmi fac timp ca să îmi reîncarc bateriile
E foarte tentant să te duci direct la serviciu după un prânz la care ai făcut networking, sau de la un cocktail direct la cină, dar introvertiţii care procedează aşa nu ajung la următorul eveniment în forma lor cea mai bună. Aşa că rezervaţi-vă timp pentru a vă reîncărca bateriile, fie făcând o plimbare pe jos până la birou, fie lăsând să treacă un timp, între cocktail şi cină, poate 30 de minute în care să rămâneţi singuri. Introvertiţii care evită să facă networking fac o mare greşeală în cariera lor. A fi un networker activ este o abilitate pe care trebuie neapărat să o ai, deci nu e negociabilă. Şi nici nu e atât de greu să o dobândeşti pe cât ar părea.
Lisa Petrilli este CEO-ul companiei C-Level Strategies, Inc. si autor al The Visionary Leadership Blog.