Numărul românilor care și-ar schimba jobul pentru un salariu mai mare s-a redus în 2012
Românii consideră în continuare salariul ca prim motiv al schimbării locului de muncă, însă ponderea acestora s-a redus comparativ cu 2011. În prezent, 51% dintre respondenții care au participat la un sondaj inițiat de BestJobs au nominalizat "salariul" ca prim motiv al schimbării locului de muncă, după ce în anul precedent 77% dintre angajații români și-ar fi schimbat jobul pentru un salariu mai mare.
În afara salariului, recunoașterea profesională (19%) și dorința de a profesa în domeniul de interes (18%), sunt alți factori dominanți ai schimbării locului de muncă. Printre alte motive ce ar putea sta la baza unei astfel de alegeri se numără și ocuparea unui post de manager/team leader (7%), barbații fiind mai motiviți din acest punct de vedere (56% vs. 44% în cazul femeilor).
Alte beneficii care influențează procesul de selecție al unui job sunt asigurarea medicală, urmarită cu precădere de respondenții de sex feminin (86%), mașina de serviciu și concediile plătite parțial de angajator, cele din urmă fiind dorite cu precădere de către bărbați, în proporție de 83%, respectiv 67%.
Creșterea fidelității angajaților, implicit reducerea fluctuației de personal, pot fi realizate și printr-un program de evaluare și compensare a performanței, non-financiară, care să vină în completarea pachetului salarial.
Sondajul a fost efectuat la nivel național pe pagina de candidați BestJobs în martie-aprilie 2012, pe un eșantion total de 1.920 de respondenți. BestJobs precizează că aceste sondaje nu sunt științifice și reflectă doar opiniile utilizatorilor.