Patimile IT-iştilor înainte şi după angajare
„Se ştie că în ultimul an sectorul de IT a fost cel cu zero rată de șomaj şi asta datorită companiilor mari care se extind tot mai mult. Există cel puţin 3.000 de posturi care nu sunt acoperite”, a declarat Maria Hostiuc, senior ITC recruitment Brainspotting.
Dintre acestea, 15% sunt pentru suport IT, iar 5% pentru dezvoltare de aplicaţii mobile, plaja pentru aceste 3.000 de joburi fiind bine segmenetată.
„La nivel naţional avem 100.000 de joburi în IT. Profesioniştii din România sunt înclinaţi spre a obţine cât mai multe certificări, iar mai bine de 90% dintre ei vorbesc limba engleză. Cu toate acestea, în ciuda tuturor specialiştilor pe care-i avem, foarte puţini dintre ei sunt cei care sunt profesionişti în Internet of Things”, mai spune Hostiuc.
Iar cea mai mare problemă pentru specialiştii din IT este limba germană. La orice oră din zi, se găsesc cel puţin 180 de joburi cu cerere de limba germană. Iar această problemă mai are o altă problemă la rândul ei. Localizarea acestor joburi este în regiuni ale ţării în care limba germană nu este una utilizată mai deloc printre profesionişti.
„Un job cu o astfel de cerere de limbă germană este şi destul de bine plătit”, spune Hostiuc.
O mare provocare pentru angajatori este reprezentată de cererile pe care le au doritorii de posturi. Mulţi cer să lucreze de acasă o zi sau două pe săptămână sau alte beneficii precum pachetele de sănătate şi alte astfel de cereri.
„Pachetele salariale trebuie să se transforme în cu totul altceva pentru a-i atrage, iar aici vorbim de expunere internaţională sau o varietate de alte de oferte. Şi, în general, când dai de un specialist care vorbeşte limbi străine rare, e bine să-l angajezi şi apoi să-i creezi un loc de muncă pentru ceea ce ştie el să facă”, mai spune oficialul Brainspotting.
În ceea ce priveşte piaţa muncii, 72% dintre respondenţii unui studiu realizat de Brainspotting sunt angajaţi full time, în timp ce 65% nu caută activ un job.
„Iar cei care caută e bine să ştie că marile companii caută oameni cu studii peste hotare, iar la CV trebuie să aibă şi activităţi extracuriculare”, a concluzionat Hostiuc.