Sunt managerii pesimiști față de piața de business?
Unul din şase respondenţi (17%) crede că economia globală va intra în declin, un procent mai mult decât dublu faţă de anul trecut (7%). Restul de 44% consideră că starea economiei globale va rămâne neschimbată.
Rezultatele variază considerabil la nivel regional. Spre exemplu, executivii din Asia-Pacific sunt cei mai optimişti când vine vorba de economia globală, 45% din ei anticipând o îmbunătăţire, urmaţi de cei din Orientul Mijlociu (44%) şi America de Nord (37%).
Însă, doar 16% dintre executivii din Europa Centrală şi de Est se aşteaptă la o îmbunătăţire a condiţiilor economice. Respondenţii din state emergente ca India (59%), China (46%) şi Mexic (42%) sunt mai optimişti în legătură cu economia faţă de omologii lor din statele dezvoltate ca SUA (29%) şi Germania (33%).
Citește și Da, este adevărat. Averile mari se construiesc gratuit
Executivii rămân încrezători în viitorul propriilor companii, în ciuda perspectivelor mai puţin optimiste asupra economiei globale. 39% dintre respondenţii la nivel global sunt „foarte siguri” că veniturile companiilor lor vor creşte în următorul an – acelaşi procent ca şi anul trecut, dar uşor în creştere de la 36% în 2013.
Directorii generali din regiunea Asia Pacific (45%) sunt cei mai încrezători în creşterea veniturilor companiilor lor, aproximativ la fel ca anul anterior. Orientul Mijlociu este încă una din cele mai optimiste regiuni, 44% dintre respondenţi fiind foarte încrezători în creşterea veniturilor, deşi este în scădere semnificativă faţă de anul anterior (69%).
Încrederea executivilor este în creştere în America de Nord de la 33% la 43%. Respondenţii din Europa de Vest (31%) şi cei din Europa Centrală şi de Est (30%) sunt mai puţin optimişti când vine vorba de perspectivele de dezvoltare ale companiilor proprii.
Diferenţe de cultură şi de gândire
De la ţară la ţară, executivii din India sunt în topul listei celor mai încrezători în perspectivele de dezvoltare pe termen scurt (62%), urmaţi de cei din Mexic (50%), SUA (46%), Australia (43%), Marea Britanie şi Africa de Sud (39%), China (36%), Germania (35%) şi Brazilia (30%).
La polul opus se află Franţa (23%), Venezuela (22%), Italia (20%), Argentina (17%), iar ultimul loc este ocupat de Rusia, cu doar 16% dintre executivi fiind foarte siguri de creşterea veniturilor în 2015; în scădere de la 53% anul trecut, când respondenţii din Rusia erau cei mai încrezători la nivel global.
“Întreaga lume se confruntă cu provocări la nivel economic, politic şi social. Directorii generali, per ansamblu, rămân precauţi pe termen scurt atât în legătură cu economia globală, cât şi când vine vorba de perspectivele de dezvoltare ale companiilor lor. În timp ce pieţe mature ca SUA par să îşi revină, altele, asemenea Zonei Euro, rămân în incertitudine. Iar în timp ce unele economii emergente continuă să se extindă rapid, altele încetinesc. Rămâne o provocare găsirea echilibrului strategic pentru susţinerea dezvoltării în această piaţă în continuă schimbare”, a declarat Dennis M. Nally, preşedinte al PricewaterhouseCoopers International.