Vrei să devii lider? Comportă-te ca atare
Ce spun experţii
„Nu este niciodată un lucru prostesc să începi pregătirea pentru o tranziţie, indiferent după câţi ani speri să aibă loc sau în ce stadiu anume te afli în carieră”, spune Muriel Maignan Wilkins, coautor al cărţii Own the Room: Discover Your Signature Voice to Master Your Leadership Presence. Michael Watkins, preşedintele firmei Genesis Advisers şi autorul cărţii The First 90 Days and Your Next Move, are o opinie similară. Planificarea în avans, pe lângă faptul că te ajută să-ţi dezvolţi abilităţile necesare şi „prezenţa de leadership”, îţi creşte şansele de a obţine promovarea dorită, pentru că, în momentul în care urmează să se decidă cine va fi promovat, ceilalţi te vor recunoaşte deja drept un lider informal. Secretul este să profiţi de oportunităţi acum, indiferent de când lucrezi în companie şi de rolul pe care-l îndeplineşti. „Poţi demonstra că ai ceea ce înseamnă leadership oricând, indiferent ce titlu ai”, spune Amy Jen Su, coautor al cărţii Own the Room. Iată mai multe moduri în care poţi începe să pui bazele pentru ceea ce va urma.
Îndeplineşte-ţi responsabilităţile actuale într-un mod strălucit
Indiferent cât de mari sunt ambiţiile tale, nu le permite să-ţi distragă atenţia de la faptul că trebuie să excelezi în rolul tău actual. Concentrează-te pe prezent la fel de mult (sau chiar mai mult) pe cât te concentrezi pe viitor. „Trebuie să ai grijă întotdeauna de treburile pe care le ai de făcut astăzi, astfel încât nimeni – colegi, subordonaţi sau cei aflaţi ierarhic deasupra ta – să nu-ţi pună sub semnul întrebării performanţele”, adaugă Maignan Wilkins. Acesta este primul pas pe care trebuie să-l faci pentru a avansa.
Ajută-l pe şeful tău să aibă succes
„În tot acest timp, trebuie să execuţi şi sarcinile care ţin de priorităţile şefului tău”, spune Watkins. „Arată-i că eşti dispus să preiei ştafeta atunci când se lucrează la proiecte importante”.
Maignan Wilkins îţi sugerează şi să „înclini mai degrabă spre da decât spre nu” atunci când şeful tău îţi cere să-l ajuţi la ceva nou. Află ce „îl ţine treaz noaptea” pe managerul tău şi propune-i soluţii la acele probleme.
Profită de fiecare oportunitate de a-ţi demonstra abilităţile de leadership
Asigură-te că atitudinea ta de tipul „lasă-mă să preiau eu sarcina asta şi să mă ocup de ea” se extinde dincolo de relaţia cu şeful tău. „Ridică mâna” pentru a fi ales să te ocupi de iniţiative noi, mai ales de cele care ar putea fi vizibile şi pentru cei din afara departamentului în care lucrezi. „Lucrul acesta le va arăta celorlalţi cum te vei comporta într-un rol de pe un nivel ierarhic superior”, spune Maignan Wilkins. Nu trebuie neapărat să fie vorba despre un proiect intens, ce durează luni întregi. Ar putea fi ceva la fel de simplu precum a facilita organizarea unei şedinţe, a te oferi să ajuţi la evenimentele de recrutare sau a interveni pentru a negocia rezolvarea unui conflict între colegi. Ai putea găsi oportunităţi şi în afara serviciului. Poţi să faci parte din board-ul unui ONG local sau să organizezi ziua voluntariatului în comunitatea ta. „Aceste activităţi trimit celorlalţi semnalul că aspiri la a-ţi împlini potenţialul de leadership”, spune Watkins.
Caută „spaţiile albe”
Un alt mod de a dovedi că ai potenţial este să preiei proiecte din „spaţiul alb” – în care se află problemele de care alţii nu vor să se ocupe sau de care ei nici nu ştiu măcar că există. „Fiecare organizaţie are nevoi la care nu este nimeni atent sau pe care oamenii le ignoră în mod activ”, spune Maignan Wilkins. De exemplu, ai putea fi în stare să identifici o nevoie a clienţilor care nu este îndeplinită de linia actuală de produse pe care o comercializează compania ta şi să propui un produs nou. Sau ai putea să faci o analiză rapidă din care să reiasă câţi bani va putea economisi compania în urma unei anumite schimbări. Când îţi asumi o sarcină de care nimeni nu vrea să se ocupe şi o duci până la capăt, vei ieşi în evidenţă.
Nu fi ticălos
Există o linie fină de demarcaţie între a fi foarte ambiţios şi a te comporta arogant, ca şi cum ai fi „prea bun şi prea mare” pentru poziţia pe care o deţii. „Nu încerca să exerciţi o autoritate care nu ţi-a fost dată”, spune Watkins. Exersează ceea ce el numeşte „steward leadership”, care înseamnă să te concentrezi pe ceea ce vrea echipa ta să realizeze în loc să te pui pe tine pe primul loc. Jen Su recomandă „încrederea smerită”, în care arăţi o modestie cuvenită în rolul tău şi, în acelaşi timp, ai încrederea de sine şi siguranţa necesară pentru a şti că te vei ridica la următorul nivel.
Fii precaut când le vorbeşti altora despre ambiţiile tale
E adecvat să aduci în discuţie ambiţiile tale când vorbeşti cu managerul tău, dacă ai cu el o relaţie bazată pe încredere şi este solidă; dar fă-o în aşa fel încât să se concentreze pe ceea ce este mai bine pentru companie. Jen Su îţi sugerează să îţi prezinţi realizările din ultimul an, apoi să întrebi ceva de genul: „Acum, că ne uităm spre viitor, unde anume vedeţi că voi continua să îmi aduc contribuţia?” Watkins avertizează asupra faptului că în aceste conversaţii nu ar trebui să pară că este vorba numai despre tine. Mai bine implică-te într-o conversaţie „în ambele sensuri” cu şeful tău. Dacă ai genul de şef care s-ar putea simţi ameninţat de aspiraţiile tale, e mai bine să păstrezi tăcerea în privinţa ambiţiilor tale şi să-ţi dovedeşti potenţialul.
Găseşte oameni care să-ţi servească drept model
Caută oameni aflaţi în roluri pe care ţi le doreşti şi studiază ceea ce fac – cum se comportă, cum comunică şi cum se îmbracă. „Alege pe cineva de pe nivelul imediat următor, cineva asemănător cu tine, şi găseşte o cale ca să ajungi să lucrezi cu acea persoană”, spune Watkins. Oferă-te să faci parte dintr-un comitet pe care vrea să îl creeze şi pe care îl susţine sau oferă-te să ajuţi la unul dintre proiectele sale de suflet. „Nu-ţi doreşti să faci lucrul acesta cu ipocrizie”, avertizează Maignan Wilkins. S-ar putea să te ajute şi faptul că îi studiezi pe oamenii care s-au blocat în cariera lor, ca exemple de ceea ce nu ar trebui să faci, spune Watkins. Sunt neîndemânatici când trebuie să simtă şi să „navigheze” printre jocurile de interese din companie? Sunt lipsiţi de respect la adresa autorităţii conferite celor aflaţi pe diferite trepte din ierarhia companiei şi îl „sar” peste cel aflat imediat deasupra? Nu reuşesc să vadă legăturile dintre departamente?
Construieşte-ţi relaţii
O zicală veche spune că „nu contează pe cine cunoşti, contează cine te cunoaşte pe tine”. Atunci când eşti evaluat în vederea unei promovări, este puţin probabil ca şeful tău să stea de unul singur într-o încăpere şi să se gândească la potenţialul tău. Se va baza pe alţii pentru a-ţi evalua abilităţile, ceea ce înseamnă că ai nevoie de suporteri în organizaţie – oameni care ştiu bine ce fel de muncă depui. „Dacă se întâmplă să mergi pe hol alături de persoana cu cea mai mare vechime din companie, fii pregătit să răspunzi la întrebarea «Cu ce te ocupi acum?»”, spune Maignan Wilkins. „Nu trata cu uşurinţă nicio interacţiune care ar putea părea informală. Tratează fiecare situaţie ca pe o oportunitate de a demonstra ce valoare aduci organizaţiei şi cât de bine cunoşti business-ul”.
Principii de ţinut minte
Fă asta:
- Fii „pe fază” şi răspunde la orice oportunitate de a-ţi demonstra potenţialul de leadership, la serviciu şi în afara biroului.
- Sprijină-l pe şeful tău să îşi îndeplinească obiectivele.
- Găseşte oameni aflaţi în poziţii la care aspiri şi studiază-i, ca să vezi ce anume îi face să aibă succes.
Nu face asta:
- Nu lăsa ca ambiţiile tale să te distragă de la a-ţi face treaba foarte bine în jobul curent.
- Nu exercita autoritatea atunci când nu ţi-a fost conferită în mod formal – foloseşte-ţi puterea de influenţare pentru a dovedi că porţi deja „ştampila” leadership-ului.
- Nu discuta deschis despre ambiţiile tale – e mai precaut să ai o abordare de tipul „arată, nu spune”.
Amy Gallo este editor colaborator la Harvard Business Review.