Vrei să schimbi lumea? Fii rezistent la şocuri
Iar ceea ce am constatat, în repetate rânduri, este că lucrul care contează cel mai mult este rezilienţa, sau capacitatea de a rezista la şocuri.
Liderii rezilienţi au trei caracteristici:
1. Tărie de caracter: ei se concentrează, pe termen scurt, numai pe sarcina de care se ocupă în acel moment; sunt dispuşi să muncească din greu pentru a străbate sisteme disfuncţionale, dispunând de resurse limitate şi de abilităţi ce le permit să rezolve problemele în mod pragmatic.
2. Curaj: acţionează chiar dacă le este frică şi acceptă faptul că “lucrează” cu factori imprevizibili şi rezultate necunoscute.
3. Angajament: sunt optimişti pe termen lung şi se concentrează pe obiectivele legate de “imaginea de ansamblu”.
Văd aceste calităţi la oamenii cu statut de Global Fellows ce sunt selectaţi să lucreze, într-un program de 12 luni, în companiile din Africa şi Asia de Sud în care investeşte Acumen Fund. Aceşti oameni aduc în munca lor nişte abilităţi şi o experienţă de business care sunt de-a dreptul excepţionale. Dar acestea nu sunt suficiente, mai este ceva: factorul care le permite să învingă status-quo-ul şi să producă o schimbare semnificativă este tocmai abilitatea lor de a “săpa în adâncime”, de a-şi sufleca mânecile şi a se coborî în tranşeele lipsite de strălucire ale problemelor aparent nerezolvabile în timp ce rămân concentraţi pe obiectivele pe termen lung. (Oamenii care se înrolează în Programul Global Fellows de dezvoltare a abilităţilor de leadership şi obţinere de experienţă operaţională urmează un training în leadership de două luni la New York, apoi sunt plasaţi, pentru nouă luni, într-una din companiile în care a investit Acumen Fund n.tr).
Tăria de caracter: Natalie Grillon, care a fost voluntar al Peace Corps şi a absolvit recent un MBA, întruchipează tăria de caracter. Ea lucrează într-o zonă izolată din nordul Ugandei răvăşite de război, pentru a dezvolta un business cu susan organic, ca parte din compania Gulu Agricultural Development, care oferă, pentru mai mult de 40.000 de mici fermieri, acces la pieţele internaţionale.
Supervizând o echipă de 35 de angajaţi şi o reţea de 50 de achizitori, Natalie se trezeşte în fiecare zi hotărâtă să dezvolte business-ul instruind cât mai mulţi fermieri şi îmbunătăţind calitatea produselor lor. În unele zile se adânceşte în analiza datelor financiare, în altele se ocupă de încărcarea camioanelor cu care se face livrarea. Trebuie să fie atât un ascultător empatic, cât şi un director sever, ceea ce înseamnă că nu e întotdeauna o persoană plăcută – un compromis pe care l-a acceptat. Munceşte 12 -14 ore pe zi, şapte zile din şapte, şi se forţează să treacă prin problemele zilnice şi prin starea de epuizare fizică. Business-ul cu susan este nou în această parte a Ugandei şi duce deja la creşterea producţiei pe care o obţin peste 10.000 de fermieri, oferindu-le un venit nou pe care-l pot folosi pentru a-şi plăti taxele de instruire sau uneltele de producţie. Fermierii, care trăiau până de curând în tabere pentru refugiaţi, duc acum o viaţă în care au libertate, demnitate şi posibilitatea de a alege. Natalie simte că munca ei în ritm necruţător şi frământările prin care trece reprezintă un preţ pe care merită să-l plătească pentru asemenea rezultate.
Curaj: am vizitat recent o altă persoană cu statut de Fellow în Acumen Fund: Jay Jaboneta, un întreprinzător social din Filipine care a acceptat “să se aventureze în necunoscut” muncind în Pakistan. El lucrează la Pharmagen Healthcare Limited, o companie furnizoare de apă ce livrează în fiecare lună aproape 2 milioane de litri de apă curată şi la preţ accesibil unor clienţi cu venituri scăzute, prin intermediul staţiilor de purificare a apei din Lahore.
Programul de Global Fellows este conceput în aşa fel încât îi împinge pe cei care îl urmează în afara zonei lor de confort, pentru că li se cere să trăiască şi să muncească în regiuni sau sectoare care nu le sunt familiare. Aşa s-a întâmplat şi cu Jay, iar înainte de a sosi în Pakistan el a recunoscut că e îngrijorat de siguranţa lui ca străin în Lahore, de capacitatea lui se a se integra într-o altă cultură fără a vorbi limba locală şi de a intra într-un rol care îi cerea să înveţe cum să comercializeze produse bazate pe apă.
Jay a fost capabil să exceleze într-un mediu plin de necunoscute. Acum relansează o campanie de rebranding şi marketing prin care apa curată va deveni mai accesibilă clienţilor cu venituri scăzute. Acum Jay este un membru al comunităţii, învaţă să vorbească în limba Urdu câte o frază odată şi povesteşte despre prietenii dragi pe care şi i-a făcut şi care l-au învăţat să facă ceai “doodh path chai”.
Angajament: Abbas Akhtar, un antreprenor şi inginer de software originar din Pakistan, îşi îndeplineşte o promisiune pe care şi-a făcut-o cu mult timp în urmă: să se întoarcă în Pakistan, după atâţia ani în care a locuit în SUA, şi să contribuie la dezvoltarea pe termen lung a ţării sale natale. Abbas lucrează acum la Ansaar Management Company, o companie de dezvoltare şi administrare imobiliară care construieşte complexe rezidenţiale “low cost” şi oferă astfel locuinţe cu chirii accesibile pentru peste 30.000 de oameni ce trăiesc în zonele din jurul oraşului Lahore.
Având “în spate” câţiva ani de experienţă de lucru la Apple şi Google, precum şi absolvirea studiilor de doctorat la Universitatea Johns Hopkins, Abbas ar fi putut alege să trăiască şi să muncească în orice ţară cu o piaţă dezvoltată. Dar a ales ţara lui de origine, pentru a-şi îndeplini angajamentul personal. Recunoaşte deschis că nu i-a fost uşor să se adapteze la frecventele pene de curent, la zilele şi nopţile friguroase în care nu se poate baza pe faptul că sistemul de încălzire va funcţiona, precum şi la călătoriile lungi pe care trebuie să le facă între un proiect şi următorul; dar este mai hotărât decât a fost vreodată să aplice tot ceea ce poate în compania lui şi în Pakistan, în anii care vor urma. Iar dedicarea lui contribuie deja la creşterea şi dezvoltarea durabilă a companiei, prin potenţiala lansare a două complexe rezidenţiale comunitare, care ar putea asigura 200 de locuinţe noi pentru 1.000 de clienţi.
Chiar dacă se află încă în primele stadii ale carierei lor, Natalie, Jay şi Abbas deja exemplifică rezilienţa necesară pentru a impulsiona producerea unei schimbări durabile. Dar, mai presus de toate, experienţele lor evidenţiază nu doar ceea ce este necesar pentru a construi sisteme noi, ci şi lucrul care este cel mai necesar pentru a fi un lider cu impact social.
Iar rezilienţa este ceva ce poate fi învăţat. La Acumen, ne concentrăm nu doar pe construirea abilităţilor financiare şi operaţionale ale unui Global Fellow, ci şi pe ceea ce noi numim imaginaţie morală, care cere echilibrarea unor valori opuse – smerenie şi îndrăzneală – pentru a vedea lumea aşa cum este şi a-ţi imagina cum ar putea să fie. În decursul trainingului de două luni pe care-l urmează în New York, ei îşi petrec timpul punându-se în locul clienţilor lor cu venit scăzut care încearcă să aibă acces la bunuri şi servicii, iar în acest fel îşi ascut abilităţile ce le permit să fie empatici. Ei creează împreună cu IDEO.org – organizaţie non-profit care, prin inovaţie şi design de proiect, găseşte soluţii pentru comunităţile de oameni ce trăiesc în sărăcie – prototipuri de proiecte concepute să-i aibă pe oameni în centrul lor; de asemenea, ei creează aşa-numitele “tablouri pe o singură pagină” ce ilustrează fiecare nou model de business, iar în acest fel îşi construiesc şi nişte abilităţi de ascultare solide, pentru a înţelege nevoile clienţilor lor. Ei îşi dezvoltă şi o profundă stare de conştientizare, prin faptul că îşi pun sub semnul întrebării percepţiile cu privire la leadership şi autoritate. Ei se inspiră din aceste exerciţii bazate pe experimentare pentru a-şi întări hotărârea de care vor avea nevoie când vor trebui să facă faţă problemelor “direct în teren”.
Mult prea adesea, confundăm abilităţile de management cu leadershipul. Trebuie să rămânem concentraţi pe scopul de a construi lideri ce au rezilienţa necesară pentru ca, puşi în faţa unor probleme ce stăruie de atât de mult timp, să “ia taurul de coarne” şi să le găsească rezolvarea necesară pentru a avea un impact social durabil. Cu cât definim în mod mai colectiv trăsăturile necesare pentru a manifesta un leadership veritabil, cu atât vom fi mai capabili să identificăm şi să instruim următoarea generaţie de lideri.
John McKinley este managerul Programului Global Fellows Program la Acumen Fund.