„Liderii sunt distribuitori de speranță”
Învăţăm de-a lungul carierei nostre multe noţiuni despre ce înseamnă să fii lider, cum poţi deveni lider, care sunt formele de leadership şi care sunt caracteristicile fiecărui tip de lider: pacifist, autoritar, afectiv, antrenor, coercitiv şi democratic. Dar, poate, indiferent de tipul de lider, este important să ştim că există un fir conductor, un element comun, fără de care niciunul nu ar putea funcţiona: partea umană, dorinţa de a interacţiona cu oamenii, de a-i cunoaşte, de a-i înţelege şi de a fi înţeles, de a-i ajuta şi de a fi ajutat, siguranţa şi încrederea pe care le transmiţi, liniştea şi siguranţa pe care le ai că întotdeauna există cineva lângă umărul tău. La nivelul „relaţiilor’’, oamenii se asociază de dragul de a fi împreună. La nivelul „rezultatelor’’, oamenii se reunesc pentru a împlini un țel.
Privind în urmă, la începuturile carierei mele, pot spune că am avut şansă, curaj şi încredere.
Am avut şansa să am lideri lângă mine încă de la început, şi acest lucru este de o importanță majoră, am avut şansa să învăţ abc-ul meseriei mele de la ei şi răbdarea de a parcurge cu înţelepciune fiecare etapă, fără să sar niciuna, fără să îmi doresc să merg prea repede. Am avut şi am şansa să am în faţa mea lideri care sunt demni de urmat şi pe care sunt mândră să îi urmez, de la care am avut şi am de învăţat, care mi-au insuflat dorinţa de învăţare continuă, de perseverenţă, după cum spunea Nelson Mandela: „După ce escaladezi un vârf, constaţi că mai sunt încă multe dealuri de urcat’’.
Am avut curaj să îmi asum provocările pe care viaţă mea profesională mi le-a scos în cale. Profesia mea de baza este de economist şi pot spune că am început să lucrez de la cele mai simple lucrări pentru a ajunge la cele complexe legate de analize, strategii şi previziuni, încercând şi reuşind de-a lungul mai multor ani să acced la mai multe organisme profesionale. Atunci când lucrurile păreau destul de clare şi direcţia mea părea stabilită în domeniul financiar, am avut curajul de a accepta postul scriptic de manager general, dar, pentru a reuşi, era nevoie să învăţ să fiu lider. În realitate, despre aceasta este vorba.
Aşa cum spune John Maxwell, cea mai respectată persoană în leadership din lume: „motivaţia te face să mergi mai departe, disciplină te ajută să te dezvolţi”.
Am avut şi mi s-a dat încredere, deşi nu de puţine ori părea că drumul nu este drept şi părea că direcţia nu este cea bună. Perseverenţa, încrederea, suportul, dăruirea au făcut ca lucrurile să meargă în sensul bun.
Eu cred cu toată convingerea că, pe lângă viziune şi implicare, trebuie să existe pasiune, să existe dăruirea pe care oamenii au nevoie să o vadă şi să o simtă la iderii lor. Fără acea dăruire atât de necesară, nu poţi să faci să „meargă business-ul’’ de fiecare dată, ca şi cum ar fi al tău. Trebuie să ştii să îţi adaptezi stilul de lider în funcţie de situaţie, de nevoi, de perioada, de situaţia de criză sau stres, să fii prezent în orice situaţie, atunci când este nevoie de ţine şi unde este nevoie de ţine.
Provocările vieţii de zi cu zi şi puterea de a le face faţă, inspiraţia de a găsi soluţii şi puterea de a cere ajutor, cred că reprezintă esenţa din care izvorăşte puterea unui lider.
Atunci când, pe lângă noţiunile și teoria dobândită privind liderii şi leadershipul, ai calităţi umane profund ancorate în realitate, conectate în permanentă la nevoile reale ale businessului şi ale forţei umane care propulsează acel business, cred că poţi spune că aceasta este o reţeta prin care o persoană poate deveni liderul unei echipe. Şi atunci ai dorinţa şi pasiunea de a nu te opri niciodată din a învăţa şi a înţelege. Altfel, totul este doar o teorie, ce-i drept una foarte bună.
Şi este foarte important, aşa cum a spus Jack Welch: „ înainte de a fi lider, succesul înseamnă să te dezvolţi. Când vei deveni lider, succesul înseamnă să îi ajuţi pe ceilalţi să se dezvolte’’.