Care este rolul mentoratului inversat în dezvoltarea profesională

Mentoratul inversat câștigă popularitate în organizațiile moderne. Angajații tineri împărtășesc cunoștințe cu colegii mai experimentați. Această abordare aduce beneficii ambelor generații și întărește colaborarea intergenerațională.
Ce presupune mentoratul inversat?
Mentoratul inversat implică transferul de cunoștințe de la angajații mai tineri către cei mai în vârstă. Domeniile vizate includ tehnologia, tendințele digitale și metodele moderne de lucru. Scopul este adaptarea rapidă la schimbările din mediul profesional.
„Mentoratul poate fi privit prin prisma experienței într-un anumit domeniu de activitate. În acest caz, nu vârsta biologică este importantă, ci disponibilitatea de a te dezvolta și de a te actualiza. Blocajele legate de vârstă, atunci când discutăm despre integrarea noilor tehnologii în muncă, pot fi depășite prin practici inclusive. Aici, putem discuta despre importanța dezvoltării unei relații sigure și susținătoare între angajator și angajat, care să creeze un cadru sănătos și de încredere, atât pentru angajatul tânăr, cât și pentru angajatul cu experiență. Astfel, fiecare să aibă curajul de a primi și de a oferi experiența celuilalt, într-un mod natural și deschis, precum și disponibilitatea de a învăța și de a fi învățat.
Fricile legate de scenariul în care cineva poate părea incompetent după ani de experiență, teama de concediere, teama respingerii experienței acumulate sau teama de a nu mai conta experiența acumulată sunt frici dezvoltate și prin prisma obiceiului de a critica necunoașterea din sine și din ceilalți.
Când însă necunoașterea devine o resursă pentru dezvoltare și ai disponibilitatea de a oferi și de a primi noutatea și experiența la orice vârstă, atunci vom putea contribui la dezvoltarea și actualizarea socio-psiho-emoțională, atât în profesie, cât și în viața personală. Există și aici posibilitatea alegerii perspectivei prin care vrei să privești și să te privești, să observi și să alegi calea. Pentru dezvoltare sau pentru stagnare, indiferent dacă ești tânăr începător, avansat, experimentat, angajat sau angajator.
Există din ce în ce mai multe persoane cu experiență și dorință de dezvoltare profesională care primesc experiența tinerilor cu scopul de a-și completa propria experiență și de a rămâne în pas cu dezvoltarea științifică și tehnologică. De asemenea, tinerii devin din ce în ce mai disponibili pentru a colabora cu colegii experimentați, fără a se mai simți inferiori unii altora.
A deveni disponibil se învață treptat, la fel cum critica a fost învățată în timp,”spune psihoterapeutul Goșa Carmen Dolores.
Beneficiile pentru angajații seniori
Profesioniștii cu experiență își îmbunătățesc competențele digitale esențiale. Aceasta le sporește adaptabilitatea și eficiența în muncă. Interacțiunea cu colegii mai tineri le oferă perspective noi asupra proceselor de lucru.
Avantajele pentru angajaţii tineri
Angajaţii tineri obţin recunoaştere profesională prin rolul de mentori. Aceștia capătă mai multă încredere în propriile cunoștințe și își consolidează poziția în echipă. Când oferă informații colegilor mai experimentați, își dezvoltă abilități esențiale de leadership și comunicare. Interacțiunea cu angajații seniori le oferă oportunitatea de a înțelege mai bine procesele organizaționale și de a deprinde tehnici eficiente de luare a deciziilor. Acest schimb de cunoștințe îi ajută să își crească rețeaua profesională și să devină mai vizibili în companie.
Participarea la deciziile organizaționale le oferă o perspectivă valoroasă asupra managementului și contribuie la dezvoltarea unei mentalități strategice. În timp, aceștia devin mai bine pregătiți pentru roluri de conducere și avansare în carieră.
CITEȘTE ȘI: Cum să creezi un program de mentorat prin care să crești potențialul angajaților
Studiu de caz: Eficiența mentoratului inversat în Polonia
Un studiu realizat în Polonia a analizat eficiența mentoratului inversat în crearea relațiilor intergeneraționale. Cercetarea a implicat cinci perechi mentor-mentee din diverse organizații. Rezultatele au evidențiat multiple beneficii pentru indivizi și organizații. S-a dovedit că mentoratul inversat este un instrument eficient pentru transferul de cunoștințe și dezvoltarea relațiilor intergeneraționale. Succesul acestui proces depinde de implicarea participanților și de sprijinul organizațional.
Implementarea mentoratului inversat în organizații
Pentru succesul mentoratului inversat, organizațiile trebuie să pregătească participanții și să alinieze perechile mentor-mentee. Sprijinul managementului și o cultură organizațională deschisă sunt esențiale. Evaluarea periodică a progresului asigură atingerea obiectivelor propuse.
Mentoratul inversat aduce beneficii semnificative atât pentru angajați, cât și pentru organizații. Angajații tineri contribuie la dezvoltarea colegilor mai experimentați, prin promovarea inovației. Implementarea acestui concept sprijină dezvoltarea profesională și întărește relațiile intergeneraționale în mediul de lucru.
Foto: ID 100430024 © Auremar | Dreamstime.com