Vrei angajați motivați? Care este secretul
Timp de două săptămâni, 58 de angajați ai unei corporații din Regatul Unit au completat chestionare despre ceea ce fac în cursul unei zile de muncă: care sarcină a necesitat mai mult efort, cât de complexă a fost din punct de vedere al concentrării de care au trebuit să dea dovadă, cât de motivați au fost pe parcursul întregului proces și dacă s-au așteptat ca rezultatele să le fie recunoscute, potrivit Time.com.
Citește și Avem nevoie de un om care să spună „Bravo, eşti foarte bun!”
Întrebarea în jurul căruia s-a făcut cercetarea a fost cea legată de feedback: cum este afectată motivația unui angajat atunci când se așteaptă să fie lăudat pentru rezultatele sale. „În cazul sarcinilor care necesită mai mult efort și mai multă concentrare, nu este bine să aștepți sau să te gândești la o recompensă, pentru că poate fi dăunător”, crede Rebecca Hewett, coautor al studiului și lector la University of Greenwich Business School din Londra.
Când au de dus la bun sfârșit o sarcină mai dificilă, angajații se simt oricum motivați, pentru că rezultatele bune la care tind devin o provocare. Mai mult, le place ceea ce fac, pentru că li se pare interesant proiectul la care lucrează sau pentru că îi recunosc valoarea. Dacă se concentrează pe recompense, își pierd motivația.
Citește și Ce îi motivează, în realitate, pe angajaţii tineri
Studiul subliniază că managerii ar trebuie să adopte o strategie diferită în funcție de complexitatea proiectelor la care lucrează subordonații lor. „Dacă este vorba despre un proiect dificil, cel mai bine ar fi să-i susțină și să-i lase să-și facă treaba. Nu au nevoie să fie încurajați atunci când lucrurile se complică, pentru că, cel mai probabil, ceea ce fac îi motivează îndeajuns de mult”, a adăugat Hewett.
Pe de altă parte, atunci când angajații au de rezolvat sarcini simple, lucrurile stau exact invers. În cazul acesta, un mail de mulțumire are un efect cel puțin interesant: îi face să le placă mai mult la locul de muncă.
Citește și Când salariul nu mai este o motivaţie suficientă
Studiul este valoros pentru managerii care vor să-și motiveze angajații, dar nu-și pot permite măriri salariale. „Deseori, nu ne gândim la recompensele verbale pe care le folosim în viața de zi cu zi, dar exact aceste lucruri pot influența motivația oamenilor mai mult decât altele. Și nu le primim prea des. Cu toții avem de făcut și sarcini plictisitoare. Dacă cineva mi-ar spune că are nevoie de ajutorul meu și că asta ar însemna mult pentru persoana respectivă, aș fi mai motivată s-o ajut”, conchide coautorul studiului.