Dan Conderman, pilot: „Un om fără pasiune este mai sărac″
„Toată lumea are ceva înăuntru, poate deja pus în evidență… O pasiune pentru un anumit fel de extrem. Și nu mă refer neapărat la… karate sau Kangoo Jumping. Poate să dovedească orientarea către extrem prin ceea ce face în fiecare zi – o face foarte bine, împinge limita, ba chiar dovedește că poate mai mult. Dar sunt și persoane care la sfârșitul programului de lucru sau în weekend caută mai mult, o supapă prin care să-și elibereze nervii suprasolicitaţi, stresul. Unii grădinăresc și poate că este extrem pentru ei, pentru coloana lor, cărând nu știu ce pietre ca să arate frumos un colț de grădină. Sunt temerari care au ales să meargă la carting. Unii s-au jucat deja cu bunge-jumping-ul, care nu mai reprezintă o noutate la noi în țară, alții au trecut și această limită… sar cu parașuta sau învață să piloteze avionul, monoplanul″, a spus Mirela Gruia – directorul editorial al revistei CARIERE, în deschiderea evenimentului Pasiuni extreme, ce face parte din seria Întâlnirile lunare CARIERE. Gazda evenimentului a fost cochetul Hotel Boutique & Restaurant Cherie. Mai multe poze de la eveniment găsiți aici sau pe pagina noastră de Facebook.
Bogdan Boeru desfășoară o activitate plină de adrenalină: salturi cu parașuta de la 4.000 de metri, undeva lângă București, pe Aerodromul de la Clinceni. „Pasiunea pentru ceea ce facem (sunt doi frați n.r.) o moștenim de la tatăl nostru, fost pilot militar. Încă de foarte mici – pe la șase, șapte ani, îl însoțeam pe tata într-un avion militar, iar el sărea cu parașuta. La un moment dat, ne-am dorit și noi să facem același lucru, însă – ca orice părinte, tata ne-a spus că nu se poate la acea vârstă. În 2002, ne-am înscris la Cursurile de Parașutism ale Aeroclubului României. Am făcut câteva salturi acolo, iar în 2003 fiind plecat în Franța la o bursă, după o lună de școală și plictiseală mi-am propus să găsesc ceva interesant. Am găsit pe net un centru privat de parașutism. Era o diferență foarte mare de tehnică între ceea ce se făcea în România la aceea vreme și ceea ce se făcea în Franța. Acolo, am practicat acest sport la un alt nivel, mult mai performant, alături de fratele meu. Când ne-am întors în țară, ne-am propus să facem și noi ceva ca să schimbăm în bine lucrurile în această arie. De aceea, în 2006 am înfințat compania TNT Brothers ”, și-a justificat decizia de a transforma pasiunea în business Bogdan Boeru.
De la 0-200 km pe oră. În doar trei secunde
„În 2005, apăruseră fondurile europene în România și ne-am gândit să aplicăm proiectul nostru. Ne-am dus la Agenția Întreprinderilor Mici și Mijlocii. Cei de acolo au văzut că la 20 de ani noi voiam să facem o afacere din parașutism. Cel care a citit proiectul ne-a transmis formal că o să ne anunțe dacă o să ni se finanțeze proiectul. Bineînțeles că proiectul nu a primit finanțarea mult dorită”, a mai spus Bogdan.
Cu toate acestea, văzând că această afacere funcționează în afara României și din punct de vedere comercial, cei doi frați care au pus bazele TNT Brothers nu au renunțat. „Ca drept dovadă, în 2007 ne-am propus să demarăm activitatea operațională prin achiziționarea terenului. Terenul l-am cumpărat strategic lângă aerodromul de la Clinceni. Practic, ca și investiție de capital am avut terenul, hangarul și un avion –un CESSENA TP-206 D″. Nu au fost învățați de nimeni ce să facă. Singuri s-au documentat și au văzut ce trebuie să facă pentru a putea ajunge în punctul dorit.
Bogdan spune că nimic nu este greu, deci nici măcar săritura cu parașuta nu este ceva de nerealizat. Iar adrenalina care se simte o dată cu urcarea în avion crește gradual. „Adrenalina maximă se generează în corp chiar în momentul în care se părăsește aeronava. Conștiința îți spune că nu ai voie să te dai jos din avion: el zboară, e curent, temperatură e mult mai scăzută, mirosul de combustibil e foarte puternic. Tu totuși o faci… împotriva instinctului de conservare care practic reacționează atunci. Și așa accelerezi de la zero km pe oră la 200 de km pe oră în doar trei secunde, deci mai tare ca orice motocicletă. Și-ți spui…te-ai dus, gata!″.
Mai mult decât adrenalină. Agonie și extaz!
Dan Conderman – pilot comercial de linie și în același timp pilot sportiv, aripa stângă din echipa de Iacări Acrobați, spune despre formația din care face parte că depășesc „stadiul” de creştere a adrenalinei în timpul acrobaţiilor din demonstraţii. „Ajungem la… agonie și extaz″. Iar proiectele şi demonstraţiile pe care le pregătesc Iacării Acrobaţi nu sunt puţine sau simple, aşa cum ne-a asigurat. Unul dintre ele ni s-a părut foarte important, pentru că îmbină pasiunea pentru zbor cu cea a împărtăşirii cunoştinţelor şi secretelor de profesionist în acest domeniu. Au pus în practică un Safety Demo Program, în cadrul căruia, piloţi cu brevet care au avion personal, sau piloţi de linie şi din aviaţia militară pot învăţa şi exersa coordonaţi fiind de Iacării Acrobaţi.
Pilotul afirmă că cel mai important din tot ceea ce face este pasiunea. „Pasiunea mă face să uit de orice problemă, mă liniștește, îmi alungă gândurile nu foarte pozitive. E extraordinar să ai o pasiune și cred că un om fără pasiune este mai sărac. Însă, sunt convins că fiecare se poate regăsi în ceva, pasiunea, nu neapărat pentru zbor sau saltul cu paraşuta aşa cum este cazul nostru. Important e să afli care este!”
Relaxare şi networking
Seara a continuat cu un moment artistic dinamic oferit de Beb Gym. Trei dintre instructorii acestei săli de fitness și aerobic – Alina Răducanu, Simona Tiirei şi Adrian Popiţă – ne-au oferit un demo de Kangoo Jumps, moment urmat de o tombolă mult așteptată în care s-a tras la sorți un sejur la munte de două zile, pentru două persoane, cu mic dejun inclus, oferit de Pensiunea Mama Cozonacilor, iar un alt participant a fost fericitul câștigător al unui abonament pentru o lună de zile la sala de fitness și aerobic Beb Gym. Au fost alături de noi și cei de la Casa Panciu care au oferit o degustare de vinuri excelent selecționate: alb, roze și roșu, iar gazda evenimentului Hotel Boutique and Restaurant Cherrie – ne-a încântat papilele gustative cu preparate delicioase. Casa Jad a fost iarăși alături de noi oferind participanților vouchere pentru o ședință gratuită de masaj special terapeutic pe patul cu role de jad, iar ambianţa sonoră a fost asigurată de profesioniştii de la SuperDJ.