De ce prietenii îți influențează cariera, fericirea și creativitatea
Iar cele mai sociale dintre aceste ființe tind să se adune în locuri sociale: le spunem orașe. Enrico Moretti, autorul cărții The New Geography of Jobs, spune că locul unde te afli are un impact enorm asupra creativității și productivității tale. Asta fiindcă locul în care trăiești determină, literalmente, potențialul tău anturaj, într-un mod pe care nici măcar internetul nu-l poate reproduce.
Tocmai cei care pun mare preț pe mediul online sunt cei mai influențați de acest fapt. Moretti susține că motivul pentru care te muți din Ohio sau Israel în Silicon Valley e ca să te afli în miezul acțiunii. Vrei să fii înconjurat de ingineri, antreprenori și designeri care fac același lucru ca și tine. La fel procedează cei din industria modei și oamenii de afaceri care se mută la New York, politicienii aspiranți, la Washington și actorii, la Los Angeles.
„Când breasla ta se definește prin crearea unor produse noi, unor idei sau tehnologii noi, vrei să-ți ții oamenii din breaslă aproape”, spune Moretti.
Astfel se obțin, explică el, așa-numitele „brain hubs”, locuri de unde provine un procent enorm din PIB și generează un mare număr de patente și de inventatori. Faptul că astfel de locuri se transformă în capitale simbolice are efecte pe termen lung. Cu cât ai mai mulți oameni puternici cu acces la tehnologie de ultimă oră într-un loc, cu atât mai mulți oameni la fel de talentați vor dori să se mute acolo. Toate aceste noi slujbe vor genera mai multe slujbe. Potrivit lui Moretti, o slujbă ce implică tehnologie de ultimă oră generează zece slujbe în domeniul serviciilor.
Dar asta nu e doar un fenomen interesant de studiat, ci și ceva ce putem lua în calcul în decursul carierei noastre, când ne decidem unde să ne stabilim și să mergem la serviciu. Oamenii pe care îi cunoaștem ne influențează în moduri subtile, dar importante. În primul rând, ne ajută să facem rost de joburi. În al doilea rând, ne modelează comportamentul. Dacă ești cineva care evaluează permanent lucrurile, atunci e o idee bună să te „cuplezi” (personal sau profesional) cu cineva dispus să treacă la acțiune (deși s-ar putea să te facă s-o iei razna pentru o vreme). În al treilea rând, îți influențează mentalitatea. Astfel, aceste brain huburi nu se referă strict la orașe, ci pot fi și o companie sau un spațiu de lucru împărțit de mai multe companii. Sau, așa cum spune Enrico, o universitate.
Motivul pentru care cei din mediul universitar sunt atât de obsedați de colegii lor nu ține doar de prestigiu, ci și de productivitate. Persoana pe care o angajăm și care lucrează în biroul alăturat ne influențează creativitatea și gândirea. Această afirmație se aplică și în domeniul cercetării din mediul privat. Pentru anumite domenii, prezența unei universități e hotărâtoare.
De exemplu, în studiile legate de îmbătrânire, să fii din punct de vedere fizic aproape de universitate este foarte important. Să ai posibilitatea să vorbești cu oamenii de știință implicați, să poți participa la seminarii, să împărtășești idei este crucial. Astfel, nu este întâmplător că cercetătorii biomedicali se strâng la anumite universități. Imaginează-ți cât de greu este să ai o companie biotehnică în mijlocul unui stat lipsit de o universitate care pune accent pe cercetare, te vei simți complet exclus din procesul creativ. Chiar dacă intri pe internet și ai acces la aceleași publicații și vezi aceleași patente, tot vei rata schimbul de idei, interacțiunea umană…