Detaliile care fac întregul
În mesajele pe care le emitem în mod tradiţional, tonul vocii transportă aproximativ 38% din întregul mesaj, iar limbajul corpului contribuie la 55% din impactul comunicării.
Dezavantajul comunicării prin email e că poţi să primeşti mesaje şi comentarii importante când eşti prins cu altceva. Sau când ai o zi proastă. Sau să nu te pricepi la cititul printre rânduri şi percepţia ta să aplice un filtru la vorbele celuilalt. Poţi să cazi uşor în păcatul de a înţelege greşit mesajul şi a-l distorsiona. Să fim bine înţeleşi, nu li se întâmplă doar jurnaliştilor.
Relaţiile interumane în marile corporaţii se rezumă la comunicări seci, pragmatice, la obiect. Şedinţele şi conferinţele se desfăşoară pe Skype sau în sistem teleconferinţă. Mulţi profesionişti se autosabotează pentru că nu ştiu să comunice eficient pe aceste medii.
„Recunoaşterea vocii” devine un instrument obligatoriu pentru a interacţiona cu tehnologia în sine. Sigur i-aţi auzit pe unii plângându-se de aplicaţia „Siri” a lui Apple pentru că interpretează greşit comenzile vocale. 90% din utilizatorii de telefon mobil au voci foarte slabe şi neinteligibile care nu pot fi înţelese nici de alţi oameni, darămite de o maşină.
De fapt, comunicarea a devenit atât de impersonală şi distantă încât oamenii ajung să pună capăt unei relaţii personale sau profesionale după un schimb de emailuri sau SMS-uri. Mulţi văd în asta o modalitate rapidă de a evita relaţionarea directă, cu toate implicaţiile ei emoţionale. „Factorul uman” este marginalizat şi de aici decurg o multitudine de frustrări şi un sentiment de izolare.
Paradoxul epocii digitale este că nu capacitatea profesională îţi determină reputaţia şi felul în care vei fi perceput în mediul tău profesional, ci capacitatea de a relaţiona şi de a transmite mesaje coerente şi atractive. Social Media dictează profesioniştilor să-şi îmbunătăţească abilităţile de a comunica mai creativ.
Or, avem în continuare nevoie să ni se arate că suntem înţeleşi şi apreciaţi în plan social. Pentru a compensa lipsa dialogului faţă în faţă, abilităţile de comunicare sunt cruciale dacă elemente esenţiale, precum limbajul corpului şi tonul vocii lipsesc. Necesitatea de a avea abilităţi de comunicare excelente e factorul diferenţiator între succesul şi eşecul profesional.
Articol preluat din Revista Cariere de mai. Pentru detalii legate de abonare, click aici