EXCLUSIV! Ideea ta stârnește râsul? E un prim semn că s-ar putea transforma într-un succes răsunator
Cariere: Care sunt abilitățile necesare pentru a fi un investitor de succes?
În primul rând trebuie să fii un gânditor independent. Sunt din ce în ce mai puțini în acest business și de aceea majoritatea nu au succes. Dacă vrei să fii un investitor de success, trebuie să fii sceptic, curios, să pui tot timpul întrebări. Dacă ești investitor, nu înseamnă că ești și un bun manager. Dacă vrei să fii un manager de success în acest business, atunci trebuie să ştii să te descurci cât mai bine în relațiile cu persoanele din jur, trebuie să fii în stare să gandești pentru tine, să fii un gânditor independent. Dar dacă vrei să fii un investitor de success, trebuie sa ai încredere în instinctul tău și să nu asculți de nimeni. Trebuie să fii precum scriitorii, muzicienii sau artiștii de succes: să faci lucrurile în felul tău.
Când începeți o afacere, recrutați singur oamenii sau lăsați această decizie în grija altor persoane?
Dacă ai nevoie să îți formezi o echipă, probabil vei delega pe altcineva să facă acest lucru. Poți face și singur asta, însă ai putea să alegi anumite persoane care să te ajute în formarea acelei echipe. Totuși, trebuie să ai dreptul de veto în formarea echipei, pentru a te asigura că persoanele care îți dau acele sugestii și au selectat viitorii membri ai echipei tale sunt compatibili cu tine din punct de vedere al gândirii.
Cum poți crea o echipă bună în acest business și cum recunoști persoanele care pot face față în activitatea de investiții?
Investitorii de succes sunt cei care provin din direcții unice. Știu câţiva care nu au terminat liceul, dar care sunt foarte buni ca investitori. Știu alte persoane care au fost vânzători de pantofi, care nu au provenit din mediile pe care oamenii le concep ca fiind tradiționale unui astfel de job. Oamenii cred că trebuie să faci un MBA, să studiezi economia ca să poți face investiții bune. Majoritatea investitorilor de succes pe care eu îi cunosc au provenit din alte canale: nu au terminat liceul, nu au terminat facultatea, au studiat filozofia, au studiat artele și după aceea au devenit buni investitori. Nu cunosc mulți investitori de succes care să fi absolvit cursuri de economie sau care să dețină un MBA. Majoritatea persoanelor cu studii nu ajung investitori de succes.
Sunt calităţile cu care te naşti mai importante decât studiile?
Absolut. Capacitatea de a te uita la împărat și a spune ca împăratul nu are haine este cea necesară unui investitor.(Jim îmi spune povestea împăratului care voia să aibă cele mai frumoase haine din lume. Așa că angajează cei mai buni croitori care îi creează cele mai frumoase haine, însă el nu le vede. Totuși, pentru a-și etala cu noile sale veșminte, împăratul decide să facă o plimbare în împrejurimile palatului. În timpul plimbării, toată lumea îi laudă hainele, pe care le consideră cele mai frumoase din lume. Până când un copil spune: ”Hei, dar împăratul nu poartă nicio haină pe el, este dezbrăcat.” Atunci, toată lumea îi spune copilului să tacă, însă era deja prea târziu, pentru că împaratul își dă seama ca totul fusese o farsă.) Capacitatea de a te uita la o situaţie și a vedea că ceea ce crede toată lumea nu este de fapt cel mai important aspect din toată poveste, este ceea ce te transformă într-un investitor de succes. Capacitatea de a merge împotriva curentului și de a gândi independent… Aș vrea să știu cum să îi învăț pe oameni aceste lucruri. Din păcate nu se poate, e un lucru cu care te naști și care nu poate fi predat de profesori.
Care este stilul dumneavoastră de management? Cum vă motivați angajații?
O modalitate de motivare a angajaților este să oferi încurajări persoanelor cu care lucrezi, să ii responsabilizezi pe cei care arată că au potențial, se descurcă și pot face lucruri bune și, bineînţeles, nu trebuie să uităm de partea financiară. Tuturor ne plac banii. Totuşi, cred că persoanele care au un succes deosebit în acest domeniu sunt cei care fac acest job pentru că le place ceea ce fac și o fac pentru că vor să fie cei mai buni, să aibă succes. Şi, într-un final, vor veni și banii. Totuși, nu cred că dacă îi vei spune cuiva: ”îți dăm 1 milion de lei” dacă te vei descurca foarte bine înseamnă, automat, că persoana respectivă își va face bine treaba și va obține bonusul. De obicei întâi îți faci treaba cum trebuie și apoi va veni și recompensa. Ceea ce caut la un om este acea calitate de automotivare, acea voință de fier, dar, din păcate, acest gen de oameni sunt greu de găsit. Mai ales în prezent când tuturor le e frica să nu greșească. Trebuie să ai oameni cărora nu le e frică să își asume responsabilități, cărora nu le e frică să greșească. Dacă sunt gânditori independenți și nu le e teamă că oamenii vor râde de ei, pot ajunge să fie niște investitori de succes.
Referitor la acest subiect, revista Cariere a publicat anterior evenimentului un articol cu 10 citate inspiraționale semnate de dumneavoastră. Unul din aceste citate spunea că dacă cineva râde de ideea ta, acesta este un prim semn care arată că ideea ta s-ar putea transforma într-un real succes. Ne puteți povesti un astfel de moment, când cineva a râs de o idee a dumneavoastră, care ulterior s-a transformat într-un succes?
O să vă povestesc unul din momentele pe care mi le aduc aminte cel mai bine și care mi-a venit în minte când am auzit întreabarea dumneavoastră. Eram la începutul carierei, lucram de câțiva ani în acest business și am participat la o cină unde erau invitați o mulțime de oameni inteligenți, ca să discutam ce afaceri ar putea deveni investiții profitabile. Am fost foarte onorat să particip la acea întâlnire, pentru că acolo erau prezenți o mulțime de investitori de succes. A venit rândul meu, și am început să vorbesc despre o companie pe care eu o consideram ca fiind o posibilă investiție profitabilă. Cineva, de la celălalt capăt al camerei, mai în vârstă ca mine, a zis mai în șoaptă, dar suficient de tare astfel încât să pot auzi ce spune: ”cine ar investi în astfel de acțiuni?” Bineînțeles, m-am simțit foarte stânjenit. Eram pentru prima dată la o astfel de întalnire și tipul acesta mă făcea de râs. Morala poveștii este că acțiunile acelei companii au crescut de peste 100 de ori în următorii ani, iar acel tip nu a avut nici pe departe același succes ca mine. Dar încă îmi aduc aminte. M-am simțit atât de stânjenit, de umilit când a spus acele cuvinte: cine ar investi în asemenea acțiuni?
Deci da, s-a râs de mine, chiar mai rău de atât, am fost ridiculizat. Dar acum am mai multă încredere în mine și mă cunosc mai bine ca să știu că atunci când asta se întamplă, e un semn bun. Îmi place când oamenii râd de ideile mele.
E mai dificil să găsești investiții profitabile în condițiile economice actuale?
Nu. Tot timpul este dificil să găsești investiții profitabile. Nu e mai greu acum decât în orice alte condiții economice. Oamenii sunt obișnuiți să spună: ”era atât de ușor înainte”. Eu nu îmi aduc aminte un moment în care să fi fost simplu de identificat o investiție bună. Oamenii țin minte când au obținut banii și cred că le-a fost ușor, însă mie nu mi-a fost simplu niciodată. Dar tot timpul există oportunități, indiferent de cât de bune sau rele par lucrurile. Cele mai bune oportunități apar când lucrurile merg rău, deoarece atunci prețurile sunt mai scăzute, persoanele sunt demoralizate. Este un moment propice pentru investiții bune, dar este nevoie de mai mult curaj, mai multă gândire independentă și mai multă nebunie.
Scurtă biografie:
Născut în Demopolis, Alabama, pe 19 octombrie 1942, Jim Rogers este un investitor de succes internaţional, autor, comentator financiar şi aventurier. După ce a absolvit Yale şi Oxford University, Rogers a devenit co-fondator al Quantum Fund, un parteneriat de investiţii globale. În următorii 10 ani, portofoliul a crescut cu 4200%, în timp ce S & P a crescut cu mai puţin de 50%. Rogers a hotărât apoi să se retragă, la vârsta de 37 de ani.
De-a lungul timpului, numele său a apărut frecvent în publicaţii precum Time, The Washington Post, The New York Times, Barron’s, Forbes, Fortune, The Wall Street Journal, The Financial Times, The Business Times, The Straits Times şi în multe alte publicaţii din întreaga lume. A apărut în mod regulat în calitate de comentator şi editorialist în diverse medii şi a fost profesor la Columbia University.