Gabriel Chirvase, HR Manager, Cemacon: O cultură organizațională solidă atrage oamenii potriviți și susține dezvoltarea businessului pe termen lung | CEO + HR Roundtable

Pentru multe dintre companile aflate în plină dezvoltare, provocările se traduc de cele mai multe ori în cifre: cote de piață, volume de producție, linii de finanțare. La Cemacon, deși rezultatele financiare sunt solide și proiectele de dezvoltare ambițioase, investiția în cultura organizațională reprezintă un motor esențial al creșterii sustenabile și al atragerii celor mai potriviți oameni, susține Gabriel Chirvase, directorul de HR al companiei.
„Principala noastră provocare este cum să ne păstrăm o cultură antreprenorială, informală, deschisă, într-un set-up care e din ce în ce mai complex”, a spus Gabriel Chirvase în cadrul evenimentului ”HR Grow: 𝗖𝗘𝗢+𝗛𝗥 𝗥𝗼𝘂𝗻𝗱𝘁𝗮𝗯𝗹𝗲 – Cum își ajustează angajatorii din Transilvania modelele de business pentru a face performanță”, organizat de Revista CARIERE în luna mai în Cluj, în parteneriat cu ClujHub.
Cu sediul central în Cluj și fabrici care operează în Recea, Zalău și Biharia, Cemacon activează în zone geografice unde concurează cu corporații mult mai mari, cu resurse pe măsură. În acest context, compania nu poate miza întotdeauna pe cel mai mare salariu și, atunci, beneficiul principal oferit îl reprezintă cultura organizației: „Este un pariu pe autenticitate, pe un mediu de lucru deschis și pe relații interumane directe, elemente care devin din ce în ce mai valoroase pentru angajații moderni”, explică Gabriel Chirvase.
O altă provocare este legată de identificarea abilităților necesare pentru a susține proiectele de dezvoltare.
„Am descoperit că în arealul geografic în care funcționăm nu găsim întotdeauna competențele de care avem nevoie, și asta ne-a făcut să fim deschiși, cel puțin pentru poziții de la nivel mediu în sus, să căutăm oameni din alte părți ale României și nu numai.”
Fără a avea în spate hub-uri multinaționale sau resurse centralizate, compania trebuie să-și creeze propriul ecosistem de talente, atrăgând oameni capabili să ducă businessul mai departe.
Legat de cele mai apreciate beneficii de wellbeing din cadrul companiei, Gabriel Chirvase a adus în discuție un element surprinzător, care transcende definiția clasică a termenului: programul de recomandări interne. Deși este un beneficiu material, impactul său este profund legat de starea de bine și de încrederea angajaților în organizație.
Cifrele sunt grăitoare: în trei ani, ponderea posturilor acoperite prin recomandări interne a crescut de la 10% la peste 60%. Logica din spatele acestui succes este una de natură umană și etică. „Are legătură cu încrederea pe care oamenii o au în organizație. Pentru că nimeni nu și-ar dori să nenorocească destinul unui prieten sau al unei rude, aducându-l într-un loc periculos”, a explicat el.
Succesul programului a fost atât de mare, mai ales după preluarea fabricii de la Biharia, încât a devenit, în glumă, un „sport național”. Dar în final, acest fenomen demonstrează că un mediu de lucru sănătos și o cultură solidă sunt cele mai puternice instrumente de recrutare.
Speakerii celei de-a treia ediții a evenimentului 𝗖𝗘𝗢+𝗛𝗥 𝗥𝗼𝘂𝗻𝗱𝘁𝗮𝗯𝗹𝗲 au fost: Dr. Norina-Alinta Gâvan CEO, Administrator și Alina Iosif, HRBP, Wörwag Pharma România; Daniel Șologon, CEO & Președintele boardului și Gabriel Chirvase, HR Manager CEMACON; Alina Mureșan HR Director și Alin Ioanes, CEO, Rombat; Alina Negru, General Manager și Sînziana Mureșan, HR Director, Emerson România și Arnella Nechita Rotta, Director Executiv și Diana Handra, HR Director, Rottaprint.
Foto: Gabriel Chirvase