Mesajul angajatorilor și al profesorilor pentru studenți: Obțineți diploma de licență! E primul semn, pentru o companie, că ați finalizat o sarcină

Studenții care nu își încheie studiile universitare pentru că și-au găsit un loc de muncă sunt încurajați să se întoarcă la școală și să-și ia diploma, pentru că altfel vor avea dificultăți în construirea carierei dorite. Aceasta a fost una dintre concluziile dezbaterii pentru studenți „Cerere vs. ofertă pe piața muncii: Ce joburi disponibile sunt pentru absolvenții care își doresc flexibilitate”, organizată recent la Universitatea Româno-Americană, în parteneriat cu Revista CARIERE.
Experiența practică, abilitățile soft și adaptabilitatea sunt atuuri care cântăresc tot mai mult în recrutarea tinerilor, însă studiile universitare validează un prim angajament profesional — acela de a duce la bun sfârșit o etapă importantă de pregătire.
Laura Georgeta Bărăgan, decan al Facultății de Management-Marketing, a spus că în continuare există o cerere ridicată pentru programele de licență în specializarea management, inclusiv pentru învățământul cu frecvență redusă. „Acum 10 ani, în Europa, pentru a ocupa o poziție de management trebuia să demonstrezi că ai urmat cursuri de management. Și asta este valabil și astăzi: angajatorul vrea să știe că nu pui în pericol afacerea pe care urmează să o conduci”, a explicat ea.
Este însă o provocare ca un absolvent de liceu să înțeleagă cât de importantă este o facultate sau chiar un masterat pentru evoluția profesională.
„Poți fi cel mai bun chirurg, dar asta nu înseamnă că vei fi și cel mai bun manager al spitalului în care operezi”, a adăugat Laura Georgeta Bărăgan. În același timp, a remarcat scăderea interesului pentru programele de masterat, tot mai mulți tineri preferând să se specializeze direct prin experiență profesională, nu prin studii postuniversitare.
Liliana Avram, director de resurse umane al băncii Citi, a confirmat că diploma de licență rămâne o referință importantă pentru angajatori: „Este foarte important să îți aloci timp și să acumulezi cunoștințe. Noi avem în continuare mare încredere în sistemul de învățământ românesc”.
În plus, un absolvent care poate vorbi despre proiectele la care a lucrat, despre activitățile extracurriculare sau despre inițiativele proprii are deja un avantaj. „Nu se așteaptă nimeni să inventați experiențe, dar este important să puteți povesti despre lucruri reale, concrete, care au legătură cu viața voastră de zi cu zi”, a subliniat Liliana Avram. Comunicarea, abilitatea de a formula idei coerente și de a susține un punct de vedere sunt, în opinia sa, la fel de importante precum diploma.
De aceeași părere a fost Paula Rus, Romania Country Head al companiei de recrutare și închiriere de angajați în regim temporar MAOBI Group: „O diplomă de facultate este primul lucru serios pe care un angajator îl vede. Ea spune despre tânărul din fața ta că a dus ceva la bun sfârșit. Este dovada că a finalizat o etapă esențială, iar asta contează”, a adăugat Paula Rus.
În opinia sa, curiozitatea intelectuală și dorința de a învăța continuu sunt trăsături esențiale. „Traversăm o perioadă în care modul în care pui întrebările contează poate mai mult decât răspunsurile. Este o abilitate-cheie pentru generația nouă, mai ales într-o lume a muncii hibride, flexibile, bazate pe colaborare și pe învățare continuă.”
Costel Negricea, rectorul Universității Româno-Americane, a tras un semnal de alarmă asupra lipsei de predictibilitate din mediul economic și educațional. „Observăm o piață a muncii care, uneori, își dorește prea mult. Este o piață cu loc pentru multe schimbări, dar care ar trebui să fie previzibilă. Din păcate, nu avem această predictibilitate, iar lipsa ei ne ține, pe noi, mediul academic, într-un con de umbră”, a spus Costel Negricea.
În lipsa unui orizont clar, universitățile sunt nevoite să se adapteze constant, să ajusteze discipline, să aducă invitați din mediul de afaceri care să conecteze teoria cu realitatea economică, aflată mereu în transformare. „Tinerii încearcă să înțeleagă ce are sens pentru ei. Se întreabă dacă domeniul merită investiția de timp și energie acum sau dacă e mai bine să mai aștepte câțiva ani, să înțeleagă piața muncii și organizațiile, și apoi să revină. În alte țări sunt masterate care cer 5 ani de experiență într-un domeniu – și nu mă refer doar la MBA-uri sau Executive MBA-uri, ci la masterate obișnuite. Probabil că acolo vom ajunge: să fie nevoie de experiență ca să ai aceeași înțelegere și implicare academică”, a mai spus Costel Negricea.
Universitatea RomânoAmericană are în prezent 2.500 de studenți care învață în cele 7 facultăți ale instituției de învățământ.
Răzvan Pîrcălăbescu, consilier guvernamental, a subliniat că și pentru a intra în administrația publică, diploma de licență este obligatorie. „Ne uităm foarte atent și la cine a eliberat acea diplomă. Este un semnal al seriozității și al competenței”, a spus el.
Deși recunoaște problemele salariale și procedurale din sistem, el a evidențiat oportunitățile din companiile de stat, inclusiv din industria apărării: „Avem nevoie de tineri care să aducă idei noi în marketing, management și chiar în turism. Industria apărării are o medie de vârstă de peste 60 de ani. Este nevoie de tineri”. Mesajul său către studenți a fost unul pragmatic: diploma de licență deschide uși, oferă stabilitate și validează capacitatea de a finaliza un proces de învățare. „Nu vă fie teamă să folosiți instrumente noi, precum inteligența artificială, dar asigurați-vă că știți să susțineți și să explicați ceea ce folosiți.”
Autor: Adelina Mihai și Alexia Coman
Sursa foto: Revista CARIERE

Acest articol este preluat din ediția print a Revistei CARIERE nr. 297 | Mai 2025