BCR publica primul raport de sustenabilitate din domeniu
Raportul acopera perioada ianuarie 2009 – septembrie 2010 si prezinta, pe langa performanta financiara a BCR, impactul pe care banca l-a avut asupra societatii romanesti, respectiv asupra clientilor, angajatilor, partenerilor de afaceri, comunitatilor unde este prezenta si, nu in ultimul rand, asupra mediului inconjurator.
Despre semnificatia acestui raport, Dominic Bruynseels, Presedintele Executiv al BCR spune ca: “Ofera, pentru prima data, o viziune clara asupra modului in care BCR integreaza principiile responsabilitatii sociale la toate nivelurile afacerilor noastre. De asemenea, demonstreaza stabilitate, credibilitate si transparenta, in conformitate cu standardele de raportare ale Global Reporting Initiative. Nu in ultimul rand, raportul reprezinta o invitatie la dialog adresata tuturor stakeholderilor nostri.”
Informatiile cuprinse in raport arata ca bugetul total de sponsorizari al BCR a fost in 2009 de 4.800.000 RON, iar in 2010 – de peste 3.625.000 lei. Cele mai importante domenii de implicare au fost: educatia (atat educatia financiara, cat si accesul la educatie al copiilor din grupuri dejavantajate), solidaritatea sociala (in special in caz de dezastre) si sustinerea antreprenoriatului. Pe langa sponsorizari, BCR si-a incurajat si angajatii sa participe ca voluntari in actiunile comunitare (400 de angajati in 2009 si 1.000 in 2010).
Consumul total de energie al BCR, in perioada de raportare, a fost de 26.269.614 kWh. Banca a introdus sisteme de reciclare a hartiei in sediile sale centrale, colectand in medie 383,4 de metri cubi pe an.
Standardul GRI este la ora actuala cel mai folosit si mai cunoscut model (“framework”) de raportare a performantelor economice, sociale si de mediu. In 2010, peste 1.800 de organizatii majore, din toate tarile lumii l-au folosit pentru a-si masura si a-si raporta public impactul. Este dezvoltat si imbunatatit permanent de catre Global Reporting Initiative (GRI), o organizatie non-guvernamentala, infiintata in 1997, cu sediul central in Amsterdam si care include o retea globala de peste 30.000 de experti, din toate sectoarele de activitate. GRI-G3 reprezinta “cea de-a treia generatie” a standardului, lansata in 2006.