Sănătatea mintală a angajaților este foarte importantă. Află cum te poți folosi de tehnologie în acest sens

Creșterea interesului pentru sănătatea mintală la locul de muncă a determinat companiile să caute soluții rapide și eficiente. Studiul realizat de McKinsey & Company a evaluat impactul aplicațiilor digitale asupra bunăstării psihice a angajaților. Concluziile arată că tehnologia poate aduce beneficii clare, dar implică și riscuri dacă nu este integrată atent într-o strategie amplă de sprijin.
Tehnologia oferă sprijin accesibil și personalizat
Angajații pot accesa aplicații mobile și platforme online care oferă resurse pentru gestionarea stresului, anxietății sau epuizării. Aceste soluții digitale oferă sprijin în timp real, fără programări, întârzieri sau bariere logistice. Mai mult decât atât, mulți utilizatori apreciază caracterul anonim al acestor instrumente. Astfel, persoanele care evită interacțiunile directe cu terapeuți beneficiază totuși de sprijin psihologic eficient.
Instrumentele digitale sporesc reziliența personală
Studiul a subliniat că angajații care folosesc constant aplicațiile de sănătate mintală devin mai conștienți de propriile emoții. Aceștia dezvoltă strategii de adaptare în fața provocărilor și gestionează mai bine tensiunile zilnice. De exemplu, aplicațiile care oferă exerciții de respirație, jurnalizare sau meditație ghidată contribuie la reducerea anxietății. Pe termen lung, angajații devin mai rezilienți și mai implicați profesional.
Riscul dependenței digitale cere echilibru
Totuși, tehnologia poate genera și dependență. Unii angajați ajung să înlocuiască sprijinul uman cu interacțiuni digitale. Acest comportament poate izola persoanele și reduce calitatea relațiilor sociale. Mai mult decât atât, folosirea excesivă a aplicațiilor digitale pentru bunăstare poate transmite un mesaj greșit: că responsabilitatea pentru sănătatea mintală aparține exclusiv individului, nu și organizației.
CITEȘTE ȘI: Creează siguranță psihologică: dezvoltă lideri prin empatie și curaj
„Un studiu realizat de Microsoft în 2021, care face parte din Work Trend Index Special Report, intitulat Research Proves Your Brain Needs Breaks, a relevat creșterea activității undelor Beta, indicând acumulare de stres pe parcursul zilei, scăderea angajamentului și concentrării în timpul ședințelor când angajații nu își iau pauze între șirul de ședințe dintr-o zi. Alte riscuri pot fi reducerea creativității, luarea deciziilor influențate de frică și stres, tulburări de somn, scăderea încrederii și conectării între membrii echipelor, epuizare profesională, depresie și dezvoltarea anxietății. Este necesar pentru creșterea energiei și satisfacției în muncă să avem pauze scurte după fiecare oră desfășurată în fața ecranelor, spații iluminate cu lumină naturală și posibilitatea de a privi în depărtare, pentru odihnirea ochilor, întâlniri față în față, precum și alternarea scrisului digital cu cel de mână, păstrarea concentrării pe câte o activitate în parte și eliminarea notificărilor, chiar dacă se vorbea cândva despre multitasking, puteți observa cum trecerea de la o atribuție la alta și înapoi consumă timp și energie, iar pentru aceasta este necesar să participe organizatoric și angajatul, și angajatorul. Iar peste toate, dezvoltarea capacității de a fi conștient de propria stare și propriile nevoi, nu dorințe, a le împlini singuri și prin solicitarea ajutorului este necesară pentru a păstra echilibrul psiho-emoțional și profesional,” spune Carmen Dolores Goșa, psiholog.
Integrarea într-o strategie holistică asigură eficiența
Aplicațiile digitale devin cu adevărat utile doar când fac parte dintr-o abordare integrată. Angajatorii trebuie să combine tehnologia cu politici clare, traininguri, sesiuni de consiliere și o cultură care normalizează discuțiile despre sănătatea mintală. Astfel, tehnologia nu înlocuiește suportul uman, ci îl completează. În plus, monitorizarea constantă a eficienței acestor instrumente permite ajustarea strategiilor și prevenirea efectelor adverse.
Companiile responsabile construiesc medii de lucru echilibrate
În concluzie, tehnologia poate susține sănătatea mintală doar dacă organizația oferă și alte forme de sprijin. Prin combinarea instrumentelor digitale cu o cultură a empatiei, companiile reușesc să construiască medii sănătoase și productive. Astfel, angajații nu doar că performează mai bine, ci și se simt sprijiniți în mod real de angajatorii lor.
Foto: ID 38448070 © Lightpoet | Dreamstime.com