Şapte ponturi pentru a deveni un lider în viaţa profesională
Asumă-ţi responsabilitatea
Dacă vrei să fii lider la birou sau în echipa ta, atunci trebuie să-ţi asumi responsabilitatea pe absolut tot ce pui mâna. Asta înseamnă că dacă participi într-un proiect, chiar şi într-o măsură mai mică, şi tu eşti responsabil pentru reuşita sau eşecul acelui proiect, potrivit unui material publicat de Careerealism. Învaţă să-ţi asumi lucrurile bune, dar şi pe cele proaste. Şi învaţă să admiţi că ai greşit, atunci când e cazul. Pentru că, oricum, dacă nu greşeşti suficient, înseamnă că nu încerci suficient. Şi din greşeli învăţăm câte ceva de fiecare dată, pentru că o greşeală are impact asupra noastră, ne este uşor să ne-o amintim şi, prin urmare, să o evităm data viitoare.
Crede în conceptul win-win
Un val în creştere ridică toate bărcile, de aceea e bine să urmăreşti mereu conceptul „toată lumea câştigă.” Doar pentru că cei mai mulţi afirmă că lumea afacerilor aparţine celor care profită şi manipulează, asta nu înseamnă că trebuie să faci parte din ea. Contribuie aşa cum crezi tu şi respectă regulile, iar dacă vrei să devii un lider, atunci trebuie să crezi în ideea că tu poţi schimba „tradiţia”. Ai puterea de a influenţa pozitiv oamenii din jurul tău şi asta poate fi o resursă inestimabilă.
Asumă-ţi riscuri
Încearcă lucruri noi. Asumă-ţi nişte riscuri. Ai auzit de multe ori asta, dar chiar trebuie să ieşi din zona de confort. Încearcă lucruri despre care crezi că, ratându-le, te vor pune într-o lumină proastă. Liderii îşi asumă riscuri şi nu se lasă intimidaţi. Acceptă, pentru început, sarcini pe care ceilalţi le evită.
Dacă ai idei, notează-le
Lumea e plină de oameni care vorbesc mult şi fac puţine. Dacă vrei să fii lider, acţionează conform unui plan. Chiar dacă nu ai deocamdată un plan, dar ai idei, pune-le pe foaie. Ideile vin şi pleacă şi nu se înregistrează singure. Chiar dacă nu le uităm în totalitate, e foarte probabil să uităm de ele. Oricum e bine să practici însemnarea tuturor lucrurilor care ţi se par importante.
Vezi oportunităţi peste tot
Nu e nevoie să creezi oportunităţi dacă vrei să fii lider. Oportunităţile sunt peste tot. Trebuie doar să fii conştient de ele. Am menţionat mai sus una din ele. Există oportunităţi în proiecte şi sarcini pe care ceilalţi le evită? Dacă nu vezi oportunitatea, înseamnă că nu te uiţi unde trebuie.
Fii deschis
Fii mereu deschis la feedback negativ. Ce înseamnă asta? Înseamnă că, acceptând critica altora, accepţi idei noi care vin gratis. De multe ori, ideile astea vin de la oameni mai isteţi sau mai experimentaţi decât tine. Foloseşte-le ca şi cum ar fi mici lecţii. Dacă vrei să fii lider, atunci trebuie să te hrăneşti permanent cu feedback-ul celorlalţi, altfel resursa ideilor tale ar putea să scadă constant.
Deschide-te în faţa celorlalţi
Numai aşa poţi avansa. Dacă dai ce e mai bun în tine, dacă oferi idei noi celorlalţi, vei avea ocazia să capeţi altele.. De unde vin ideile noi? Din critică, de la cei care te apreciază şi de la tot felul de oameni la care nici măcar nu te aştepţi. Cu cât dai mai mult, cu atât vei primi mai mult. Fii deschis la critică, fii atent la ceilalţi şi oferă din ce ai tu mai bun. Dacă îţi asumi şi riscuri, fără să-ţi fie teamă de eşec, atunci nu ai cum să greşeşti.