Tu lucrezi cu tine?
O echipă ca să aibă succes trebuie să fie o identitate. Prin identitate se asigură creativitatea, organizarea, acțiunea, improvizația și, în final, rezultatele bune ale acesteia. Pentru acest lucru este nevoie ca fiecare membru din respectiva echipă să se cunoască pe el însuși (profilul profesional – aptitudini, abilități, competențe, defecte) dar să cunoască și profilul profesional al colegilor săi.
Dacă un grup se cunoaște doar superficial sau suficient, atunci respectivul grup va avea rezultate superficiale sau suficiente. Astfel vorbim despre echipele fără identitate sau echipele palide.
Tu în ce echipă preferi să fii?
Ca să poți oferi identitate unui echipe trebuie să-ți oferi ție una cât și colegilor tăi.
Concret, lucrează cu tine cât mai mult înainte să lucrezi efectiv într- o echipă. Astfel:
1. Stabilește-ți obiective periodic, chiar și în viața personală, privind lucrurile pe care le dorești. Vezi cât de mult ai nevoie de acele lucruri și la ce te ajută concret.
2. Nu îndepărta prea mult privirea de la obiectivele tale. Dacă însă se întâmplă – vezi ce anume îți distrage atenția – de îndată ce ai identificat anumite obstacole deja ai făcut un pas important în rezolvarea acestora întrucât știi ce te așteaptă (uneori oamenii se panichează tocmai deoarece trăiesc într-o stare de confuzie. Confuzia în sine este cel mai dificil obstacol în multe dintre cazurile sociale și profesionale. Bine… Confuzia și birocrația).
3. Antrenează-te – citește, vorbește, implică-te! Ieși uneori din zona de confort fizică și psihică făcând sport sau asumându-ți anumite responsabilități. Sportul te ajută să reziști depresiilor, confuziilor și, în plus, îți oferă un tonus nou, iar responsabilitățile te organizează și îți arată ce te pricepi să faci, ce nu poți să faci, de ce îți este frică, unde și cum trebuie să te dezvolți etc.
4. Cere ajutor. Ajută-i pe alții să te ajute astfel încât, la rândul tău, să poți ajuta alte persoane. Atunci când ești ajutat înveți foarte multe și cea mai importantă lecție este că într-o echipă toți sunt pentru unul și unul pentru toți.
5. Oferă sprijin – Spune-le colegilor tăi cum încerci să te cunoști și sugerează-le și lor câteva metode prin care pot căpăta o identitate de sine – colegii tăi pot identifica alte metode asemnătoare cu cele pe care le folosești tu, în funcție de personalitatea și stilul de viață al fiecăruia.
6. Intră în competiții/concursuri – vei sesiza atât ceea ce trebuie să îmbunătătești la tine, cât și greșelile pe care le fac adversari.
7. Poți să intri în echipă – Acum că te cunoști, că lucrezi periodic cu tine, poți lucra și cu echipa din care faci parte sau din care vei face parte.
Atunci când cunoști detalii despre tine (ceea ce vrei să faci, ce-ți place să faci, ce nu îți place să faci, care sunt lucrurile care te înspăimântă sau care te irită, care sunt persoanele la care poți apela dacă vei avea nevoie de ajutor, cum te poți perfecționa într-un anumit domeniu ș.a.m.d.) desigur că alcătuiești o echipă cu propria ta persoană. Lucrând cu tine înveți cum să lucrezi și cu ceilalți, iar ei vor învăța cum să lucreze cu tine.
De acord, întâlnești multe dificultăți în variate contexte, atât sociale cât și profesionale: Un coleg este super orgolios, un altul foarte vorbăreț, anumite persoane nu sunt organizate și nici nu lucrează transparent, cu toate informațiile pe masă, însă aceste situații pot fi rezolvate. Nu trebuie neapărat să fugi dintr-un mediu care nu-ți place dacă ai impresia sau simți ori cunoști faptul că poți face ceva pentru a-l schimba în bine.
De multe ori asiguri o evoluție armonioasă pentru o echipă atunci când îmbunătățești un lucru și nu atunci când obții unul gata perfecționat. Perfecțiunea constă, de cele mai multe ori, în încăpățânare și curaj.
Dacă vei căuta locul perfect este posibil să-l găsești dar tot să fii nemulțumit – poate să fie monoton, lipsit de perspectivă, cu obiective fixe și de nezdruncinat, cu o politică clasică, reticent la schimbare. Vei fi mulțumit însă atunci când vei găsi locul imperfect, dar pe care îl poți îngriji, prețui, respecta, îmbunătăți. Vei avea de-a face cu multe neregului, poate anumite proceduri vor trebuie schimbate, poate anumite concepții vor trebui înlăturate, însă ține mine – fii încăpățânat și curajos!
Mihai Silviu Botezatu este autorul cărții Candidați și Angajatori? Piața muncii are nevoie de voi! Cartea a fost publicată în octombrie 2013 la editura Reproexpres. Colaborează din 2011 cu compania HRS Outsourcing și este specializat pe recrutare de personal, vânzări B2B/B2C, consiliere în cariera profesională, oferind și un puternic suport motivațional candidaților pentru buna integrare a acestora în piața muncii. Motto-ul blogului său, 7 Days of Trust, este astăzi este cea mai importantă zi din viața ta! Adresa de e-mail la care Silviu poate fi contactat: [email protected]