Încă te mai întrebi dacă o organizație are nevoie de un program de corporate wellness?
Impactul legăturii dintre wellness și wellbeing a fost studiat de Institutul OC Tanner în 2015. Rezultatele studiului arată că starea de bine este influențată de beneficiile de wellness oferite de companie. Angajații cu un nivel de wellbeing scăzut lucrează la doar 64% din productivitatea maximă.
Așadar, atunci când companiile nu sunt preocupate de wellness-ul angajaților, se pierde un procent important din wellbeing. Și doar înțelegând cu adevărat impactul real al wellbeing-ului, se pot influența pozitiv rezultatele companiei.
Dar cum abordăm, mai exact, beneficiile pe care le oferim angajaților pentru a avea rezultatele dorite? Cum integrăm cu adevărat conceptul de wellness în structura companiei? Vestea bună este că există soluții: programele de corporate wellness.
7 piloni, care acoperă în totalitate ariile conceptului
Dezvoltat inițial ca divizie a Max Relax, Wellington este prima companie din România care oferă programe complete de corporate wellness și care a obținut prima certificare din Europa Centrală și de Est – Certificarea de Corporate Wellness Specialist acordată de Corporate Health & Wellness Association (CHWA) din S.U.A.
Wellington nu se ocupă doar de implementarea programelor de corporate wellness, ci oferă consultanță clienților. Pentru ca orice inițiativă să aibă consistență, trebuie implementată corect, în funcție de specificul companiei și de nevoile angajaților. Specialiștii Wellington găsesc cele mai bune soluții pe care companiile le pot integra în viața angajaților, evaluează nevoile individuale ale acestora și le integrează într-un program complet.
Activitățile Wellington sunt construite pe 7 piloni, care acoperă în totalitate ariile conceptului de wellness. Abordarea holistică permite studierea individului dintr-o perspectivă complexă și obținerea unui echilibru din toate cele 7 perspective: fizic, emoțional, intelectual, spiritual, financiar, social, de mediu.
Astfel, un program de physical wellness aduce schimbări în atitudinea angajaților față de propria sănătate. Inițiative precum organizarea unor seminarii de nutriție sau măsurători biometrice ajută angajații să conștientizeze impactul pe care alimentația îl poate avea asupra sănătății. Activitățile sunt organizate direct la birou și creează o stare generală de bine care destresează, relaxează și previne bolile profesionale.
Atingerea unei stări fizice de wellbeing înseamnă asumarea responsabilității pentru propria stare de sănătate și o grijă constantă pentru organism care duce la scăderea absenteismului din cauza problemelor medicale și o productivitate mai mare.
Programele de spiritual wellness promovează tehnici de reconectare interioară și armonizare cu mediul, care îi ajută pe angajați să ajungă la o stare de pace interioară și să le ofere resurse în momentele dificile.
Wellbeing-ul emoționalse bazează pe tehnici de stress management, relaxare prin respirație, terapii de îmbunătățire a calității somnului și sedințe de coaching sau consiliere.
Wellington promovează si încurajează inițiativele de corporate social responsability și un stil de viață care tratează mediul cu respect. Minimizarea efectele negative ale comportamentelor umane este o parte vitală a conceptului de environmental wellness.
Soluții de evitare a conflictelor
Conceptul de wellness financiar presupune gestionarea optimă a bugetului precum și o planificare pentru viitor. Programele Wellington educă și oferă sfaturi practice cu privire la administrarea banilor, fie ca este vorba despre metode inovative de consum sau plănuirea unei vacanțe cu minimum de costuri. Wellbeing-ul financiar oferă resursele și mijloacele unei vieți echilibrate și conduce la o stare de bine pe toate planurile.
Activitățile Wellington destinate relaxării mentale si wellness-ului intelectual stimulează creativitatea, destresează, amuză și antrenează gândirea. Fie că este vorba despre un workshop handmade sau cursuri de public speaking, efectul este o stare generală de bine care se răsfrânge asupra tuturor aspectelor vieții.
Programele de social wellness oferă soluții de evitare a conflictelor și de îmbunătățire a abilităților de comunicare: ateliere de parenting, gestionarea conflictelor, comunicare eficientă.
Studiul Gallup din 2013 arată că angajații care excelează în toate cele 7 dimensiuni ale wellbeing-ului lipsesc de la muncă, din cauze medicale, cu 41% mai puțin și prezintă cu 81% mai puține șanse să își caute un nou angajator în următorul an.
În anul 2016, evenimentele organizate de Wellington au însumat un număr de 20.483 de participanți, preponderente fiind activitățile tematice (33%), cele dedicate nutriției (32%), măsurătorile biometrice (14%), sport (8%) și prevenție (6%).
“Am creat și implementat programe complexe de wellbeing pentru companiile mari din România, care au schimbat profund cultura organizațională”, spune Elena Gherasim (foto), Program Wellness Manager la Wellington. “Impactul a fost simțit atât la nivel profesional, cât și în viața personală. La locul de muncă, au devenit mai implicați și mult mai eficienți, mai comunicativi și au învățat cum să gestioneaze mai bine stresul. Dar schimbarea a trecut dincolo de ușile biroului: și-au îmbunătățit stilul de viață, sunt atenți la alimentație, fac mai multă mișcare și acordă atenție sporită familiilor lor.
Sper ca și companiile mici și mijlocii să conștientizeze necesitatea implementării unui program de wellness, care poate influența, în mod real, rezultatele companiei”, mai spune Elena.
Încă te mai întrebi dacă o organizație are nevoie de un program de corporate wellness? Atunci gândește-te că productivitatea este un indicator cu dublu tăiș, este locul unde se poate pierde timp și bani sau din contră.