Nu vă luaţi întotdeauna în serios!
E bine să gândiţi despre voi ca fiind sănătoşi, plini de resurse şi echilibraţi. Este una dintre metodele subtile de a ne auto- influenţa, modificând treptat modul de a gândi pe termen lung. Dar nu exageraţi, spun specialiştii. Conştientizarea faptului că, în ciuda inoculării gândurilor pozitive, ce e „greu”, urât, nu dispare sau că viaţa nu se îmbunătăţeşte în mod miraculos echivalează cu o alte doze de stres administrate în cantităţi mici, în ritm constant.
„Starting is easy, continuing takes courage” se poate spune şi despre momentele în care ne dăm seama că avem nevoie să ne luăm în băşcălie. Nu ne ţine prea mult, poate şi din acea frică despre care vorbeam la început, frica de ce vor spune alţii despre noi. Totuşi, aflaţi că fiziologia îşi vede de treabă: descărcările de serotonină, chiar şi mici, determinate de starea psihică de relaxare… glumeaţă, ajută la îmbunătăţirea tonusului general.
Nu în ultimul rând, ar fi de luat în considerare că în starea de prea mare „seriozitate” avem tendinţa ca opiniile celor din jur să le privim mai degrabă cu un ochi critic. Poate nu întotdeauna în mod întemeiat. Tot psihologii intervin sfătuindu-ne ca în aceste situaţii să luăm o pauză din când în când, în zilele cu încărcătură mare emoţională determinate de necesitatea de a lua decizii importante sau de acumularea de stres. Aer liber, mers pe jos, ochii bucurându-se de culorile naturii, miros de frunze şi iarbă… iată cum se poate „rupe ritmul”. Una dintre cele mai la modă practici de relaxare la businessman-ii japonezi este de a intra pe internet de la birou şi a privi pentru 10-15 minute ce fac… animăluţele de acasă – căţelul, pisica, papagalii. Tot la modă în regiunile asiatice este vizita muzeelor celebre care pun la dispoziţie un tur virtual al operelor din custodie. 20 de minute şi mintea se decuplează de cotidian. În plus, apar şi idei pentru planul următoarei vacanţe… Să schimbi ceva este o sursă de stres.
Să nu schimbi este şi mai solicitant. Poate că îndepărtând cuvântul schimbare, ca atare, din gânduri şi adoptând ceea ce a spus Donald Trump – „Nu contează atât de mult cât experimentezi, ci ceea ce reuşeşti în final!” – ne va fi mai uşor. Nu ne rămâne decât să verificăm.