Am evoluat sau am rămas aceiaşi?
Au fost într-adevăr şi excepţii de lideri care au reuşit să se remarce printr-un altfel de stil de conducere, majoritatea provenind în special din zone ca religia, arta sau ştiinţa: Platon, Socrate, Leonardo da Vinci, Gandhi, Papa Ioan Paul al II-lea.
De-a lungul istoriei putem identifica imediat mari conducători apreciaţi pentru calităţile de leadership şi realizările obţinute. Însă, dacă ne uităm la faptele acestora, la fel de rapid constatăm că Antichitatea, Evul Mediu şi chiar Istoria Modernă au fost dominate de lideri care s-au impus prin forţă brută şi au utilizat frica drept instrument principal de conducere şi menţinere a puterii. Au fost într-adevăr şi excepţii de lideri care au reuşit să se remarce printr-un altfel de stil de conducere, majoritatea provenind în special din zone că religia, artă sau ştiinţă: Platon, Socrate, Leonardo da Vinci, Gandhi, Papa Ioan Paul al II-lea.În ultima sută de ani, civilizaţia a progresat exponenţial şi odată cu dezvoltarea capitalismului, apariţia internetului, smartphone-urilor, creşterea nivelului de educaţie şi accesului la informaţie pe scară largă, multe dintre războaiele „fizice” s-au transformat în războaie economice, iar oameni au început să polarizeze tot mai mult în jurul unor lideri din business, presă, lumea mondenă, politică.
Citește și 7 păcate capitale în leadership: Sunteți vinovaţi de ele?
Deşi în contextul acestor schimbări obiceiurile oamenilor şi modalităţile de comunicare s-au modificat, anumite valori, comportamente şi motivaţii interioare au rămas neschimbate, lucru care îmi revine în minte de fiecare dată când citesc o operă scrisă de Caragiale, de exemplu. Sunt însă liderii din companiile în care lucrăm diferiţi faţă de cei din societatea de acum 100 de ani? Pot oare oamenii să fie motivaţi prin metode diferite?
Libertatea de acţiune
Cred că motivaţia prin frică şi exercitarea prin forţă a autorităţii formale de tip şef-subordonat este pe cale de dispariţie, deşi încă o regăsim destul de mult în organizaţii. În ţările dezvoltate, şi chiar în economiile emergente cu un nivel de trăi mediu, oamenii dintr-o echipă sunt în general educaţi, dispun de resurse proprii, cunoştinţe şi au multe alte alternative în piaţă. De aceea, una dintre schimbările vizibile în stilul de leadership în ultimii ani este creşterea libertăţii de acţiune pe care o au membrii unei echipe. Liderii încep să joace din ce mai mult rolul de facilitator, coach care întreţine şi cultivă alte talente, în egală măsură fructificându-şi propriul talent.
Citește și Nu fi un lider toxic!
Libertate mai mare înseamnă şi împărţirea responsabilităţilor şi este extrem de important ca şi oamenii să fie pregătiţi pentru un astfel de stil de leadership. Cred că aici intervine artă de a fi un bun lider şi cei care vor reuşi să conştientizeze această schimbare de mentalitate vor putea să crească sinergia echipei pe care o comduc. Şi implicit să îmbunătăţească rezultatele obţinute.
Inspiraţie şi valori
Întotdeauna oamenii au ieşit în stradă, au făcut sacrificii şi schimbări, atunci când au crezut cu adevărat în ceva. Cu alte cuvinte, când valorile şi viziunea unui lider care susţinea o cauza au rezonat puternic cu valorile individuale. Stilul de leadership al viitorului cred că se va concentra din ce în ce mai mult pe acest aspect şi liderii care reuşesc să inspire vor deveni extrem de căutaţi.
Citește și Adevăratul leadership de la un adevărat preşedinte de ţară
În plus, şarmul, carisma, seducţia în comunicare, au început să ia treptat locul impunerii brutale în mediul de business şi oamenii încep să nu mai fie surprinşi de un lider inspiraţional, ci să aştepte asta de la liderii lor.
Modalitatea de recompensare
În armata română, ofiţerii şi soldaţii erau remuneraţi cu sare, de unde şi originea cuvântului „salariu”. Recompensa primită de angajaţi s-a transformat apoi în mâncare, alte resurse materiale, iar în prezent o persoană obţine pentru muncă depusă bani şi alte beneficii. Banii sunt un criteriu important de motivare până la depăşirea nivelului de confort. Dacă o persoană câştigă îndeajuns încât să aibă un nivel de confort mediu, banii vor înceta să mai fie factorul motivator principal pe termen lung. Sunt de acord că o sumă mare de bani poate motiva, însă loialitatea, creativitatea, dedicarea, pasiunea, sunt lucruri care nu pot fi cumpărate într-un mod durabil cu bani.
Citește și Ei sunt oamenii care îți fac viața mai dificilă
Sunt de părere că beneficiile pe care un lider trebuie să le identifice/construiască pentru membrii echipei sale au evoluat ca diversitate şi complexitate. Este esenţial ca un lider să reuşească să personalizeze pachetul de beneficii pentru fiecare membru al echipei şi să aibă o gândire inovatoare în această privinţă.
Atingerea echilibrului personal
Viteza cu care circulă informaţiile permite unui lider să fie mult mai aproape de echipa lui decât acum 100 de ani şi îl ajută să-şi atingă mult mai eficient obiectivele. Totodată însă, volumul mare de muncă şi stresul pot cauza dezechilibre personale ce afectează starea de bine a unui individ. Iar asta se răsfrânge asupra productivităţii. Am observat dorinţa tot mai mare a oamenilor de a găsi un echilibru între serviciu şi viaţă personală, de a identifica locul de muncă potrivit cu preferinţele şi talentele lor şi de a lucra într-un climat organizaţional pozitiv, în care se simt apreciaţi.
Companiile care acordă importantă acestui aspect şi sunt conduse de lideri ce îşi sprijină colegii să trăiască în acest echilibrui și creează un brand extrem de puternic în piaţă şi au o rată de rotaţie a personalului scăzută.
Citește și Ce NU îţi va spune un șef cu adevărat competent
Experienţa de lucru pe care o am zilnic cu manageri în proiectele de training şi consultanţă îmi confirmă că stilul de conducere al liderilor români se rafinează cu paşi mici dar siguri. Până la urmă, modul în care vor arata liderii viitorului depinde de fiecare dintre noi şi, dacă vreodată acţiunile tale au inspirat pe cineva să facă ceva, să-şi schimbe atitudinea, să viseze sau să-şi dorească mai multe de la viaţă, cu siguranţă atunci eşti lider.
Mihai Arghire este Partner şi Senior Trainer în cadrul Brightway, autor şi dezvoltator de produse de training. Mihai este specializat în dezvoltarea echipelor de vânzări, implementarea în companii a unui sistem de leadership care să producă rezultate şi realizează acest lucru prin: traininguri de vânzare, negociere, leadership şi programe de implementare şi consultanţă pentru optimizarea proceselor de business. Brightway, unul dintre furnizorii importanţi de training şi consultanţă în management, activează în România de peste 10 ani.