Ce înseamnă să faci viaţa mai bună pentru ceilalţi
Eu îi admir pe acei liderii autentici care au abilitatea de a sintetiza probleme foarte complexe și de a le prezenta într-o manieră simplă, credibilă și motivațională, păstrând însă perspectiva inițială. Doar astfel poți răspunde la întrebarea „De ce?”. Liderii pentru care eu am cea mai mare admirație sunt aceia care reușesc să explice un obiectiv. Ei sunt acolo pentru un scop și au o influență majoră asupra modului în care acesta este atins.
De ce te-aș urma eu, dacă aparent tu nu te duci în direcția pe care ți-ai propus-o?
Oamenilor trebuie să le fie limpede modul prin care liderul dorește să conducă. Până la urmă, acesta este un element de bun-simț, astfel încât toată lumea să se simtă implicată atât în procesul de lucru, cât și în atingerea rezultatelor.
Marii lideri sunt pasionați de ceea ce fac și au capacitatea de a-i inspira pe cei din jur. Știu să explice ce vor să facă și de ce, astfel încât să mobilizeze echipa și împreună să realizeze ce și-au propus. Se creează astfel o responsabilizare a fiecărui membru al echipei, iar valorile unei organizații se vor regăsi și în practică, nu doar în manualul de identitate.
Liderii pe care eu îi admir sunt perfect conștienți de faptul că societatea, comunitatea sau compania pentru care lucrează vor aprecia dacă vor face lumea din jurul lor mai bună. Să luăm exemplul unei companii: vei fi considerat lider dacă oamenii din echipa ta simt că îți asumi responsabilitatea pentru ceea ce faci și că, datorită muncii tale, ei găsesc un sens pentru propriile acțiuni.
Cred că orice lider ar trebui să-și pună, din când în când, următoarea întrebare: s-au schimbat în bine viețile oamenilor dintr-o comunitate, societate sau companie datorită contribuției mele?
Totodată, a fi lider înseamnă să spui adevărul și să inspiri încredere. Acesta este probabil cel mai întâlnit răspuns pe care îl vei primi la întrebarea „Ce îmi doresc de la cel care mă conduce?” Și așa este normal să fie. Un lider respectat are nevoie de încrederea celor care îl urmează. De fapt, dacă mă gândesc mai bine, încrederea este tot ceea ai, mai ales până când oamenii din jurul tău vor reuși să îți vadă și celelalte calități. Adevărații lideri sunt pe deplin conștienți că trebuie, în mod constant, să se preocupe de construirea și păstrarea deopotrivă a încrederii și integrității.
Leadership înseamnă să acorzi, la rândul tău, încredere celorlalți. Să știi să lucrezi în echipă și să ai o preocupare continuă de a-ți susține colegii în dezvoltarea individuală. Într-un fel, liderii trebuie să fie și profesori. Mai mult, ei trebuie să creeze momente, situații care nu ar putea fi rezolvate individual, ci doar în echipă. Un lider remarcabil are puterea de a transmite acest sentiment și de a insufla oamenilor dorința de a deveni mai buni și de a privi cu încredere spre viitor.
Alte caracteristici ale unui lider sunt acelea de a fi puternic ancorat în prezent și de a avea un simț dezvoltat de observație. Trebuie să fie capabil să identifice noi oportunități și să evite posibilele pericole, având un plan pentru astfel de situații. Mai mult, pentru că trăim într-o lume foarte dinamică, în care revoluția digitală își pune amprenta pe tot ceea ce facem, un lider trebuie să evite rezolvarea problemelor de „astăzi” aplicând metodele de „ieri”.
Mă întreb întotdeauna care este moștenirea pe care vreau să o las. Ce este cu adevărat important pentru mine și spre ce anume să îmi concentrez atenția? Mă întreb, de asemenea, care sunt cei mai importanți oameni din viața mea. Răspunzându-mi la aceste întrebări, îmi dau seama că leadershipul este despre viață, despre contribuții semnificative în comunitatea, organizația sau societatea din care fac parte și despre cum pot îmbunătăţi viața celorlalți.