Cele 6 greşeli capitale ale unui lider
Furia
Ești extrem de critic cu tine și cu cei din jurul tău. Nu admiți păreri contrare și reacționezi aspru ori de câte ori un om din echipa ta vine la tine cu o propunere. Crezi că ești mai bun decât ceilați și nu ești deloc dispus la compromis. S-ar putea să fie o copilărie traumatizantă de vină sau poate chiar nu-ți place compania altora și ai ajuns șef prin întâmplare. Oricum, dacă vrei să fii un bun lider lasă furia deoparte.
Mândria
Chiar dacă ești atent la nevoile altora, generos și empatic principalul tău scop este să-i faci pe ceilalți să te aprecieze pentru ce faci și pentru cine ești. De aceea permiți altora să-și pună nevoile lor înaintea nevoilor tale. Dar… pentru că te-ai învățat să fii apreciat constant, ți-e greu în același timp să primești orice fel de critică. Simți că ți se datorează mereu ceva tocmai pentru că tu lași mereu de la tine.
Înșelătoria
Ori de câte ori duci la îndeplinire un plan sau ai de stabilit o strategie te transformi într-o mașină de manipulare și înșelatorie. Cauza? Probabil un simț al competiției dus la extrem. Orice faci trebuie să câștigi. Nu admiți înfrângerea și încalci toate regulile dacă simți că e necesar să îți atingi scopul. Trebuie să te întrebi? Asta vrei să fie marca ta de lider? Victoria cu orice preț și indiferent de costuri?
Invidia
Ești un individualist recunoscut de întreaga echipă. Nu duci lipsă de creativitate și nici de sensibilitate. Însă mereu vrei mai mult și deseori îți setezi obiective pe care nu le poți îndeplini. De aceea ești mereu invidios pe cei care își setează obiective realiste și le îndeplinesc. Vrând prea mult, ajungi să faci prea puțin și doar invidia rămâne în loc. Pe succesul altora și nu al tău, pe recunoașterea de care alții se bucură, iar ție îți lipsește.
Lăcomia
Ești intuitiv, curios și nu-ți lipsesc calitățile care fac un șef să fie performant. Dar nici defectele. Mereu mai mult. Aceasta este motto-ul. Nu este de ajuns că ai ajuns în vârf, vrei să ajungi pe Lună. Nu îți este sufiecient bonusul anual, îți trebuie și unul semestrial. Ți-e constant teamă că vei rămâne fără nimic. Și atunci, mereu, ceri să ai mai mult.
Frica
Chiar dacă alții te-ar caracteriza ca fiind cordial și de încredere, ție îți lipsește acest elementar skill social: încrederea. Crezi că oricine are o agendă ascunsă și, drept consecință, ești mereu temător la actiunile lor. Crezi că cel mai bun coleg îți vrea postul și trăiești într-o teamă perpetuă că la cel mai mic pas greșit totul va fi pus pe lipsa ta de viziune.