AI declanșează salturi uriașe de productivitate, dar puține companii sunt pregătite
Adoptarea inteligenței artificiale transformă radical modul în care companiile își desfășoară activitatea, pentru că oferă oportunități semnificative de creștere a productivității și eficienței. Cu toate acestea, majoritatea organizațiilor se află încă în etape incipiente de integrare a AI și doar un număr restrâns reușesc să valorifice pe deplin beneficiile acestei tehnologii.
Companiile care au integrat AI în operațiunile lor înregistrează „creșteri masive de productivitate și își accelerează capacitatea de a se dezvolta și de a-și implementa strategiile”, potrivit firmei de cercetare în domeniul resurselor umane i4cp.
Cât de pregătite sunt companiile
Cu toate acestea, doar 11% dintre organizații au ajuns la acest nivel de pregătire a forței de muncă pentru AI, arată sondajul realizat de i4cp pe un eșantion de aproape 1.000 de lideri din domeniul resurselor umane și din alte arii de business. Aceste companii au reușit să atingă acest nivel prin extinderea activă a utilizării AI la nivel de organizație și prin restructurarea proceselor astfel încât inteligența artificială să fie integrată în fluxurile de lucru.
Un factor distinctiv al companiilor pregătite pentru AI este investiția în dezvoltarea competențelor angajaților pentru utilizarea inteligenței artificiale generative (GenAI) în scopul creșterii eficienței și productivității, mai reiese din studiul citat de hrdive.com.
Aproape 8 din 10 respondenți au raportat că forța lor de muncă nu este pregătită să utilizeze GenAI. Potrivit studiului, cel mai mare procent (41%) dintre companii se află încă în faza experimentală a utilizării acestei tehnologii. Deși aceste organizații oferă instruire, ea este adesea destinată doar unor angajați selectați, în special celor implicați în testarea inițială a aplicațiilor.
În contrast, companiile care au o forță de muncă pregătită pentru AI oferă instruire la toate nivelurile organizației. De exemplu, acestea sunt de 2,5 ori mai predispuse să-și fi pregătit liderii executivi în utilizarea GenAI și de 3 ori mai predispuse să afirme că aceștia folosesc deja tehnologia, conform i4cp.
Liderii din aceste organizații sunt, de asemenea, convinși că o instruire suplimentară ar putea îmbunătăți productivitatea cu peste 30%. În schimb, companiile aflate în faza experimentală sunt mai sceptice și estimează un impact al instruirii de doar 10%-30%.
CITEȘTE ȘI: Cum să ceri o promovare și să ai șanse mari să o obții
Foto: ID 350672509 © Niel Ibragimov | Dreamstime.com