Lege pentru burnout: Ce obligații prevede pentru angajatori proiectul depus în Parlament
Epuizarea profesională, cunoscută și sub denumirea de burnout, ar putea fi reglementată în România, potrivit unui proiect de lege depus, recent, în Parlament.
Astfel, potrivit documentului consultat de Revista Cariere, burnout-ul este descris în propunerea legislativă drept „starea de epuizare fizică și psihică, cauzată de stresul cronic generat de condițiile de muncă, care se manifestă prin distanțare mentală față de activitatea profesională și scăderea eficienței în îndeplinirea sarcinilor”.
Obligații pentru angajatori
Dacă propunerea va deveni lege, angajatorii vor fi obligați să asigure, periodic, evaluarea sănătății mentale pentru angajații supuși riscului de epuizare profesională.
În cazul consilierii psihologice pentru cei care suferă de burnout, costurile vor fi suportate fie de angajator, fie de asigurarea pentru accidente de muncă și boli profesionale, se mai arată în documentul citat.
De asemenea, angajatorii trebuie să organizeze, anual, sesiuni de informare pe această temă.
1 din 5 angajați se confruntă cu stresul profesional
În expunerea de motive a proiectului de lege, parlamentarii susțin că 20% dintre angajați au probleme cauzate de stresul de la locul de muncă.
„În multe cazuri, acest fenomen se corelează cu absenteismul, scăderea productivității și chiar pensionarea anticipate din cauza problemelor de sănătate legate de muncă. Deși nu este considerat o boală, burnout-ul se leagă în mod direct de condițiile de muncă și poate genera efecte grave asupra sănătății fizice și psihice a angajaților. În timp, această stare afectează funcționarea optimă a organismului, manifestându-se prin dureri musculare, oboseală cronică, tulburări de somn, scăderea concentrării și eficienței la locul de muncă”, se arată în document.
Consecințe pe toate planurile
Problemele cauzate de epuizarea profesională nu sunt resimțite doar de persoana afectată. Consecințele se răsfrând și asupra angajatorilor și economiei în ansamblu.
„Conform Organizației Internaționale a Muncii (OIM), stresul cronic la locul de muncă și bunout-ul reduc semnificativ productivitatea, duc la creșterea absenteismului și a costurilor legate de îngrijirea sănătății. Se estimeaza că în țările dezvoltate, costurile anuale ale stresului la locul de muncă și burnout-ului depășesc 300 miliarde de dolari”, spun aleșii.
În România, aceste costuri sunt mai dificil de cuantificat, deoarece burnout-ul nu este, încă, recunoscut ca fenomen profesional, arată sursa citată.
Pentru a deveni lege, actualul proiect trebuie să primească undă verde din partea Senatului și a Camerei Deputaților.
Foto: freepik.com