Participă la conferinţa gratuită „Legătura mediu academic-piaţa muncii, piesa lipsă în «puzzle»-ul angajabilităţii viitorilor psihologi”!
Primii paşi ai tinerilor absolvenţi în cariera profesională aleasă se pot dovedi, însă, chiar şi mai dificili, având în vedere faptul că pregătirea teoretică şi practică din universitate nu corespunde întotdeauna nevoilor şi cerinţelor angajatorilor.
În absenţa corelării şi compatibilizării conţinutului programelor de studiu universitare cu nevoile reale de pe piaţa muncii şi exigenţele profesiei de psiholog, „puzzle”-ul mediu academic – piaţa muncii riscă să rămână incomplet.
Cum îţi poţi aduce contribuţia la completarea puzzle-ului mediu academic – piaţa muncii?
Participă joi, 24 octombrie 2013, la conferinţa naţională, cu participare gratuită, „Legătura mediu academic-piaţa muncii, piesa lipsă în «puzzle»-ul angajabilităţii viitorilor psihologi”, organizată de Universitatea din Bucureşti – Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei, împreună cu organizaţiile partenere cu care implementează proiectul „Definirea calificării de psiholog şi a descriptorilor sectoriali de învăţare în vederea adaptării programelor de master în psihologie la nevoile pieţei muncii din România”.
Scopul este de a integra contribuţia tuturor stakeholderilor din domeniul psihologiei şi a genera un efort conjugat de adaptare a conţinutului programelor educaţionale la cerinţele şi aşteptările angajatorilor.
Evenimentul va aduce la un loc reprezentanţi ai companiilor angajatoare de psihologi, ai mediului academic de profil, precum şi studenţi şi masteranzi la psihologie, pentru o discuţie despre aşteptările pieţei muncii de la tinerii absolvenţi şi despre eforturile făcute de cele mai importante facultăţi de psihologie din România, cu ajutorul partenerilor din mediul privat, de a asigura viitorilor specialişti în domeniu o pregătire cât mai relevantă pentru nevoile reale şi cerinţele angajatorilor.
Temele abordate
În cadrul conferinţei, reprezentanţi ai celor mai importante facultăţi de psihologie din România, precum şi reprezentanţi ai mediului privat, vor aborda următoarele teme:
- Care sunt aşteptările angajatorilor de la tinerii psihologi şi cu ce competenţe şi-ar dori aceştia ca studenţii să iasă de pe băncile şcolii;
- Care este percepţia studenţilor şi masteranzilor cu privire la calitatea programelor de studii urmate;
- Cum şi-au propus universităţile implicate în proiect să-şi adapteze şi să-şi îmbunătăţească programele de master, astfel încât relaţia mediu academic – piaţa muncii – studenţi/masteranzi să dea rezultate reale, traduse printr-o bună inserţie pe piaţa muncii a tinerilor absolvenţi de psihologie.
Detalii despre eveniment
Conferinţa va avea loc la Grand Hotel Continental, sala Nicolae Grigorescu, Calea Victoriei nr. 56, cu începere de la ora 11:30.
Participarea la conferință este gratuită şi se face pe bază de confirmare prealabilă, la adresa de e-mail [email protected].
Persoane de contact pentru detalii suplimentare despre eveniment şi despre proiect:
Violeta Rotărescu
Manager de proiect
Tel. 0733.110.856
Cristina Pojoga
Coordonator relaţii publice
Tel. 0725.0725.00
E-mail: [email protected]
Web: www.calificari-psiholog.ro
Context
Evenimentul este organizat în cadrul proiectului „Definirea calificării de psiholog şi a descriptorilor sectoriali de învăţare în vederea adaptării programelor de master în psihologie la nevoile pieţei muncii din România” (POSDRU/86/1.2/S/58717), cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, implementat de Universitatea din Bucureşti – Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei, în calitate de Solicitant, în parteneriat cu Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea Al. Ioan Cuza din Iaşi, Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, Universitatea de Vest din Timişoara, Maastricht School of Management Romania, Eurocenter Management Network, Structural ConsultingTM Group – www.fonduri-structurale.ro şi Asociaţia pentru Studii Calitative şi Interculturale din Sibiu (ASCIPS).
Sub motto-ul „Viitorii psihologi, mai aproape de piaţa muncii”, proiectul, implementat în perioada decembrie 2010 – noiembrie 2013, şi-a propus să îmbunătăţească compatibilitatea dintre programele de master în psihologie şi aşteptările angajatorilor din mediul public şi privat, pentru o mai bună inserţie pe piaţa muncii a tinerilor profesionişti formaţi în acest domeniu.
„Insuficienta «calibrare» a programelor de master cu realităţile pieţei muncii generează un risc suplimentar ca absolvenţii să nu-şi găsească un loc de muncă. De aceea, prin implementarea acestui proiect ne-am propus să identificăm şi să formăm acele competenţe pe care viitorii psihologi ar trebui să le deţină în vederea angajării ulterioare, competenţe care să fie cât mai în acord cu aşteptările angajatorilor”, este de părere Violeta Rotărescu, manager de proiect şi conf. univ. dr. la Universitatea din Bucureşti – Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei.
Prin ceea ce îşi propune, proiectul deserveşte atât interesele mediului academic, oferind programe de masterat mai bune, ce vor asigura o mai bună absorbţie a absolvenţilor pe piaţa muncii, cât şi interesele pieţei muncii în ansamblul său, care va beneficia, astfel, de psihologi mai bine pregătiţi.