Mentalitatea de creștere – ce este, ce nu este și cum se construiește
„Creșterea poartă în sine sămânța fericirii”, spune Pearl S. Buck. Dar creșterea nu se face de dragul creșterii – pentru că nu orice drum duce înainte și pentru că în orice direcție corectă se poate merge prea departe. Mentalitatea de creștere este credința că abilitățile și competențele pot fi dezvoltate și că dezvoltarea abilităților și competențelor este scopul muncii noastre. Dar, ca orice concept psihologic intens popularizat, mentalitatea de creștere poate fi înțeleasă greșit.
Dorind să afle felul în care organizațiile utilizează mentalitatea de creștere într-o piață a muncii aflată în profundă transformare, NeuroLeadership Institute a realizat un studiu de două luni la care au participat profesioniști de resurse umane din peste 20 de organizații din întreaga lume. Menirea studiului a fost să determine ce fac liderii pentru a implementa o mentalitate de creștere în organizația lor.
Analizele preliminare indică faptul că unele dintre organizațiile de top din lume utilizează de ani de zile conceptul de mentalitate de creștere în activitatea companiei și pentru managementul talentelor. Organizațiile care fac acest lucru corect sunt cele care respectă știința pe care se bazează mentalitatea de creștere. Dar cercetările au identificat și organizații care nu cunosc știința pe care se bazează mentalitatea de creștere, ceea ce face ca liderii și angajații acestora să înțeleagă și să utilizeze eronat acest concept.
CE NU ESTE MENTALITATEA DE CREȘTERE
Mentalitatea de creștere nu înseamnă concentrarea pe creșterea afacerii.
Unii lideri cred că mentalitatea de creștere înseamnă să stai tot timpul cu ochii pe profit. În realitate, mentalitatea de creștere înseamnă să crezi mereu că dezvoltarea și îmbunătățirea sunt posibile și că eșecurile sunt oportunități de învățare. Este un concept mult mai cuprinzător decât creșterea veniturilor.
Nu companiile au o mentalitate de creștere, ci oamenii.
Mentalitatea de creștere este un mod de gândire. Companiile nu gândesc, nu pot reflecta la performanță și potențial, prin urmare nu pot adopta o mentalitate de creștere. Liderii organizației sunt cei care îi pot inspira pe angajați să adopte o mentalitate de creștere, întreținând o cultură susținută prin obiceiuri și practici specifice.
Creșterea nu este nelimitată – altfel spus, nu oricine poate fi cântăreț de operă.
Este răspândită ideea că „orice e posibil, poți să faci orice dacă te străduiești cu adevărat”. În realitate, această senzație de nelimitare îi poate abate pe oameni de la obiectivele pentru care lucrează sau de la ariile în care excelează. Această convingere generează mai ales confuzie și demotivare.
Mentalitatea de creștere nu este binară.
Mulți cred, în mod eronat, că mentalitatea de creștere este ceva ce omul are sau nu are. În realitate, oamenii nu se limitează la o mentalitate sau alta. De exemplu, cineva poate să aibă o mentalitate fixă cu privire la abilitățile sale culinare, în timp ce are o mentalitate de creștere privind abilitatea sa de vorbi în public. Odată identificată, mentalitatea fixă poate fi transformată în mentalitate de creștere, dar nu dintr-o dată, pentru că obiceiurile și stările cronice nu se schimbă peste noapte.
Mentalitatea de creștere nu înseamnă o atitudine pozitivă de tipul „totul e posibil, indiferent de situație”.
Mulți lideri se folosesc de conceptul de „mentalitate de creștere” pentru a-i sancționa pe angajații care declară că au prea multe îndatoriri de serviciu. Aceasta este o atitudine contraproductivă. Mentalitatea de creștere trebuie să ia în considerare funcționalitatea și capacitatea cognitivă a oamenilor. Nimeni nu are resurse infinite. Când oamenii au, într-adevăr, prea multe de făcut e contraindicat să le ataci mentalitatea. Problema nu ține de atitudine, ci de legile naturii – nimeni nu poate să manipuleze timpul și spațiul.
CE ESTE MENTALITATEA DE CREȘTERE
Cercetările desfășurate de NeuroLeadership Institute cu privire la natura muncii și la stilurile de leadership indică faptul că mentalitatea de creștere este din ce în ce mai importantă pentru organizații. Însă multe companii mai au cale lungă până la a întreține o mentalitate de creștere reală în rândul angajaților.
Primul pas este să o definească corect – ca fiind atât credința că abilitățile și competențele pot fi dezvoltate, cât și că dezvoltarea abilităților și competențelor este scopul muncii oamenilor. Cultura care întreține mentalitatea de creștere este cultura care susține ideea că toți angajații au potențial, în cadrul căreia angajații sunt încurajați să se dezvolte și sunt recunoscuți și răsplătiți pentru asta.
Pe termen scurt, liderii ar trebui să se gândească dacă felul în care abordează mentalitatea de creștere îi ajută pe oameni să-și vadă potențialul tot timpul și dacă membrii echipei văd eșecul ca fiind o amenințare sau ca o oportunitate. Liderii se pot ghida după acești factori pentru a întreține o mentaliate de creștere autentică.
De unde pot începe? De la conversațiile de fiecare zi.
Sursa:
Harvard Business Review – 5 Mistakes Companies Make About Growth Mindsets