Mentalitatea de creștere: Cum influențează mindset-ul liderului succesul organizației
Mentalitatea liderului este, de multe ori, dacă nu de cele mai multe ori, un fel de oglindă a culturii organizaționale. O mentalitate de creștere, definită prin dorința de învățare și adaptare, poate stimula inovarea și succesul pe termen lung al organizației. Iar impactul unui mindset flexibil asupra performanței organizaționale este mai mult decât evident.
Ce înseamnă o mentalitate de creștere?
Mentalitatea de creștere poate fi definită, cel puțin așa o descrie psihologul Carol Dweck, drept convingerea că abilitățile și inteligența pot fi dezvoltate prin muncă și perseverență, potrivit fs.blog. Putem, astfel, să tragem câteva concluzii despre liderii cu acest tip de mindset:
- acceptă provocările;
- își asumă eșecurile ca oportunități de învățare;
- încurajează angajații să-și depășească limitele.
Liderii cu mentalitate de creștere promovează ideile noi și riscurile calculate. Prima urmare ar trebui să vină în mod natural. E de așteptat ca angajații să se simtă susținuți și inspirați să crească profesional într-un mediu condus de un astfel de lider. Ori, cine nu vrea asta?
Învață și după ce ajung șefi, știu să dea feedback
Liderii cu o mentalitate orientată spre creștere nu se dau deoparte când apar ocazii de a învăța. Participă la cursuri și workshop-uri și, foarte important, creează o cultură a feedback-ului pozitiv și constructiv. Astfel, încurajează echipele să colaboreze și să dezvolte soluții.
Nu greșim, deci, dacă privim mentalitatea de creștere drept un motor al inovației și al adaptabilității organizaționale. Liderii care o adoptă își pot ghida echipele spre succes.
CITEȘTE ȘI: Cum să profiți de impulsul de productivitate și să nu cedezi când simți brusc că ai chef să muncești
Foto: freepik.com