Richard Branson: Leadership şi management
Dacă ne gândim mai ales la începuturile afacerilor capitaliste, un antreprenor trebuia să fie atât manager, cât şi lider ca să aibă succes. Cititorii revistei Entrepreneus din Statele Unite ale Americii au trimis recent câteva întrebări pe acest subiect – haideţi să aruncăm o privire la unele competenţe la care puteţi lucra.
Întrebare: Care sunt cele mai mari obstacole de care v-aţi lovit în afaceri?
Am tendinţa să-mi bazez deciziile şi alegerile pe care le fac pe instinct, uneori facând mişcări împotriva sfaturilor standard pe care le dau experţii din industrie şi cei consideraţi guru în management. Acest lucru a însemnat că peste ani, una din cele mai mari provocări (şi verificări de succes) pe care le-am înfruntat a fost încercarea de a-mi convinge colegii să mă urmeze într-o nouă aventură, mai ales dacă plănuiam intrarea într-un domeniu în care nu aveam experienţă.
Cel mai bun mod în care vă puteţi testa valoarea ideii se face prin câştigarea sprijinului colegilor voştri şi membrilor din board-ul executiv. Acest proces nu constă numai în şuruburi şi piuliţe şi analiză de marketing: trebuie să vă justificaţi viziunea creativă într-un mod în care vă puteţi convinge întreaga echipă şi, eventual, pe toţi cei care vor fi implicaţi în proiect într-o bună zi, de la investitori şi până la muncitori din prima linie, că succesul poate fi atins. Este un test de conducere dificil, care necesită puternice abilităţi de comunicare şi interpersonale, un simţ al detaliului şi creativitate în rezolvarea problemelor.
Când am prezentat ideea de a înfiinţa Virgin Atlantic colegilor mei de la Virgin Records, au crezut că am înnebunit şi că afacerea este mult prea riscantă. Eu eram sigur că va funcţiona, aşa că am înţepenit lângă armele mele: am făcut rost de finanţare pentru start-up, apoi am lansat un avion. Pe măsură ce le demonstram că afacerea putea fi făcută – şi că putem continua primii pasi cu succes şi cu stil – le-am câştigat treptat încrederea.
Am repetat mişcarea când am lansat Virgine Blue (acum Virgin Australia), cu care toţi colegii mei seniori au fost de acord. Multe dintre preocupările lor implicau chestiuni practice: cum vom concura cu cele două companii aeriene interne, cum vom găsi personalul de care avem nevoie, de unde vom cumpăra avioanele şi aşa mai departe.
Odată ce Brett Godfrey (care a devenit CEO-ul fondator al companiei aeriene) s-a întors la noi cu răspunsurile, i-am sprijinit viziunea. În ciuda frământărilor din industria aeriană, Virgin Atlantic merge foarte bine de 27 de ani şi Virgin Australia încă se mai extinde după mai bine de un deceniu.
Întrebare: Deci cum îmi îmbunătăţesc abilităţile de management? Există cărţi pe care ar trebui să le citesc? (Sraj)
Răspuns: Abilităţile de management se perfecţionează la locul de muncă, nu stând la cursuri şi citind cărţi. Cărţile sunt importante pentru că furnizează perspectivele altora privind provocările comune, dar nu sunt un substitut pentru timpul petrecut în fabrică sau în birou.
Indiferent de domeniul în care lucraţi, calităţile de manager de care aveţi nevoie sunt aproape în întregime intrapersonale: să fii capabil să-ţi tratezi colegii şi angajaţii cu acelaşi respect şi înţelegere pe care o acorzi celor din familie sau prietenilor apropiaţi, indiferent de situaţie. Nu e un lucru uşor pentru toată lumea, dar este cheia succesului în afaceri sau în viaţă.
Mai presus de toate, amintiţi-vă valoarea laudelor, care nu se limitează doar la a face oamenii să se simtă bine. A înţelege ce anume face bine un angajat şi a discuta în detaliu cu el vă va ajuta să obţineţi o imagine clară a felului în care vă puteţi îmbunătăţi afacerea. Apoi acţionaţi asupra a ceea ce aţi învăţaţi. Când oamenii ştiu că sunt evaluaţi, ascultaţi şi recunoscuţi pentru realizările lor, le vine mult mai uşor şi sunt mult mai deschişi să discute ce le-ar plăcea să facă mai bine şi de ce. Într-o imagine mai de ansamblu, efectul contagios pe care îl are un telefon de mulţumire sau un email către tot departamentul asupra moralului poate fi de nepreţuit.
Dacă totuşi vă gândiţi să citiţi o carte despre management, v-aş recomanda “Business Stripper Bare” – am auzit că autorul este cineva în care puteţi avea încredere.