Richard Branson: Voi când plecaţi în vacanţă?
E dificil într-adevăr să te desprinzi, deoarece în zilele noastre, businessurile au expunere internaţională şi totul se mişcă extrem de rapid. Colegii şi clienţii ne pot contacta în orice moment, ceea ce înseamnă că se aşteaptă de la noi să fim permanent cu un ochi îndreptat pe felul în care evoluează lucrurile în companie. Într-un astfel de context, deciziile sunt luate mult prea repede, de oameni mult prea obosiţi pentru a face cele mai bune alegeri – o situaţie care în timp va bloca creşterea economică şi şansele de succes ale afacerii.
Când întâlnesc un grup de colegi sau oameni de afaceri îi întreb de obicei cum şi-ar schimba programul de lucru dacă ar avea această şansă. Ar alege un job cu jumătate de normă, mai mult timp liber sau un program de lucru mai flexibil? Cei mai mulţi nu sunt dispuşi să vorbească despre asta, pentru că se tem că şefii lor i-ar putea cataloga drept comozi sau lipsiţi de motivaţie.
Deşi cei mai mulţi sunt nerăbdători să-şi schimbe programul de lucru, doar unul din cinci manageri împărtăşeşte de bună voie acest punct de vedere. Dacă insist cu întrebările, se dovedeşte că mai mult de jumătate din grup îşi doreşte ca organizaţia în care lucrează să dea dovadă de mai multă flexibilitate cu privire la structura zilei de lucru.
Este important să abordaţi această problemă, indiferent dacă businessul se află la început sau dacă gestionaţi o companie matură, pentru că doar o echipă motivată şi fericită este cheia succesului companiei dumneavoastră.
Experienţa mea şi a grupului pe care îl conduc mi-a demonstrat de-a lungul anilor că a lua o pauză şi a te asigura că angajaţii sau colegii tăi fac acelaşi lucru, ba mai mult, că îşi urmează preocupările din afara jobului – ajută la păstrarea membrilor de valoare ai echipei.. Aceştia vor fi mai creativi şi mai inventivi şi, per ansamblu, vor avea rezultate mai bune. Deci, cel mai bine ar fi să îi întrebaţi cum i-aţi putea ajuta să îşi urmărească interesele la locul de muncă, dar şi în afară.
Unii angajaţi ar putea opta pentru un program part-time, o alternativă care vă va ajuta să-i păstraţi pe angajaţii în vârstă şi pe toţi cei care nu pot lucra cu normă întreagă – pe tinerii părinţi, de exemplu, sau pe cei care au în îngrijire un bolnav sau un vârstnic. Această soluţie ar genera mai multe locuri de muncă, deoarece sunt mulţi care ar opta pentru un program de lucru redus, dacă ar avea ocazia şi există mulţi şomeri care ar accepta part-time joburi, dacă ar exista.
Managerii seniori sunt cei care acceptă mai greu ca tinerii lor colegi să semneze acorduri de muncă part-time, de teama că aceştia ar rupe legătura cu evoluţiile din domeniul lor de activitate sau că ar scăpa din vedere aspecte importante. Dar sunt foarte puţine locuri de muncă care să nu poată fi gestionate de două sau mai multe persoane. În spatele acestor temeri se ascunde faptul că mulţi angajaţi sunt suprasolicitaţi; că firmele atribuie prea multe responsabilităţi aceluiaşi om/post. Prin introducerea contractelor part-time şi prin delegarea corectă a volumului de lucru – companiile ar putea crea un cadru în care experienţa şi cunoştinţele să fie împărtăşite, iar deciziile sunt luate de cei mai în măsură să le ia.
Este foarte important să vă aruncaţi o privire asupra politicii referitoare la concediile de odihnă. Din păcate, în unele ţări, în special în S.U.A, companiile nu le dau angajaţilor suficient timp pentru a se relaxa şi a-şi reîncărca bateriile. Tradiţionala vacanţă de două săptămâni nu este suficientă, iar politica de a descuraja intrarea angajaţilor în vacanţă alimentează nefericirea şi absenteismul. În Europa, companiile au înţeles ce au de făcut şi ce este mai convenabil atât pentru angajat, cât şi pentru angajator.
Să nu uitaţi că generozitatea dumneavoastră va fi întotdeauna răsplătită! Există mereu ceva de făcut pentru a răspunde nevoilor angajaţilor. Dacă nu aveţi bani pentru că afacerea este la început, le puteţi oferi o vacanţă pentru a compensa salariul mic.
În companiile mari şi mai stabile, angajaţilor cu vechime ar trebui să li se ofere şansa de a-şi lua un an sabatic sau măcar un concediu fără plată oricând doresc – ceva absolut necesar pentru a-şi reîncarca bateriile.
În fine, odată ce aveţi o echipă de încredere, să nu vă fie teamă să-i lăsaţi pe oameni să lucreze din când în când de acasă. Mulţi descoperă că sunt mai productivi când nu mai sunt nevoiţi să facă naveta şi pot să se bucure de liniştea biroului lor de acasă, ca să se concentreze mai bine. Şi dacă drumul spre serviciu se scurtează, timpul rămas se poate folosi pentru a merge la sala de sport.Eu unul sunt foarte norocos. Înot aproape în fiecare dimineaţă în ocean, lângă casa mea din Insulele Virgine Britanice, de pe Necker Island.
A încuraja angajaţii şi chiar pe dumneavoastră înşivă să vă luaţi concediu şi a vă face timp pentru familie şi alte preocupări personale poate părea contraproductiv în această lume aflată în mişcare rapidă. Gândiţi-vă însă că doar aşa puteţi avea grijă de bunul cel mai de preţ al companiei dumneavoastră: angajaţii. Dar dacă le identificaţi nevoile reale şi le oferiţi soluţii, veţi obţine un câştig enorm în termeni de creativitate, entuziasm şi spirit de echipă – ceea ce, în cele din urmă, va asigura succesul afacerii dumneavoastră.
(Traducerea şi adaptarea în limba română – Daniela Oancea)