Ondrej Safar – De la o profesie de familie la un job cu acoperire internațională
După joburi în România, Bulgaria și Turcia, Ondrej Safar a revenit în România pe poziția de CEO al CEZ România.
Absolvent al facultății de Inginerie Electrică la Universitatea Tehnică din Praga, Ondrej Safar, CEO CEZ România, și-a urmat pasiunea pentru electrotehnică chiar dinainte de facultate, ca specializare în liceu. Meseria lui este, din acest punct de vedere, moștenire de familie.
„În familia mea, pasiunea pentru ingineria electrică este o trăsătură comună, acest lucru fiind depotrivă un factor determinant și un punct de sprijin enorm de-a lungul anilor. Pentru că sunt pasionat de munca mea, pot înțelege cu ușurință cum funcționează lucrurile în sectorul energetic și obțin direcții clare în relațiile cu oamenii din jurul meu”, spune Ondrej Safar. El a ales acest domeniu la îndrumarea părinților. Trebuia să aleagă între industria energetică și o carieră în economie, însă moștenirea de familie a câștigat această luptă.
Imediat cum a prins gustul aspectelor tehnice ale sectorului energetic, în combinație cu impactul direct al acestora în viața oamenilor, și-a dorit o carieră în acest domeniu. „Ceea ce mi-a atras atenția în primul rând este faptul că energia electrică a ajuns din ce în ce mai mult o necesitate de bază care îți oferă confort și căreia îi simți lipsa doar atunci când este întreruptă”, mai spune el.
PRIMUL JOB
Primul lui job a fost în anul 2004, când s-a alăturat unei companii de distribuție de energie din Cehia – care a fost preluată ulterior de Grupul CEZ. Imediat ce s-a alăturat echipei CEZ, a devenit expat în cadrul echipei care a venit în România pentru a pune bazele celui mai nou membru al Grupului din străinătate. A ajuns în Oltenia în luna noiembrie 2005.
A petrecut șapte ani în România, timp în care a ocupat diferite poziții, ultima fiind cea de Director al Diviziei de Producție Energie, înainte de a se întoarce în calitate de CEO al întregului Grup.
PROVOCĂRI ȘI SATISFACȚII
De altfel, alegerile pe care le-a făcut în carieră l-au condus în România, apoi în Bulgaria, unde a lucrat timp de trei ani, inițial ca Președinte al Directoratului CEZ Distribuție Bulgaria și apoi ca Președinte al Directoratului și Director General al CEZ Electro Bulgaria, dar și în Turcia, unde a preluat postul de Manager General și Membru al Directoratului Sepaș Enerji pentru trei ani și jumătate. „Toate aceste provocări nu mi se mai par atât de mari acum, când știu că mi-au oferit o importantă perspectivă regională asupra sectorului energetic precum și know how.”
El își amintește de perioada în care CEZ a preluat Electrica, iar el, împreună cu alte nouă persoane, erau responsabili pentru transformarea unei companii de stat în ceea ce este azi. Se duceau la birou sâmbăta și duminica și discutau care sunt următorii pași. A fost un proces dificil, însă au reușit să găsească cele mai bune soluții pentru toate părțile implicate (pachete de beneficii pentru angajații care își doreau să părăsească compania, un proces bine stabilit de reorganizare a companiei). „Acela a fost momentul în care mi-am dat seama că experiența obținută în Cehia la momentul respectiv nu putea fi aplicată în toate cazurile.”
Lui Ondrej Safar îi place să vadă cum oamenii care îl înconjoară se dezvoltă, evoluează și devin varianta lor cea mai bună. „Nu știu dacă acesta este scopul meu în viață, însă mă bucur foarte tare când văd oameni care sunt surprinși de rezultatele pe care ajung să le obțină, lucruri de care nu se credeau în stare. Cred că cea mai mare satisfacție a mea rezidă în posibilitatea de a aduce un aport de valoare în lumea reală și de a-i ajuta și pe ceilalți să facă același lucru”, spune el.
AȚI FĂCUT VREUN SACRIFICIU ÎN VIAȚA PERSONALĂ PENTRU A FACE CARIERĂ?
Unora li se pare dificil să fie plecați de acasă pentru perioade lungi de timp, însă această alegere este necesară dacă îți dorești să te simți împlinit pe ambele planuri – profesional și personal. Pot să confirm că a fi expat implică unele sacrificii, însă este o decizie pe care o iei după ce ai analizat avantajele și dezavantajele acesteia. Acesta este motivul pentru care nu pot discuta despre o viață de familie stabilă. Am compensat acest aspect cu timpul personal în care sunt organizat și disciplinat, astfel încât să gasesc momente în care să mă bucur de activități în aer liber.
CARE A FOST LUCRUL CEL MAI DIFICIL PE CARE L-AI ÎNVĂȚAT PÂNĂ ACUM?
Cred că lucrurile cel mai greu de învățat se experimentează în vremuri dificile, cu multă presiune. Spre exemplu, am învățat să-mi mențin calmul în situații stresante, lucru care nu a fost ușor, dar este o abilitate care mă ajută mult în situațiile noi în care trebuie să iau decizii rapide și clare.
Articol preluat din numărul 259 al Revistei CARIERE. Pentru detalii legate de abonare, click aici.