Angajaţilor din România le este teamă să ceară o mărire de salariu. Şeful, o autoritate pe care dacă o superi ai dat de necaz
Astfel, 22% dintre respondenţi susţin că nu au cerut o mărire de salariu în ultimele şase luni şi le este teamă să poarte astfel de discuţii cu superiorul lor direct. Întrebaţi dacă sunt multumiţi de actualul nivel salarial, 43% dintre români susţin că depun un efort mult prea mare la locul de muncă, comparativ cu remuneraţia financiară.
Nu vor să-şi rişte jobul!
Şi consilierul în carieră Eduard Ezeanu, general manager al companiei Art of confidence, spune că foarte mulţi români consideră că ar merita o mărire de salariu, dar nu au şi curajul să o ceară. „Acesta însă nu este un fenomen românesc, ci unul global. În ultimii ani, am făcut coaching cu oameni din SUA, Marea Britanie. În ciuda faptului că au salarii de câteva mii de euro şi aceşti oameni consideră că sunt plătiţi sub performanţa lor. Deci, percepţia angajaţilor că sunt subplătiţi este un fenomen global, doar că în România este mai accentuat, având în vedere că aici lefurile sunt destul de mici”, spune Ezeanu.
Sunt mai multe cauze pentru care aceştia nu îndrănesc să facă acest pas. „Un motiv ţine de criza economică. Angajaţii percep că suntem într-o perioada economică proastă şi sunt convinşi că angajatorii nu-şi permit să acorde mărirea de salariu sau că patronii profită de această situaţie. Angajatul ştie că şeful poate să invoce această scuză, să spună e criză, nu avem bani. Dar o cauză mai importantă este faptul că angajaţii români se tem de şefii lor. Ba mai mult, se tem că dacă vor avea această pretenţie îşi vor pierde jobul”, este de părere specialistul.
Angajatorii sunt percepuţi ca fiind mai răi decât sunt aceştia în realitate
Acesta crede că în România, şeful este pus pe un piedestal şi este perceput ca având o autoritate mult mai mare decât o are în realitate. „Este perceput ca fiind mult mai rău şi mult mai dispus să pedepsească şi chiar să taie din salariu, o autoritate pe care dacă o superi ai dat de necaz. Când am discutat cu oameni din România despre motivele pentru care le e teamă să ceară o mărire de salariu mulţi au invocat nu numai că nu o vor primi, dar o să şi fie concediaţi dacă fac o asemenea cerere, ceea ce în realitate se întâmăplă foarte rar dacă eşti un angajat extrem de bun, patronul, în acest caz, având mai multă nevoie de tine decât ai tu de el”, conchide Eduard Ezeanu.
Sunt şi români care consideră că primesc mai mulţi bani decât merită
La polul opus se află cei 8% dintre români care au mărturisit că au primit mai mulţi bani chiar şi fără să ceară, în timp ce alţi 20% şi-au înfruntat temerile şi au cerut o creştere a salariului, fără, însă, prea mult succes.
În ceea ce priveşte actualul nivel salarial, 8% dintre cei chestionaţi susţin că sunt bine plătiţi, iar 2% sunt chiar de părere că primesc mai mulţi bani decât merită. O mare parte a respondenţilor consideră, însă, că leafa este mult prea mică pentru a-i motiva să fie eficienţi la locul de muncă.
Totuşi, alţi 12% dintre români sunt multumiţi de remuneraţie, dar şi consideră că muncesc foarte mult pentru banii pe care îi primesc.
În perioada 11-17 octombrie 2012, BestJobs.ro a derulat două sondaje de opinie pe un eşantion de 2.000 de respondenţi. Astfel, cei chestionaţi au trebuit să răspundă la întrebările "Sunteţi multumiţi de actualul nivel salarial?" şi "Aţi cerut o mărire de salariu în ultimele şase luni?".