Joburi care păreau sigure acum 10 ani, dar sunt pe cale de dispariție în prezent

În ultimul deceniu, progresele tehnologice și schimbările economice au transformat semnificativ piața muncii, ceea ce a dus, în mod clar, la declinul unor profesii considerate anterior stabile. Ne place sau nu, locurile de muncă se schimbă și multe dintre ele vor arăta foarte diferit în viitor.
E de așteptat ca inteligența artificială să depășească omul în scrierea de eseuri de liceu, de exemplu, până anul viitor și în conducerea unui camion până în 2027, potrivit unui studiu al Universității Oxford. Specialiștii sunt de părere că, până la începutul deceniului viitor, roboții ar putea deveni mai buni în activitatea de retail și chiar în scrierea unui bestseller (până în 2049).
Dar sunt doar câteva exemple iar avântul luat de inteligența artificială devine tot mai vizibil în mai toate domeniile de activitate.
Experții citați au estimat că toate locurile de muncă ar putea fi complet automatizate în următorii 120 de ani și că există o probabilitate de 50% ca inteligența artificială să depășească oamenii în toate sarcinile în aproximativ 45 de ani.
Devine, deci, tot mai clar că multe meserii fie vor dispărea, fie vor fi mult mai puțin căutate.
Șoferi de taxi
Popularitatea în creștere a aplicațiilor de ridesharing pune în pericol meseria tradițională de șofer de taxi. În plus, dezvoltarea vehiculelor autonome amenință să elimine complet necesitatea șoferilor umani în viitor.
Casieri
Automatizarea și introducerea caselor de marcat self-service au redus nevoia de casieri. Aparatele la care clienții își fac singuri plata și tendința spre tranzacții digitale automatizează rapid munca de casier.
Agenți de turism
Platformele online permit utilizatorilor să-și planifice și să-și rezerve vacanțele independent, ceea ce elimină necesitatea intermediarilor umani. Conform unei analize realizate în Australia de Foundation for Young Australians, până în 2030, profesia de agent de turism este preconizată să dispară.
Operatorii de telemarketing
Creșterea utilizării roboților telefonici și a sistemelor automate de apelare a redus necesitatea operatorilor de telemarketing. Industria telemarketing-ului caută activ metode de automatizare a acestor interacțiuni, ceea ce duce la scăderea cererii pentru operatorii umani.
Dezavantajele
Dispariția unor joburi tradiționale, deși inevitabilă în contextul progresului tehnologic, despre care vorbeam, vine și cu multe dezavantaje economice și sociale.
Unul dintre cele mai mari riscuri este creșterea șomajului structural, deoarece mulți angajați nu au competențele necesare pentru o tranziție către noile industrii. Această problemă este accentuată în regiunile în care economia se bazează pe industrii aflate în declin, iar alternativele de angajare sunt limitate.
Un alt efect negativ este creșterea inegalităților economice, deoarece automatizarea avantajează în special companiile mari, care pot reduce costurile operaționale prin eliminarea forței de muncă umane. În schimb, angajații cu salarii mici și fără acces la educație tehnologică vor avea mai puține oportunități de adaptare la noile cerințe de pe piața muncii.
De asemenea, dispariția unor locuri de muncă poate afecta interacțiunile sociale, în special în domenii precum retail sau turism, unde experiența umană joacă un rol esențial. Înlocuirea completă a casierilor, agenților de turism sau funcționarilor bancari cu sisteme automatizate poate duce la o experiență mai impersonală pentru consumatori și la pierderea unor locuri de muncă foarte importante pentru comunități întregi.
CITEȘTE ȘI: Cum vor arăta locurile de muncă atunci când AI va scrie 90% din e-mailuri
Foto: ID 365050053 © Pressmaster | Dreamstime.com