Mai credeți în redresarea pieței muncii?
Fața de sondajul realizat la începutul crizei în România, numărul optimiștilor este acum cu șase puncte procentuale mai mic. În 2009, 45,5% dintre români erau încrezători în șansele de redresare a pieței forței de muncă și a economiei în general.
Încrederea în ameliorarea evoluției muncii se pare că scade și o dată cu vârsta. 55% dintre tinerii cu vârste între 18 și 25 de ani se arată optimiști în privința redresării pieței muncii, însă procentul scade la 44,6% în cazul persoanelor între 26 și 35 de ani. Doar 36% din persoanele între 36 și 50 de ani anticipează că piața își va reveni, în timp ce 39% din persoanele cu vârste cuprinse între 51 și 65 de ani se declară optimiști.
La întrebarea „Când va avea loc revenirea?”, 68,6% dintre respondenți cred că piața muncii se va redresa în maximum un an, 22,3% cred că în următoarele trei luni, 21,5% în 3-6 luni, 24,8% în 6-12 luni, 11,6% dintre respondenți cred că piața își va reveni în mai mult de un an, 5,8% în aproximativ doi ani, iar restul de 14,1% cred că va dura mai mult de doi ani pentru îmbunătățirea situației.
Vremuri în care cei fără experiență să pună condiții angajatorilor nu vom mai vedea
Pe domenii de activitate, candidații din agricultură și cei din domeniul administrativ sunt mai optimiști (60% dintre ei cred că piața muncii își va reveni în curând). Ceva mai pesimiști sunt lucrătorii în contrucții (doar 48% așteaptă o revenire în următoarea perioadă), vânzări (40%), transport (35,5%) și IT (33%). Ceva mai pesimiști sunt lucrătorii din construcții (doar 48% așteaptă o revenire în următoarea perioadă), vânzări (40%), transport (35,5%) și IT (33%).
Motivele principale invocate de către respondenți pentru a justifica neîncrederea în ameliorarea pieței muncii sunt următoarele: clasa politică, taxarea muncii, lipsa de investiții, lipsa infrastructurii, lipsa industriei pe care o distrugem „contra comision”.
„Mai e mult până lucrurile vor începe să intre pe un făgaș normal. Deși sunt multe voci care au anunțat ieșirea din criza economică, pe piața muncii în România lucrurile nu sunt fantastice. E drept că nu mai sunt așa multe disponibilizări ori tăieri salariale, dar nici de creșteri de lefuri nu am auzit și nici de prea multe locuri de muncă nou create. Cred că va mai trece un an, chiar doi, până lucrurile se vor așeza. Însă, salarii fabuloase pentru tineri ca înainte de criză și vremuri în care cei fără experiență să pună condiții angajatorilor nu vom mai vedea ani buni de acum încolo″, spune consilierul în carieră Eduard Ezeanu.
Care sunt domeniile în care tinerii visează să lucreze
Tinerii din România visează la o carieră în IT, Vânzări, Transport, Marketing și Resurse Umane. O spun cifrele preluate de pe platforma de recrutare SmartDreamers, unde cele mai multe joburi disponibile, precum și aplicări, provin din domeniile sus amintite. Bucureștiul atrage cei mai mulți candidați, în condițiile în care o mare parte din oferta de muncă provine din Capitală.
Conform studiului efectuat pe platforma de recrutare SmartDreamers, cele mai multe locuri de muncă disponibile tinerilor din România sunt permanente. Cu alte cuvinte, angajatorii urmează un trend de fidelizare a candidaților pe termen lung, în condițiile în care ofertele de joburi permanente reprezintă 92,43% din totalul ofertei de muncă. De altfel, 88% din totalul aplicărilor sunt pe acest tip de joburi. Ca o comparație, posturile temporare totalizează 1,55% din total. Internship-urile, principala unealtă de angajare disponibilă tinerilor fără experiență reprezintă aproximativ cinci procente (4,95%) din totalul joburilor disponibile pe platforma de recrutare, în timp ce posturile în regim de Freelance acoperă 0,93% din oferta de muncă.
Candidații tineri sunt atrași de joburile în vânzări și IT
În condițiile în care cele mai multe (27,48%, mai exact) dintre aplicările la joburi pe platforma smartdreamers.com sunt pentru posturi în domeniul Vânzărilor, urmate de cele în IT, cu un procentaj de aplicare de 17,37%. Topul este completat de cele în domeniul Transport-Logistică, unde s-au înregistrat 8,97% din totalul aplicărilor, urmate îndeaproape de cele din categoria joburilor în Administrativ, cu 8,40%. Resursele Umane sunt de asemenea atractive pentru tineri, 7,44% din totalul aplicărilor fiind pentru joburi din acest domeniu, urmate de cele din Inginerie (5,92%), Suport clienți (3,63%) și Marketing (3,44%).
Cele mai multe joburi disponibile tinerilor sunt în IT, mai exact 48,84% din totalul ofertei de muncă. Cu alte cuvinte, aproape jumătate din locurile de muncă pentru tineri provin din IT, domeniu în care candidații pot aplica inclusiv pentru posturi de senior level. Un alt domeniu atractiv pentru candidați este cel al Vânzărilor. Aproape 16% din totalul posturilor disponibile provin din această arie, urmate îndeaproape de cele din Inginerie, care acoperă 11,59% din oferta de muncă. Alte categorii în care sunt puse la bătaie joburi pentru tinerii profesioniști sunt cele de Customer Support, 5,41%, precum și cele din domeniul Transport – Logistică, cu patru procente din totalul ofertei disponibile. Nu lipsesc, de asemenea, posturile din Resurse Umane (3%) și Marketing (2,94%), acestea fiind alte două domenii de interes pentru cei aflați în căutarea unui loc de muncă.
Capitala oferă cele mai multe joburi pentru tineri
În ceea ce privește localizarea ofertelor de joburi, studiul arată că Bucureștiul conduce în topul orașelor din România, cu 30,14% din total. De altfel, Capitala conduce detașat și în topul orașelor cu cei mai mulți aplicanți la posturilor disponibile. Aproape jumătate dintre aceștia (43,70%) provin din București. Capitala este urmată de Cluj-Napoca, de unde provin 21,64% din joburile disponibile și 11,45% din totalul candidaților. Timișoara completează podiumul ofertei de muncă, cu puțin peste zece procente (10,20%) și 5,15% din totalul candidaților la joburi. În alte orașe importante ale țării, precum Braşov (4,95%), Sibiu (4,17%), Târgu Mureș (3,55%), Iași (3,40%), Constanța (2,32%) și Arad (2,32%), procentul locurilor de muncă disponibile nu depășește 5%.