Munca de sărbători: durerea care aduce satisfacţii
Meseriile liberale, antreprenorii, cei din industria HORECA sunt doar o mică parte dintre oamenii care lucrează de sărbători. Aşa că, mulţi dintre cei care lucrează atunci când restul se odihnesc (şi aici ne referim la sărbătorile legale) au ceva avantaje care provin din sacrificiul făcut?
Bani în plus. Angajaţii sunt plătiţi mai mult decât în mod normal atunci când muncesc de sărbători sau zilele libere legal. Cu toate acestea, în România acest lucru se respectă prea puţin.
Recunoaştere. Dacă te oferi să munceşti de sărbători (din motive ştiute doar de tine sau dacă vrei să faci un bine cuiva) vei fi ceva mai bine văzut atât de colegi, dar şi de şefi, dacă le pasă. De obicei, într-o companie în care sistemul meritocratic există ai şanse mari să avansezi în carieră după o astfel de mişcare, spun cei de la Forbes.com.
Fii cel care rezolvă problema. În general, în timpul sărbătorilor, în funcţie de industria în care lucrezi, apar situaţii delicate care îţi testează nervii şi capacitatea de gândire. Dacă eşti un om cu capul pe umeri, aceasta este o oportunitate să demonstrezi şefilor că eşti omul potrivit la locul potrivit şi meriţi să avansezi în carieră.
Zile libere extra. De obicei, legislaţia îl obligă pe angajator să îţi ofere pe lângă plata dublă pentru ziua liberă muncită şi o zi liberă. Iar dacă Sărbătorile nu reprezintă un mare lucru pentru tine, atunci poţi juca această carte pentru a câştiga nişte zile libere pentru concediul pe care-l planifici de ceva timp.
Şeful e liber, tu eşti şeful. Dacă şeful sau şefii tăi se bucură de zilele de sărbătoare, s-ar putea ca tu să fii nevoit să faci pasul în faţă şi să iei deciziile. Dacă eşti un bun lider, atunci nu ezita să arăţi asta
Satisfacţie personală. Dacă nu eşti un YES-man, care spune DA în faţa şefului, apoi se plânge la colegi, atunci sigur faci asta pentru o anumită satisfacţie personală. Sau poate pentru că vrei să avansezi în carieră. Ambele motive spun, oricum, destul de multe despre tine.