Peste jumătate dintre părinții din Generația X se tem că copiii lor vor depinde financiar de ei și la maturitate
Peste 50% dintre părinții din Generația X sunt îngrijorați că vor trebui să-și sprijine financiar copiii chiar și după ce aceștia ajung la vârsta adultă. Această proporție este semnificativ mai mare decât media de 37% înregistrată în rândul părinților din toate generațiile.
Acești părinți au crescut într-un mediu economic plin de provocări, ceea ce alimentează incertitudinea, explică specialiștii care au realizat studiul. De-a lungul vieții, Generația X a fost martoră la patru dintre cele mai mari cinci prăbușiri bursiere din istorie, iar acest context a modelat o perspectivă mai precaută asupra viitorului financiar.
Pe lângă asta, membrii acestei generații au fost printre primii care au trecut de la pensii tradiționale la planuri de economii pentru pensionare.
CITEȘTE ȘI: Ratingul României a fost revizuit de Fitch la „negativ”. Ce avertizează experții
Deși sunt îngrijorați, analiștii subliniază că acești părinți nu sunt paralizați de frică, ci adoptă o atitudine pragmatică. Generația X are experiența trecutului pentru a face față provocărilor și se bazează pe abilitatea de a se adapta rapid la circumstanțe neprevăzute.
Îngrijorările părinților din Generația X nu se leagă de gestionarea deficitară a finanțelor de către copii. Potrivit sondajului U.S. Bank, realizat pe un eșantion de 2.500 de adulți, 79% dintre aceștia cred că tinerii lor gestionează cu succes banii. Însă problemele economice actuale, cum ar fi creșterea prețurilor la locuințe și inflația, creează un mediu dificil pentru Generația Z și afectează capacitatea tinerilor de a deveni complet independenți financiar, arată studiul citat de cnbc.com.
Sondaje recente confirmă povara financiară a părinților: cei care își susțin copiii adulți cheltuiesc, în medie, 1.384 de dolari pe lună, iar suma crește la 1.515 dolari pentru copiii din Generația Z.
Foto: ID 57231690 © Andrei Stancu | Dreamstime.com