13 idei despre inteligența emoțională în 2013
1. Înţelege-te pe tine însuţi
Acesta este elementul de bază al oricărui tip de inteligenţă. Ţine însă cont că înţelegerea propriilor emoţii este ceva mai dificilă, deoarece vine din acea parte mută a creierului nostru. Nu poţi face nimic cu resursele tale ascunse dacă nu sondezi şi nu conştientizezi ce îţi provoacă emoţie pozitivă sau negativă şi ce fel de efect au acestea asupra ta. Reflecţia este un exerciţiu zilnic pe care te invit să îl faci cu rigurozitate, pentru a înţelege mai bine ce te ajută şi ce nu.
2. Autoevaluează-te corect
O evaluare realistă a punctelor tale tari şi a limitărilor ajută în primul rând să poţi primi feedback-ul celor din jur şi îţi formează abilitatea de a învăţa din experienţe mai puţin pozitive. La ce îţi ajută, de fapt, să înveţi din greşeli? Să îţi formezi tipare de gândire pozitive şi să faci mai uşor faţă situaţiilor dificile.
3. Ridică la puterea a doua încrederea în sine
O proiecţie generală pozitivă a credinţelor tale, chiar şi atunci când există un punct de vedere diferit, te va ajuta în luarea deciziilor, în a arăta încredere în tine şi în ceilalţi. Adică, a arăta în mod conştient integritate şi onestitate. Nu uita că încrederea este ingredientul principal al abilităţii tale de a influenţa, adică de a obţine rezultate cu ceilalţi, atât în plan personal, cât şi organizaţional.
4. Exersează autocontrolul
Să ne uităm în jurul nostru, luând traficul drept exemplu de lipsa de autocontrol – zona în care oamenii dau cel mai puţin dovadă de inteligenţă emoţională, de abilitatea de a administra emoţii negative şi impulsuri. Aici apar cel mai frecvent agresiunile, dezordinea, conflictele escaladate din nimic. Autocontrolul te va ajuta să utilizezi tactul în gestionarea conflictelor pentru a obţine soluţii câştigătoare şi pentru a-ţi cultiva o reţea de relaţii cu o varietate mare de oameni şi grupuri.
5. Antrenează-ţi conştiinciozitatea şi perseverenţa
Adică pune preţ pe abilitatea de a menţine focusul constant şi de a livra promisiunile făcute. Un om conştiincios nu numai că va câştiga respectul celor din jur, dar va fi capabil să finalizeze, să ducă la bun sfârşit ceea ce şi-a propus.
6. Fii adaptabil
Antrenează-ţi abilitatea de a te plia pe situaţiile schimbătoare şi de a depăşi obstacolele. În acest fel nu numai că vei face faţă schimbărilor permanente din vremurile pe care le trăim, dar vei fi privit ca un catalizator al schimbării: o persoană care caută alternative la metode existente şi îi conduce pe ceilalţi către acceptarea schimbărilor.
7. Cultivă-ţi dorinţa de realizare
Este esenţială pentru succesul oricărui profesionist, dar deosebit de utilă şi în viaţa personală dorinţa de automotivare pentru a atinge obiective provocatoare şi de învăţare a unor metode mai eficiente de lucru te poate salva din multe situaţii dificile. Aceasta va reflecta angajamentul tău, deosebit de apreciat în orice companie. Te va ajuta să îţi atingi obiectivele şi să iei decizii în beneficiul echipei şi în acord cu valorile companiei.
8. Lucrează în echipă
Fii un bun membru al echipei şi adu-ţi contribuţia. Vei putea astfel să îţi dezvolţi o altă capabilitate emoţională esenţială: dezvoltarea celorlalţi prin capacitatea de recunoaştere, feedback, crearea de oportunităţi de învăţare şi ghidare. Fii inteligent şi pozitivează emoţia în legătură cu tine. Se spune că oamenii uită ce le spui sau ce faci, dar nu vor uita cum îi faci să se simtă.
9. Fii optimist
Deşi poate părea dificil în ziua de azi, anticiparea succesului te va face un campion şi în cele mai dificile situaţii. Pornind de la cazurile de vindecare, cu ajutorul gândirii pozitive, până la cazurile de succes în afaceri, în situaţii de cumpănă, optimismul este un ingredient esenţial al inteligenţei noastre emoţionale şi îşi va arăta întotdeauna valoarea.
10. Dezvoltă-ţi empatia
Mulţi manageri nu văd neapărat empatia ca pe un ingredient principal al actului de conducere. Dar cei care sunt inteligenţi emoţional îşi dau seama de contribuţia empatiei în comunicare, în actul conducerii, în leadership. Îi pot inspira pe oameni, îi responsabilizează pe ceilalţi prin acordarea de autoritate şi prin stimularea de a fi un model pentru ceilalţi, îi ajută să treacă mai uşor peste schimbări.
11. Arată că ai iniţiativă
Poate părea greu uneori, dar o persoană inteligentă emoţional îşi arată disponibilitatea de a profita de oportunităţi şi a-i entuziasma şi pe ceilalţi. Când ne propunem obiective pe care trebuie să le atingem, iniţiativa se manifestă inclusiv prin încercarea de a depăşi diverse bariere pentru a găsi soluţii. Caută la oamenii din jurul tău iniţiativa şi preţuieşte-o.
12. Fii conştient de influenţa ta
Identifică-i pe oamenii-cheie, de influenţă, atât în compania proprie, cât şi în altele. Înţelege propriile loialităţi şi barierele pe care acestea le ridică uneori, evaluează şi reevaluează permanent felul în care relaţionezi cu cei din jur, cu ce se întâmplă în companie, dă dovadă de flexibilitate în relaţia cu ceilalţi. Astfel vei putea încuraja diversitatea, vei putea permite oamenilor să performeze într-un mediu de lucru, unde există sprijin, şi îi vei putea confrunta atunci când există din partea lor acţiuni intolerabile.
13. Acceptă şi cere feedback
Prin prisma feedbackului primit de la cei cu care lucrezi şi care îţi apreciază capabilitatea emoţională poţi dezvolta armonios fiecare dintre cele 12 dimensiuni enumerate deja. Acestea te vor face un om de succes, indiferent de vârstă, de expertiza sau experienţa ta într-un anumit domeniu. Îţi vor adăuga o capacitate extraordinară: aceea de a avea fluenţă în relaţia ta cu oamenii!
Madi Rădulescu este Managing Partner MMM Consulting International
Articol preluat din Revista Cariere de iunie. Pentru detalii legate de abonare, click aici