Despre „flow”, performanță și împlinire
El este un psiholog care și-a dedicat întreaga carieră studierii fericirii și împlinirii. Cercetările sale arată că deși toți căutăm să ne răsfățăm mai mult sau mai puțin cu mâncare, băutură, shopping, sex etc. de fapt, la sfârșit, toți sfârșim prin a căuta de fapt altceva. Adevărata fericire se pare că vine spre noi sau, mai bine zis, ne-o găsim atunci când învățam și ne dezvoltăm abilitățile de a face ceva cu adevărat important pentru noi, atunci când punem totul la bătaie ca să ne depășim limitele și să acceptăm și ducem la bun sfârșit provocări.
Atunci când suntem absorbiți făcând lucrurile de mai sus, când sufletul nostru parcă e totuna cu ceea ce facem, atunci Csikszentmihalyi spune că experimentăm „flow”-ul. În cartea sa „Creativitatea”, el definește „flow”-ul ca fiind „o stare de conștiență aproape automată, realizată fără efort, în care suntem totuși extrem de concentrați”. Când suntem „în flow” suntem de fapt total absorbiți de ceea ce facem în acel moment și ne este foarte ușor să atingem performanța. Evident, în acest caz, simțim atât plăcere, dar și satisfacție.
Sunt sigură că fiecare dintre noi a experimentat, măcar o dată, această stare „de grație”. Este ușor să o identificăm la artiști sau sportivi, dar ea apare și la oamenii obișnuiți atunci când ideile, imaginile, cuvintele, emoțiile vin parcă de la sine, iar ceea ce facem în acel moment pare a se construi singur.
Csikszentmihalyi a identificat 9 caracteristici ale acestei stări:
1. Există obiective clare legate de acțiunea respectivă. Știind de ce facem tot acel efort dă un sens tuturor acțiunilor noastre.
2. Există feedback imediat după acțiunile noastre. Știm de ce facem tot ce facem, dar știm și cât de bine o facem. În acest moment ne este foarte ușor să ne ajustăm acțiunile astfel încât să obținem performanța.
3. Există un echilibru între provocări și abilități. Dacă provocările prin care trecem sunt prea dificile pentru noi, putem deveni nemulțumiți și frustrați. La fel, dacă le considerăm prea ușoare, ne putem plictisi repede. Starea de „flow” apare când obținem un echilibru între abilitățile noastre și task-urile de rezolvat, obținând astfel o stare în care suntem concentrați pe ceea ce facem, suntem eficienți și… „vii”.
4. Acțiunea și conștiența sunt perfect îmbinate. Cu alte cuvinte „suntem prezenți”. Știm cu toții stările în care suntem într-un loc fizic (ca de exemplu la ședințe) și într-un alt loc cu mintea. Deseori astfel de stări duc către plictiseală sau frustrare; sunt sigură că le-ați experimentat și le știți foarte bine. Însă atunci când suntem complet concentrați pe ceea ce facem în acel moment putem spune că suntem „în flow”.
5. Distragerea atenției este exclusă. În astfel de stări conflictele, îngrijorările și toate gândurile negative sunt departe de a fi prezente în mintea noastră, iar noi suntem complet absorbiți de ceea ce facem.
6. Teama de a greși este absentă. Fiind atât de concentrați pe acțiunea respectivă și având un echilibru între ce facem și cum facem, teama de a da greș dispare; la fel și imboldul acela ascuns de a ne judeca.
7. Imaginea de sine dispare. În astfel de situații ne pasă extrem de puțin cum aratăm, cum am putea să le părem celorlalți sau ce ar putea să spună alții despre noi. Pur și simplu ne identificăm cu ceva mult mai mare decât noi înșine, ce contează mult mai mult: un român, un succes al echipei, o pictură, o cauză nobilă etc.
8. Timpul se deformează. Câteva ore pot părea minute sau, din contră, câteva momente pot părea o eternitate când ești cu totul absorbit de ceva sau vrei că acel ceva să îți iasă „perfect”.
9. Activitatea în sine devine răsplată. Sunt sigură că ați auzit de multe ori, mai ales în zona artistică, adevărata satisfacție vine atunci când „muncesc”. Probabil că Noel Coward, când a spus că „Work is more fun than fun”, tocmai la această stare de „flow” se referea.
Ar fi util de știut când anume am încercat astfel de stări, când am trăit acele stări de grație, cum le-am trăit și, să încercăm, pe cât posibil, să le punem din ce în ce mai des în practică. Studiindu-l un pic pe Csikszentmihalyi și gândindu-mă la ceea ce făcem zi de zi, am ajuns la concluzia că și coaching-ul creează stări de „flow”; însă, despre acest subiect, într-o postare viitoare. Până atunci, vă urez să vă găsiți, în toate cotloanele minții, sufletului și… copilariei, toate stările de „flow” pe care le-ați trăit și să le replicați. Pentru că „starea naturală a omului este bucuria” și o meritați!
Dana Burghel – Work–Life Balance Coach
Oblio Learning – authentically different