Liliana Avram, director HR al Citi România și Bulgaria: Cei care vin la noi știu că pot crește foarte repede. Cerem oamenilor din București la fel de mult ca la New York sau Londra | Revista HR Manager

„Citi a fost și este percepută ca o poartă sigură pentru o carieră internațională”, spune Liliana Avram, directorul de resurse umane al Citi România și Bulgaria.
Cum reușește un angajator din industria bancară să își mențină angajații motivați, într-un sector extrem de competitiv, în care noile tehnologii transformă modelele tradiționale de business? Printr-un pachet salarial competitiv, recunoscut ca fiind printre cele mai ridicate din piață, dar mai ales prin oportunități de creștere profesională locale și internaționale.
Însă în spatele acestor rezultate stă o cultură organizațională care mizează pe leadership, învățare continuă și un mediu în care oamenii se simt auziți, provocați și susținuți să evolueze, spune Liliana Avram, directorul de resurse umane al Citi România și Bulgaria.
„Echipa locală este foarte conectată cu echipa globală, acesta fiind unul dintre marile avantaje ale companiei noastre. Avem o structură organizațională flat, care ne permite acces rapid la echipele globale și la leadershipul global“, spune Liliana Avram.
În România, Citi are 170 de angajați, iar banca americană oferă servicii pentru clienții instituționali care au nevoie de servicii transfrontaliere, dar și pentru companiile mici și mijlocii, care au nevoie de soluții financiare adaptate. La nivel global, Citi are o echipă de 230.000 de angajați.
„Salariile și pachetele noastre de beneficii sunt, într-adevăr, competitive și ne diferențiază pe piață. Este adevărat că și așteptările sunt pe măsură: cerem colegilor din România același nivel de performanță ca în New York sau la Londra. Ritmul este intens, dar și dezvoltarea profesională este rapidă. Iar acest efort trebuie recompensat. Cei care vin la noi știu deja asta și vin pentru că știu că pot crește foarte repede.“
Mobilitatea internațională este un element definitoriu în cultura Citi, adaugă Liliana Avram: „Avem numeroși colegi plecați din România care lucrează în piețe precum Dubai, Londra, Singapore sau alte zone. Citi a fost și este percepută ca o poartă sigură pentru o carieră internațională și am atras astfel multe talente. Chiar și după vânzarea segmentului de retail, în 2013, mulți colegi au rămas în organizație, mutându-se în alte locații unde expertiza lor era necesară“.
În ceea ce privește performance managementul, banca oferă un cadru foarte bine definit: de la stabilirea obiectivelor la cascadarea lor pe toate nivelurile. Acesta face parte din ADN-ul Citi și asigură claritate în misiune și direcție: „Funcționăm ca un mare mecanism global, cu același limbaj, aceleași așteptări, indiferent că ești în Europa Centrală sau în SUA. Iar acest lucru este valabil și pentru HR – care la noi este strategic, parte din echipa de decizie. Dacă nu ai un punct de vedere articulat și conectat la business, nu ești ascultat. HR-ul de azi în Citi este un «adviser», nu doar un executant.“
Pachetul Total Rewards înseamnă, în politica de HR Citi, mai mult decât beneficiile financiare. Banca investește în beneficii pentru angajați care acoperă zone precum sănătatea mintală, sănătatea emoțională și cea fizică a angajaților, inclusiv prin activități sportive și inițiative de wellbeing.
Pe zona de suport emoțional, banca are un program global numit EAP – Employee Assistance Program – prin care oferă consiliere psihologică, juridică sau financiară.
„Este o platformă unde angajatul poate alege tipul de serviciu dorit și interacționează în limba locală cu un specialist real, prin telefon, beneficiu introdus încă din perioada pandemiei.“
Un alt beneficiu apreciat, mai ales în rândul angajaților seniori, este contribuția la pensia privată, mai spune Liliana Avram. „Tinerii nu acordă încă multă atenție acestui beneficiu, dar încercăm să promovăm educația financiară. În Statele Unite, oamenii pun bani deoparte pentru pensie din prima zi de muncă. Cred că și în România ar trebui să învățăm să gândim pe termen lung, nu doar de la salariu la salariu“.
În pachetul de beneficii al angajaților mai intră și beneficiile clasice: tichete de masă, zile de concediu peste minimul legal, abonamente medicale etc.
Periodic, angajații au întâlniri de tip „skip-level“, care nu se întâmplă neapărat între echipa de leadership locală și cea globală, dar sunt foarte eficiente la nivel de departament. „Este o metodă prin care menținem un grad ridicat de engagement. De exemplu, o dată pe lună, o persoană de la un nivel superior – poate chiar din Europa sau din clusterul regional – alocă jumătate de oră pentru o discuție cu un coleg din România. Este un program stabilit din timp, cu scopul de a înțelege cum se simte acel angajat în organizație, ce ambiții are și unde simte că are nevoie de sprijin. Nu se discută despre realizări, KPI sau obiective. Este mai degrabă un tip de coaching, o conversație esențială într-un context organizațional dinamic.“
În ceea ce privește modul de lucru, Citi a integrat un model hibrid care oferă flexibilitate tuturor angajaților, indiferent de rol. Compania are un cadru standard – 2 zile lucrate de acasă și 3 de la birou –, dar este adaptabil în funcție de priorități și de discuțiile cu managerii. „Menținem acest model hibrid, chiar dacă în SUA și în alte părți există un trend de revenire la birou.“
În ceea ce privește engagementul angajaților, acesta se evaluează, în primul rând, prin relația cu managerul direct. „Investigăm constant această relație și analizăm puncte esențiale precum oportunitățile de creștere, calitatea mediului de lucru și accesul la resursele de dezvoltare. În plus, în ultimii ani a devenit tot mai importantă zona de sănătate psihologică și de climat organizațional. Nu este suficient să oferi condiții bune, dacă există o cultură toxică sau dacă oamenii nu se simt în siguranță să vorbească deschis. Încrederea este esențială“.
Ce a mai spus Liliana Avram despre:
@ Cea mai importantă lecție de leadership învățată
Autenticitatea. Într-o companie globală, cu resurse limitate și competiție mare pentru ele, e ușor să te schimbi, să devii mai pragmatic. Valorile personale rămân, dar contextul poate influența stilul de leadership. Totuși, am văzut lideri care au crescut aici, în România, și care acum sunt parte din echipa globală, păstrându-și autenticitatea și angajamentul față de oameni. Fără un angajament real pentru dezvoltarea oamenilor, nu ai cum să ai succes.
@ Ce înseamnă leadership centrat pe oameni
În ciuda presiunilor legate de cifre, mesajul central rămâne profund uman. Citi continuă să investească în ceea ce numim „HumanCentered Leadership”. Ne dorim ca managerii să adopte un stil de conducere empatic, cu compasiune. Să fii direct și eficient este important, dar și compasiunea se poate învăța – cel puțin până la un anumit punct. În cele din urmă însă, totul ține de valorile și profilul personal. Ca angajator, nu poți schimba complet personalitatea cuiva, dar poți crea un context care să favorizeze acest stil de leadership. Asta încercăm să facem.
@ Obiectivele liderului de HR pentru perioada următoare
Avem planuri pe 5 sau chiar 10 ani, dar ce contează cu adevărat sunt direcția strategică și capacitatea de adaptare. Ne dorim să rămânem agili și deschiși, indiferent de schimbările care apar. Citi va continua să investească în medii de lucru sănătoase și în dezvoltarea așa-numitelor human skills – creativitate, empatie, adaptabilitate –, competențe esențiale într-o lume în care tehnologia avansează mai repede decât noi
Liliana Avram este director de resurse umane pentru România și Bulgaria în cadrul Citi. Este responsabilă de alinierea strategiei de capital uman cu obiectivele de business, managementul talentelor și promovarea unei culturi care susține misiunea și valorile Citi. La Citi, a fost implicată în evenimente majore de M&A și schimbare organizațională și are o implicare activă în programele de management al diversității (este membră a comitetului Citi Women Network, o rețea internă ce sprijină leadershipul feminin). Înainte de a se alătura echipei Citi în 2007, a lucrat pentru OTP Bank și Lugera and Makler, în roluri de consultant în resurse umane. A absolvit facultatea de psihologie, urmată de un program de masterat în psihologie organizațională. De asemenea, este certificată Hogan Assessment și studentă CIPD Advanced Diploma in Strategic People Management. Este pasionată de învățarea continuă și de sprijinirea celorlalți în procesul de creștere profesională.
CITEȘTE ȘI: De la dezvoltarea echipelor la explorarea minții umane. Povestea Antonetei Galeș
Foto: Liliana Avram

Acest articol este preluat din ediția print a Revistei HR Manager nr. 81