Tichetul de vacanţă – vedeta sezonului estival 2012
Starul incontestabil al beneficiilor extra-salariale în România este tichetul de masă. Conform unui studiu publicat în luna aprilie 2012 de Institutul de Economie Naţională al Academiei Romane, peste 80% din companiile mari şi 35% din IMM-uri oferă salariaţilor tichete de masă.
Pe lângă tichetele de masă, există însă în România şi alte tipuri de tichete şi carduri de beneficii pentru salariaţi : tichete şi carduri cadou, tichete de creşă, tichete de îngrijiri medicale şi, nu in ultimul rand, tichetele de vacanţă.
2012 – anul revenirii tichetelor de vacanţă
Deşi cadrul legislativ care crea tichetele de vacanţă există de 3 ani, momentul lansării lor în România, în plin vârf al crizei economice, a încetinit adoptarea acestui beneficiu salarial deosebit de interesant pentru salariaţi, dar şi pentru autorităţi şi pentru sectorul turistic. În 2012 însă, tichetele de vacanţă sunt pe punctul de a fi redescoperite.
Tichetele de vacanţă pot fi acordate salariaţilor de către companiile din mediul privat, fiind finanţate de companiile respective. Salariaţii pot folosi aceste tichete pentru a plăti servicii turistice de cazare şi masă, exclusiv pe teritoriul României. În acest fel, se încurajează turismul local, asigurându-se cheltuirea fondurilor respective în pensiunile şi hotelurile din România. Nu în ultimul rând, derularea plăţilor prin intermediul tichetelor de vacanţă înseamnă şi declararea integrala a sumelor aferente şi deci reducerea plăţilor informale, o adevărată plagă a sectorului turistic local.
Beneficii pentru companiile care acordă tichete de vacanţă salariaţilor
Tichetele sunt deductibile şi scutite de taxe social-salariale şi social-patronale, în limita a 6 salarii minime brute pe economie. Deşi tichetele de vacanţă sunt impozitate cu cota de 16% reprezentând impozitul pe venit plătibil de către salariat, scutirea de la celelalte taxe înseamnă totuşi una din cele mai semnificative facilităţi fiscale din România – este vorba de o suma în valoare anuală de până la 4200 lei/ salariat. Economia realizată prin scutirea de taxe salariale şi patronale, faţă de varianta acordării unei prime de vacanţă în bani, este considerabilă (până la 35%).
Tichetele de vacanţă ajută nu doar la fidelizarea angajaţilor, ci şi la menţinerea lor în formă şi la creşterea productivităţii şi capacităţii lor de muncă. În condiţiile în care doar 33% dintre români şi-au permis un concediu în 2011, este evident că e nevoie de încurajarea unui comportament care să ducă la îmbunăţirea stării de sănătate pe termen lung a persoanelor de vârstă activă.
Tichetele de vacanţă ar putea aşadar să fie o soluţie şi pentru salariaţi, şi pentru angajatori, dar şi pentru sectorul turistic românesc.